Wat gebeurt er met je lichaam tijdens Dry January?

Wat gebeurt er met je lichaam tijdens Dry January?

Tijdens de feestdagen kunnen we bubbels nauwelijks weigeren. Dat ons lichaam zich de volgende dag net iets minder goed voelt, nemen we vaak voor lief. Maar wat doet het eigenlijk met je lichaam als je stopt met alcohol drinken?

Dry January, als in het niet drinken van alcohol in de eerste maand van het nieuwe jaar, is voor veel mensen een jaarlijkse traditie. Voor sommigen maakt het deel uit van de goede voornemens van het nieuwe jaar om minder te drinken, terwijl anderen het gebruiken als een manier om te ‘ontgiften’ van overmatig drinken tijdens de feestdagen.

Het concept van “Droge Januari” is makkelijk, je drinkt de hele maand geen alcohol. Er zitten een hoop gezondheidsvoordelen verbonden aan stoppen met drinken – in feite kan een maand pauze nemen van het drinken echt geweldige dingen voor je welzijn doen. We zetten deze voordelen voor je op een rijtje, een goede motivatie om de alcoholvrije maand af te maken!

Positieve effecten stoppen met alcohol

1. Je huid heeft er nog nooit mooier uitgezien.

Een van de grootste effecten van alcohol op je huid is uitdroging. Het zorgt ervoor dat je rimpels en poriën beter zichtbaar worden en zijn natuurlijke glans zal verliezen. Dit is dan ook de reden waarom je huid de dag na het drinken uitgedroogd en vlekkerig is. Hiernaast zorgt vitaminetekort, verminderde collageenproductie en verstoring van ontstekingsreacties voor vallen onder de ogen een ‘ingezakt’ gezicht. Na een maand margarita-vrij te zijn geweest, zal je huid er aanzienlijk gezonder uitzien. Het zal sterker worden, een gelijkmatigere teint krijgen en een meer gehydrateerde uitstraling hebben (hello glow).

2. Je slaapt beter en voelt je energieker.

Dry January kan ook goed zijn voor je slaap- en energieniveau, die op hun beurt hun eigen positieve effecten hebben. Het kan je helpen om je helderder te voelen en beter te slapen. Dit kan je helpen om je energieker te voelen en gemotiveerd te blijven om aan je trainingen te beginnen en je aan gezonde eetgewoonten te houden.

3. Als gewichtsverlies jouw doel is, kan het minder te drinken zeker helpen.

Als je meerdere drankjes per week drinkt, kan een resultaat van Dry January een afname van je algehele calorie-inname zijn, aangezien een standaard drankje doorgaans ongeveer 150 calorieën bevat. En in tegenstelling tot het schrappen van voedsel, zal het weglaten van alcohol geen concessies doen aan de brandstof en voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft om zich verzadigd en gevoed te voelen.

4. Je immuunsysteem zal beter worden.

Te veel drinken kan je immuunsysteem verzwakken. Zelfs één nacht veel drinken kan jouw vermogen om infecties te bestrijden tot 24 uur later belemmeren. En hoewel kwetsbaarder zijn voor ziektes nooit goed is, is het vooral problematisch tijdens de COVID-19-pandemie.

5. Je lichaam voelt zich beter zonder drank.

Het grootste voordeel is leren waar je lichaam is in relatie tot alcohol en wat je wilt dat je relatie ermee is. Als je je bijvoorbeeld de laatste tijd niet op je best voelt en je vermoedt dat je normale (of buitensporige) drinkgewoonten daaraan bijdragen, kan het nuttig zijn om te kijken hoe je je voelt (mentaal, fysiek, sociaal, etc.) als je een maand geen drank meer hebt.

6. Je algemene gezondheid zal verbeteren.

Het is voor niemand nieuws dat overmatig drinken kan leiden tot verschillende negatieve gezondheidseffecten, waaronder hoge bloeddruk en een hoog cholesterolgehalte. Overmatig drinken schaadt ook je slaappatroon en verhoogt het risico op bepaalde ziekten, waaronder borstkanker, hartaandoeningen, beroertes en leverproblemen.

Hoewel we niet precies weten welk blijvend effect ‘Januari Alcoholvrij’ op je gezondheid zal hebben, is het redelijk om aan te nemen dat stoppen met drinken over het algemeen goed is voor je algehele gezondheid, zolang je deze onderbreking niet als een excuus ziet om meer te drinken gedurende de andere 11 maanden van het jaar. 😉

Afbeelding afkomstig van Grape Things op Pexels

Reactie plaatsen

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *