Verminder je waterverbruik en begin met waterbesparing!

Verminder je waterverbruik en begin met waterbesparing!

Het is vandaag Wereld Water Dag, een initiatief van de VN om het belang van betrouwbaar drinkwater onder de aandacht te brengen. Dit jaar staat de dag in het teken van de waarde van water. Wat is de invloed van water op  je gezinsleven, levensonderhoud, welzijn en omgeving? Geen beter moment dus om eens te kijken naar je waterverbruik en uit te vinden of je nog aan wat waterbesparing kan doen. Want welke wasmachine of was droogcombinatie zou je het beste kunnen gebruiken? En hoelang mag je maximaal onder de douche staan?  

Wat is je waterverbruik?

Hoeveel water gebruik je nu eigenlijk echt? Dit kun je natuurlijk zien op je jaarrekening, maar het is wel interessant om te weten of je rond het gemiddelde zit van Nederland of misschien wel veel meer of minder gebruikt. Het NIBUD heeft het gemiddelde waterverbruik van een gezin geschat. Woon je alleen? Dan gebruik je zo’n 46 m3 per jaar. Een tweepersoons huishouden gebruikt gemiddeld 93 m3 en een huishouden van drie 135 m3. Woon je in totaal met vier of vijf personen dan gebruik je 163 m3 of 184 m3  water.

Tips voor waterbesparing

Je hebt gekeken naar je waterverbruik. Is je waterverbruik minder dan het gemiddelde? Goed bezig! Gebruik je eigenlijk iets te veel water? Met onderstaande tips kun jij makkelijk je waterbesparing verbeteren. Goed voor het milieu en je portemonnee!

Geen douche optredens meer!

Tijdens het douchen en baden gebruik je 1/3 van je totale waterverbruik, dus hier valt heel wat te winnen. Douche daarom wat minder vaak of korter. En omdat dat eerste misschien wat moeilijker is, bijvoorbeeld als je bijna elke dag sport, kun je al heel veel winnen als je je douchebeurt met een paar minuten vermindert. Gemiddeld gezien douchen Nederlanders 9 minuten per dag, wanneer dit verkort wordt, bespaart een gemiddeld huishouden jaarlijks 15.000 warm water. Dus dat betekent geen lange zangsessies, hoe leuk dan ook, meer onder de douche. Maar met de 50 à 80 euro die je hier mee bespaart, kun je gewoon naar een echt concert.

Gebruik je hiernaast ook nog een zuinige douchekop dan zul je nog meer waterbesparing hebben. Deze douchekoppen laten minder water door per minuut of kunnen aangeven hoeveel water er al is verbruikt bij een douchebeurt. Ten slotte, ga onder de douche in plaats van in bad. Een vol bad verbruikt namelijk meer water.

Verminder je waterverbruik met een kleine handomdraai.

Ben je je handen aan het wassen, scheren, tandenpoetsen, de groenten aan het schoonmaken of  iets anders waar je de kraan voor nodig hebt? Laat hem dan niet lopen! Er kan dan zo 20 liter per minuut door het putje verdwijnen. Vul een teil of de wasbak met water in plaats van je afwas, groentes of scheermesje onder een lopende kraan af te spoelen. Check ook altijd of je kraan last heeft van lekkages. Een kraan die 10 druppels per minuut lekt kan zorgen voor een jaarlijks verlies van bijna 2000 liter en een kraan die constant lekt wel voor 35.000 liter per jaar. En een dun waterstraaltje is goed voor 140.000 liter per jaar.

Labels helpen met energie- en waterbesparing.

Ook met de machines in je huis kun je flink besparen in je waterverbruik en energiekosten. Dit kun je doen door wanneer je bijvoorbeeld een nieuwe vaatwasser, was droog combinatie of inbouw koelkast koopt te letten op de energielabels. Vanaf maart 2021 hebben deze drie categorieën een nieuwe schaal van A tot G. met A als de zuinigste klasse. Deze klasse is nog zoveel mogelijk leeg gebleven om ruimte te reserveren voor nieuwe, zuinige producten, daardoor kan het zijn dat een inbouw koelkast met een B score zuiniger is dan een product die vroeger een label van A+++ had.

In het algemeen geldt dat een aparte droger en wasmachine in vergelijking meer energiezuinig zijn dan een was droogcombinatie, maar niet iedereen heeft daar natuurlijk de ruimte voor. Kies dan voor een model met een warmtepomp en let op het waterverbruik in liters op het label.

Een andere tip is om het eco programma van je vaatwasser en wasmachine te gebruiken. Er wordt gewassen op een lagere temperatuur en duurt daardoor ook wat langer, maar het is super goed voor je waterbesparing!

Haal de Goudlokje in jezelf naar boven!

Gebruik alleen water wanneer de omstandigheden precies goed zijn. Draai de vaatwasser alleen als die helemaal vol is en gebruik pannen van de juiste grootte zodat je niet onnodig waterverbruik hebt. Kook je voedsel daarnaast ook in zo min mogelijk water. Zo blijven ook meer voedingsstoffen bewaard.

Verminder je waterverbruik in het kleinste kamertje van je huis.

Dagelijks gebruiken we ongeveer 35 liter water om het toilet door te spoelen. Door vaker het kleine knopje te gebruiken kan er bijna de helft bespaard worden. En trek ook vooral niet onnodig lang door. Heb je een oud toilet zonder een kleine en grote spoelknop? Vervang deze dan het liefst voor een nieuwe wc, maar heb je hier niet het budget voor leg dan een fles water in de stortbak. Hierdoor past er minder water in en vergroot je je waterbesparing per doorspoelbeurt.

Drink je elke dag genoeg water dan heb je als er verder niets anders is geen last van sterk ruikende urine, dus dan kun je af en toe als je alleen thuis bent het doorspoelen wel overslaan. Dit scheelt je toch wel op jaarbasis een paar honderd liter.

Recycle voor waterbesparing!

Dat water wat je hebt gebruikt in je teil om groenten af te spoelen of om af te wassen kun je zo gebruiken om de planten water te geven. Zorg dan wel dat je een afwasmiddel op natuurlijke basis hebt gebruikt. Hetzelfde kan gezegd worden over het opvangen van het water uit de kraan tot dat het warm is. En laat je een ijsblokje vallen? Leg dit dan in een plantenpot.

Gebruik een regenton, want met hemelwater kun je perfect planten water geven, de auto schoonmaken of ramen lappen. En het is ook nog eens gratis! En heb je een hond? Was die dan buiten, kun je met dat water gelijk de tuin sproeien.

Afbeelding afkomstig van: Kaboompics.com op Pexels

Reactie plaatsen

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *