Queer betekenis; wat is queer nu eigenlijk?

Queer betekenis; wat is queer nu eigenlijk?

“Queer” wordt door meer mensen gebruikt – en op meer verschillende manieren gedefinieerd – dan ooit tevoren. Het is een woord dat andere seksuele en genderidentiteiten beschrijft dan hetero en cisgender. Lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgenders kunnen zich allemaal identificeren met het woord queer. Maar wat is queer nog meer? Het is namelijk breder dan alleen het uitdrukken van je seksualiteit en geslacht. Laten we de betekenis van queer eens onder de loep nemen.

Wat betekent queer?

Het woord queer komt vandaag de dag best vaak voorbij, maar wat betekent queer nu eigenlijk? Het is een overkoepelende term die zowel een oriëntatie als een gemeenschap is voor degenen in het LGBTQIA+ spectrum. Deze term staat voor lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender, queer, interseksueel en aseksueel. Queer wordt soms gebruikt om uit te drukken dat seksualiteit en geslacht gecompliceerd kunnen zijn. Het kan in de loop van de tijd veranderen en misschien pas je niet goed in een van de twee identiteiten, zoals mannelijk of vrouwelijk, homo of hetero.

Is het woord ‘queer’ een belediging?

Hoewel je het woord misschien een geschiedenis heeft die kwetsend is, is de term ‘queer’ onlangs door de gemeenschap teruggewonnen. Ze willen hiermee empowerment en een gevoel van gemeenschap creëren. Steeds meer mensen gebruiken het woord met trots om zichzelf te identificeren. Noem iemand alsnog geen ‘queer’, tenzij je weet dat ze het ermee eens zijn. Het beste wat je kunt doen voordat je de term queer gebruikt, is vragen aan welke labels mensen de voorkeur geven.

Wat is de betekenis van queer?

De term queer is eigenlijk best vaag en wat het betekent is dus ook vaag. Het wordt ook wel gebruikt voor degene die nog zoekende zijn naar hun seksuele of genderidentiteit. De vaagheid is daarom eigenlijk opzettelijk gecreëerd. Iedereen die zich buiten de heteroseksuele norm voelt, kan nu ergens anders acceptatie vinden en zichzelf erbij horen voelen. Queer is daarom een parapluterm voor iedereen binnen het LGBTQ-spectrum. Het straalt zowel oriëntatie als een gemeenschapsgevoel uit. Dat vinden wij juist zo prachtig aan de betekenis van queer.

De queer vlag

Queer heeft zijn eigen vlag. De kleuren paard en zwart komen hier in terug in diagonale vlakken. De vlag wordt vaak samen met de bekende regenboogvlag gehesen.

Afbeelding komt van Isi Parente op Unsplash

Reactie plaatsen

1 Comment

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *