Worden dromen werkelijkheid als je meedoet aan de loterij?

Worden dromen werkelijkheid als je meedoet aan de loterij?

Slogans als ‘Dromen worden werkelijkheid’, ‘Iedereen maakt kans op de jackpot, waarom jij niet?’ en ‘Koop een lot, verander je leven’ klinkt voor menig Nederlander als muziek in de oren. Maar waarom zijn wij zo aangetrokken om mee te doen aan de loterij? Kan de loterij ons daadwerkelijk iets opleveren of zijn dit alleen maar mooie woorden? 

Aantrekkingskracht van loterijen 

Het is niet gek dat wij aangetrokken worden om mee te doen aan de loterij. Loterijen spelen in op het verwezenlijken van onze dromen door middel van financiële vrijheid. Het idee van een luxe leven, droomvakantie, een mooie auto of het aflossen van schulden, klinkt aangenaam. Daarnaast speelt spanning een grote rol, met name de onvoorspelbaarheid en het gevoel dat er een kans bestaat om het winnende lot te hebben. Bovendien promoten loterijen met dat een deel van de opbrengst naar het goede doel gaat, dit maakt dat wij ons maatschappelijk betrokken voelen. 

Is meedoen écht positief?

Ondanks het gevoel dat er altijd een kans is, is de kans om de loterij daadwerkelijk te winnen ontzettend klein. In 2021 wordt de kans geschat op ongeveer 0,00001 procent, wat ineens een stuk minder aantrekkelijk klinkt. Daarnaast kan het meedoen aan de loterij in verband gebracht worden met een gokverslaving. Door de opwinding, de kans op het winnen van een grote geldprijs en hoop kunnen mensen dwangmatig blijven meespelen en in financiële problemen komen.

Stel dat je dan toch de gelukkige bent die de loterij wint, word je dan echt gelukkiger? Dit is het beeld dat wij hebben over het winnen van de loterij. Echter blijkt dat de winst gepaard gaat met een hoop uitdagingen. De plotselinge geldprijs kan ervoor zorgen dat de winnaars zonder financieel plan heel snel en veel geld uitgeven. Waardoor dit op raakt of waardoor ze zelfs in de schulden terecht kunnen komen. Daarnaast kunnen winnaars een druk van familie en vrienden ervaren, die van hen verlangen dat het geld gedeeld wordt. Diit kan ervoor zorgen dat persoonlijke relaties onder druk komen te staan. Tot slot kunnen de winnaars een gevoel van doelloosheid ervaren. Doordat het niet meer nodig is om te werken, verdwijnt de motivatie. 

Financiële onafhankelijkheid 

Financiële onafhankelijkheid begint niet bij het winnen van de loterij, maar bij jezelf. Een stukje financiële educatie vergroot inzicht over sparen, beleggen en budgetering. Door betrokken te blijven bij eigen financiën en zelf financiële beslissingen te maken kan de controle behouden worden. Daarnaast is het van belang om financiële reserves op te bouwen, zo kunnen onverwachte omstandigheden getackeld worden, ervaart men minder financiële stress en is er een basis voor financiële stabiliteit. 

Als we al het bovenstaande op een rij zetten, kunnen we zelf beter financiële onafhankelijkheid creëren dan afhankelijk zijn van de kleine kans om de loterij te winnen. Alleen wanneer je eenmaal ingeschreven staat bij een loterij, kom je er lastig vanaf. De nat postcode loterij opzeggen kan bijvoorbeeld ingewikkeld zijn. Overtuigende strategieën worden ingezet om lid te blijven, zoals exclusieve aanbiedingen of aantrekkelijke beloningen. Sommige loterijen vereisen ook een schriftelijke opzegging, dit kan er ook voor zorgen dat mensen ontmoedigd worden en lid blijven. Xpendy kan je hierbij helpen! Deze online opzegservice stuurt voor jou de opzegbrief naar het desbetreffende bedrijf dat je op wilt zeggen. Zo kun je zonder problemen binnen 2 minuten elk abonnement beëindigen. De vriendenloterij/opzeggen is nog nooit zo makkelijk geweest!

Unsplash

Reactie plaatsen

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *