Wat is demiseksueel? Wij leggen het je uit!
LGBTQ+, grote kans dat je weet waar deze letters voorstaan en wat bijvoorbeeld de betekenis van queer is. Deze zijn dan ook waarschijnlijk voor de meeste mensen het meest bekend. Toch zullen er in het diverse spectrum van seksualiteit vast wel termen zijn die je wat minder bekend in de oren klinken, zoals demiseksualiteit. Misschien heb je er ooit wel eens wat van gehoord, maar weet je niet de precieze betekenis van demiseksueel of misschien is het wel een compleet nieuwe term. Bij welke van de twee groepen je ook hoort, na vandaag weet je in grote lijnen wat demiseksualiteit betekent.
Wat is demiseksueel?
De term ‘demiseksualiteit’ zou in 2006 voor het eerst werden gebruikt op een Forum voor Aseksualiteit. En net als hetero- of biseksueel is een demiseksualiteit een seksuele geaardheid, maar waar bij anderen al vaak tijdens de eerste ontmoeting weten of er een fysieke aantrekkingskracht is, hebben mensen met demiseksualiteit hier eerst een emotionele connectie voor nodig. Zij voelen zich alleen seksueel aangetrokken tot mensen met wie ze een sterke emotionele band hebben opgebouwd. De meeste relaties voor een demiseksueel komen dan ook vaak vanuit een vriendschap.
Anti-label
Helaas zijn er net als bij andere seksuele oriëntaties een paar misconcepties over de betekenis van demiseksueel zijn. Zo wordt de term demiseksualiteit volgens sommigen gebruikt door mensen die gewoon selectief zijn over met wie ze tussen de lakens duiken. Anderen zien het juist meer als een lifestyle dan een seksualiteit. Tenslotte, heb je dan ook nog mensen die geloven dat demiseksuelen gewoon een laag libido hebben.
En natuurlijk heb je ook mensen met een laag libido simpelweg omdat ze niet zo’n seksueel persoon zijn, maar het kan ook ontstaan door bijvoorbeeld een hormonale disbalans, medicatie of depressie. Wanneer je libido lager is dan dat je gewend bent, zal dit vaak aanvoelen alsof je iets mist. En dat is nou precies het verschil met demiseksualiteit. Doordat het een geaardheid is, is hoe zij hun seksualiteit en geaardheid beleven niet iets wat eerst anders was of iets wat ze missen, maar een deel van wie ze zijn.
Het verschil tussen demiseksueel en aseksueel
Demiseksueel, ook wel semiseksueel of grijs-aseksueel genoemd, kan worden gezien als een punt halverwege seksualiteit en aseksualiteit. Waardoor ook de term. En hoewel de term valt onder het paraplubegrip aseksualiteit, is er toch zeker een duidelijk verschil. Zo kan je als demiseksueel wel een seksuele aantrekkingskracht voelen, zolang er maar een sterke emotionele connectie is. Dit terwijl bij aseksualiteit, ondanks er een connectie is, er nooit een seksuele aantrekking zal ontstaan. Ongeveer 1% van de wereldpopulatie behoort tot deze groep en gelukkig wordt het sinds 2014 ook officieel erkend als een geaardheid, in plaats van een aandoening of stoornis.
Ben ik demiseksueel?
Herken je je tot nu toe in de betekenis van demiseksueel? Misschien herken jij je dan ook wel in onderstaande punten. Het is natuurlijk geen 100% zekerheid, want uiteindelijk besluit jij over je geaardheid en hoe je je voelt, maar deze ‘signalen’ kunnen je hopelijk wel verder helpen in je zoektocht.
Eerste dates zijn een ‘Big Deal’
Dat de eerste date voor iedereen spannend is, dat is niks nieuws, toch is het voor jou nog veel spannender dan de rest. En dat je elkaar goed wilt leren kennen, dat is natuurlijk ook niet zo gek. Toch zal er doordat je pas na een paar dates en iemand echt goed hebt leren kennen weet of er een aantrekkingskracht is, een vragenvuur kunnen ontstaan. En voor je date is dat niet al te prettig.
Relaties uit vriendschappen
Liefde op eerste gezicht? Voor jou is dat iets uit de films. Doordat, het voor jou vooral om een sterke emotionele band gaat, kan je jezelf betrappen op het feit dat je gevoelens bent beginnen te krijgen voor een goede vriend. Je bent dan ook niet aangetrokken tot het fysieke, maar tot een gevoel van veiligheid en vertrouwen. Hierdoor ontstaan de meeste relaties van jou vanuit een vriendschap.
Het innerlijk is alles
Dat een goed uiterlijk niet allesbepalend is, dat weten we wel. Toch speelt het uiterlijk van een ander nog best een belangrijke rol voor de meesten personen tijdens een eerste indruk. Tinder. Need I say more? Voor jou is het echter totaal niet relevant, en je voelt juist aangetrokken tot iemands persoonlijkheid. Zit dat goed en heb je een goede band opgebouwd? Dan kan er voor jou ook een fysieke aantrekkingskracht ontstaan.
Seks is geen prioriteit
Voor veel mensen is seks een groot onderdeel van hun relatie, maar voor jou zit toch net iets anders. Je kan zeker genieten van seks, maar voor jou is de fysieke connectie alleen minder belangrijk dan bijvoorbeeld het hebben van diepgaande gesprekken. Je bent waarschijnlijk dan ook minder seksueel actief als vrienden en one-night-stands zijn ook niet helemaal je ding. You do you!
Afbeeldingen afkomstig van: Katie Rainbow, Rodnae Productions en Slaytina op Pexels