Dé vraag voor elke student: Wat helpt tegen een kater?

Dé vraag voor elke student: Wat helpt tegen een kater?

Je wordt wakker met een bonzend hoofd, een vieze smaak in de mond en laat ik het al helemaal niet hebben over hoe je je voelt wanneer je overeind komt. Een kater. Ben je student dan overkomt je dit meestal vaker dan dat je lief hebt, maar ook wanneer je al lang student af bent zul je vast en zeker nog wel eens avondje te diep in het glas kijken. De simpelste oplossing is natuurlijk om niet te veel te drinken of gewoon niet, maar ja als ik eerlijk ben lukt dat menig student (moi) lang niet altijd. Dus dan is de vraag: Wat helpt tegen een kater? Waarschijnlijk zal een kater nooit helemaal te voorkomen zijn, maar met onderstaande kater tips zal je wel een stuk fijner wakker worden in de ochtend!

Wat helpt tegen een kater? Voorkomen is beter dan genezen!

kater tips

Heb je wilde plannen vanavond? Bereid je dan goed voor zodat je morgen niet ligt te sterven op je bed!

Zuipen!

En ja dan bedoel ik natuurlijk geen alcohol, maar gewoon verfrissend water. Extra goed bezig zijn? Drink dan water met een schijfje citroen erin! Citroen heeft namelijk een ontgiftende werking. Perfect dus wanneer je lever alcohol moet gaan verwerken. Doorpilsen dus met dat water! Hiernaast, is ook vruchtensap goed voor je. Alcohol verbruikt namelijk veel vitamine C en het niveau houd je op peil door het drinken van vruchtensap.

Met deze kater tips een bodempje leggen!

Op een lege maag gaan drinken is sowieso geen goed plan, want hierdoor wordt de opname van alcohol vertraagd en sta je niet al na een paar slokken op de dichtstbijzijnde bar al je dansmoves te showen. Leuk voor op dat moment, maar de volgende ochtend toch wel iets minder.

In principe leg je met alles wat je eet wel een bodem, maar een goede bodem leg door een maaltijd te eten met én koolhydraten én vetten én eiwitten. Denk hierbij aan zalm, avocado en noten. Ook Aziatisch eten is goed voor je darmbacteriën, dus ga vooral voor gerechten als noedels, sushi en wokgerechten voor het uitgaan. Hiernaast, kun je je lever nog extra ondersteunen met ingrediënten als kurkuma, broccoli, citroen, boerenkool en kaneel.

De leukste avond van je leven!

kater tips

Je staat je longen uit je lijf te schreeuwen in de karaokebar of je beste dansmoves te showen en dan is het waarschijnlijk het laatste waar je aan denkt die mogelijke kater van morgen. Toch zijn er ook tijdens het uitgaan een paar kater tips die je kunt volgen om de volgende dag geen spatje spijt te hebben van deze leuke avond.

Water?! Wil je me vergiftigen of zo?!

Een shotje hier, een biertje daar, drinken doe je op een uitgaansavond genoeg! Toch is de oorzaak van dat bonzende hoofd in de ochtend uitdroging. Daarom is het ook nu weer belangrijk om gehydrateerd te blijven door tussendoor genoeg water te drinken. Idealiter zou het één glas water per glas alcohol moeten zijn, maar uit eigen ervaring kan ik zeggen dat dit bijna onhaalbaar is. Sprint dus tussendoor een paar keer naar de wc om je mond onder de kraan te drukken of vraag zo nu en dan een glaasje water aan de bar. Dit zal je veel ellende schelen, geloof me maar!

Wat helpt tegen een kater? De juiste drankjes kiezen!

Tijdens de productie van alcohol ontstaan schadelijke stoffen zoals aceton, acetaldehyde, aldehyden en tannine die wanneer jij aan het genieten bent van je alcoholische versnapering de volgende dag voor klachten gaan zorgen als hoofdpijn, misselijkheid en buikpijn. Hoe meer er van deze stoffen in je drankje zit, hoe groter de kans op klachten is. En omdat je natuurlijk niet elke label gaat checken is het makkelijk om te onthouden dat hoe donkerder het drankje, hoe meer van deze stoffen erin zullen zitten. Zo geven bijvoorbeeld een cocktail met rum of bier een grotere kans op een kater dan wodka. Blijf wel genoeg water drinken tussendoor, want ook als je alleen maar aan de wodka gaat, zonder water krijg je alsnog een helse kater.

Wat helpt tegen een kater the morning after? Deze kater tips!

wat helpt tegen een kater

Is het al de ochtend na een fantastische uitgaansnacht en was je eigenlijk al te laat voor bovenstaande tips? Dan heb ik hieronder nog wat tips voor je neergezet waarmee je hopelijk snel weer van je kater af bent!

Wat helpt tegen een kater? Water! Je bent helemaal uitgedroogd van de alcohol dus is het een kwestie van bijtanken. En dan deze keer wel met water. Heel veel water!

I like to move it, move it! Het is waarschijnlijk het laatste waar je zin in hebt met een kater, maar een van de beste tips tegen een kater is bewegen. En nu is een volle work-out gelukkig niet nodig, maar een paar simpele oefeningen zullen je lichaam al een handje helpen.

Breakfast anyone? Als je misselijk bent dan is eten misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar een ontbijtje zal je maag toch echt wel kalmeren. Goede opties zijn brood en fruit, maar hét ultieme katerontbijt is natuurlijk een gebakken eitje. Extra tip: doe dit op een volkoren broodje want dit zal er ook voor zorgen dat je bloedsuikerspiegel weer op orde komt en je je ook fitter gaat voelen. Een echt ontbijt toch te zwaar? Neem dan een paar zoute crackers!

Was het weg! Laten we eerlijk zijn. Na een avondje stappen ruik je de volgende dag echt niet meer zo fris en die vieze geurtjes helpen ook zeker niet mee met je misselijkheid. Ga daarom lekker douchen! Niet alleen jij zal je frisser voelen, maar ook in je hoofd zal je je frisser voelen. Een makkelijke manier dus om je misselijkheid te verkleinen.

Adem in, Adem uit! Naast dat jijzelf waarschijnlijk niet zo fris ruikt, zal ook je kamer zeker niet naar rozenblaadjes ruiken. Ga daarom naar buiten en loop even een rondje. De frisse lucht zal je goed doen. Laat ondertussen ook je kamer luchten, zodat je daarna weer in een frisse kamer op bed kan ploffen.

Wat helpt tegen een kater? Sex! Misschien moet je er wel helemaal niet aan denken, maar seks lijkt bijna overal wel goed voor te zijn. Tijdens dat je bezig bent maak je het hormoon oxytocine aan dat je niet alleen goed gevoel bezorgt, maar ook je pijnprikkels verminderd. Zeg dus maar dag tegen die hoofdpijn!

Paracetamol. Vast geen onbekende, maar paracetamol is ook zeker nuttig om je hoofdpijn te verminderen. Let op: gebruik geen aspirine! Hier zit namelijk acetylsalicylzuur in, wat niet goed is voor je lever en nieren zolang er nog alcohol in je bloed zit.

En heeft dit nu allemaal niet geholpen? Veel sterkte met uitbrakken!

Afbeeldingen afkomstig van: Polina Tankilevitch op Pexels en Cody Chan, Louis Hansel en Mathhew Henry op Unsplash

Reactie plaatsen

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *