Zelf rode bietensap maken; recept en gezondheidsvoordelen
De mooie en heldere kleur van bieten kan iedereen verliefd maken, maar het wordt vaak genegeerd. Misschien komt dat door de kenmerkende smaak. Als je nog geen fan bent, moet je weten dat rode biet enorm populair is geworden als nieuwe superfood over de hele wereld. Het bevat weinig vet, zit boordevol krachtige antioxidanten, is rijk aan vitamine C en helpt bij de opname van ijzer. Moeten we nog meer zeggen? Ja, je wilt nu vast weten hoe je zelf rode bietensap kunt maken. We vertellen het je én duiken in alle gezondheidsvoordelen!
Zelf rode bietensap maken; gezond
Wist je dat zowel de bladeren als de wortels kunnen worden gegeten? De roze wortel is heerlijk zoet, terwijl de donkergroene bladeren bitter, maar zeer rijk aan calcium, ijzer en vitamine A. Je kunt de bieten het beste rauw en ongekookt eten, aangezien koken de meeste voedingsstoffen kan vernietigen. Het is daarom ook een van de gezondste groenten die je kunt persen. Een glas bietensap helpt je om alle vitamines en mineralen in geconcentreerde vorm binnen te krijgen.
Rode bietensap maken; het recept
De kans dat jij een sapcentrifuge of blender in huis hebt, is groot. Zo niet? Dan wordt het hoogstens tijd om er een aan te schaffen. Niet alleen om zelf bietensap te maken, maar ook om je kook skills te verbeteren. Het maken van rode bietensap is vrij eenvoudig, zelfs zonder sapcentrifuge (hallo blender/mixer!). Wellicht heeft iemand je ooit verteld om het vruchtvlees te verwijderen, maar doe dit niet! Hier zitten namelijk alle vezels in. Je hoeft het ook niet te schillen, enkel te wassen en in twee of vier stukjes te snijden. Anders wordt je sapcentrifuge of blender niet blij met jou! Drink het bietensap hierna vers, zodat de voedingswaarde niet afneemt en het zo gezond mogelijk blijft. Als je mengsel te dik is, kun je wat water of kokoswater toevoegen om de consistentie in evenwicht te brengen.
Bieten en ander fruit of groenten
De meeste mensen vinden alleen bietensap niet bepaalt lekker. Hiernaast kan bietensap oxaalzuur bevatten en het is daarom goed om het te mengen met ander fruit of groenten. Dit zal ook helpen bij het toevoegen van extra smaak en voeding. Bieten en wortelen zijn bijvoorbeeld een mooi paar, vooral voor mensen met bloedarmoede. Het helpt bij het op natuurlijke wijze verhogen van jouw ijzerniveau. Andere vruchten die goed samengaan met rode biet kunnen sinaasappels en ananas zijn die een mooie smaak toevoegen en tegelijkertijd de zoete smaak van bieten aanvullen. Let er wel op dat je de dikke schillen van fruit als deze verwijdert en weggooit.
Rode bieten gezond
Dat rode bieten, en daarmee ook bietensap, ontzettend gezond voor je zijn, had je waarschijnlijk al wel begrepen. Het is namelijk een bron van foliumzuur, ijzer, calcium, magnesium, mangaan, fosfor, zink en vitamine B6. Maar wat doen de rode bietjes nu eigenlijk voor je gezondheid als je ze elke dag drinkt?
- Beheert je bloeddruk
Een van de voordelen van rode bietensap maken, is dat het kan helpen bij het tijdelijk verlagen van een hoge bloeddruk. Onderzoekers danken dit aan de aanwezigheid van nitraten in bieten. Hierdoor kan er meer zuurstof naar je hersenen, hart en spieren stromen, wat de hoge bloeddruk verlaagt. - Geeft je een stralende huid
Als je van binnenuit gezond bent, wordt het aan de buitenkant weerspiegeld. Bietensap werkt als een geweldige bloedzuiveraar, wat essentieel is om je huid stralend en gezond te houden. Bieten zijn ook rijk aan vitamine C, dat helpt bij het verwijderen van oneffenheden en egaliseert je huidskleur en geeft het een natuurlijke glans. - Een geweldige manier om op natuurlijke wijze te ontgiften
Rode bieten zijn gezond en een unieke bron van betalaïnen – een soort fytonutriënt. Het is bekend dat deze krachtige antioxiderende, ontstekingsremmende en ontgiftende eigenschappen hebben (net als rode wijn trouwens: rode wijn gezond). Rode biet staat al lang bekend als het lever beschermende voedsel. Het is een geweldige leverreiniger en helpt bij het wegspoelen van alle gifstoffen. Met behulp van methionine en glycine voorkomt het de opbouw van vetzuren en stimuleert het de levercellen. - Verhoogt energie en uithoudingsvermogen
Bietensap helpt bij het openen van de bloedvaten en verhoogt zo de zuurstoftoevoer door je lichaam waardoor je je energieker en actiever voelt. Dit is waarschijnlijk de reden waarom het het beste is om het vroeg in de ochtend te nemen. Het wordt hierdoor vaak gepromoot als een geweldig drankje voor een workout. - Goed voor de spijsvertering
Door zelf bietensap te maken blijven de vezels bewaard, wat zal helpen bij het reguleren van je spijsverteringsproces. Een glas bietensap is ook een prima huismiddeltje tegen maagklachten, en super gezond dus!
Afbeelding komt van Rirri op Unsplash
[…] Zelf rode bietensap maken; recept en gezondheidsvoordelen […]