Waarom werken in de zorg? Zeg ‘ns Aaa en kom erachter!
Speelde je vroeger al doktertje en kwamen je vrienden of knuffels op spreekuur, zodat je ze van de vervelendste ziektes of gebroken botten kon genezen met een kusje of een mooie pleister? Ging je moeder latex handschoenen kopen voor het schoonmaken en nam je hier gretig gebruik van om als een echte chirurg een potje Dr. Bibber te spelen? Zou je het liefste tijdens de afgelopen Corona crisis een ffp2 masker kopen en er tussen springen om te helpen? Dan ben je er waarschijnlijk al wel achter waarom in de zorg werken echt iets voor je is, maar welke richting ga je op? Welke kant je ook kiest, één ding is zeker en dat is dat geen enkele dag hetzelfde zal zijn. Omdat het vandaag Wereld Huisartsen Dag Speciaal voor Wereld Huisartsen Dag wordt deze tak extra uitgelicht.
Waarom werken in de zorg? Dit zijn de 4 redenen!
Twijfel je nog of je wil gaan werken in de zorg? Lees dan eens deze top # redenen waarom werken in de zorg misschien echt iets voor jou is.
Jij maakt het verschil. Ga je in de zorg werken dan zet je je elke dag in voor anderen en dan komt er nog zoveel meer bij kijken dan alleen de medische handelingen. Zo stel je patiënten en naasten gerust en zorg je ervoor dat er een liefdevolle verzorging is. Een oudere vrouw herstellend na de heupoperatie of een ziek kindje, de dankbaarheid en de lach op hun gezicht die je terug kan krijgen, soms al gewoon door een praatje, daar doe je het voor!
Geen dag is hetzelfde. Of je nu in de jeugdzorg, het verpleeghuis of op de ambulance werkt, geen dag is hetzelfde. Je weet namelijk nooit precies wat je te wachten staat op je werkdag. Door de verschillende mensen en verhalen die je tegenkomt lig je de ene dag samen in de slappen lach en moet je de andere dag een traantje wegpinken.
Het is een roeping. Werken in de zorg is zeker leuk en interessant, maar vraagt ook veel van je. Zo werk je met je hoofd, hart en handen. Je medische kennis moet altijd up-to-date zijn, is een empathisch vermogen erg belangrijk en moet je dit ook nog eens kunnen toepassen. Ook wanneer je er al een paar lange nachtdiensten op hebt zitten of de mensen niet zo heel leuk zijn. Veel mensen geven dus ook aan dat het echt een roeping is om mensen te verzorgen zoals je zelf verzorgd zou willen worden.
We need you! Zoals je misschien wel weet zijn er veel mensen nodig in de zorg, dus als je geïnteresseerd bent om in de zorg te gaan werken, dan hoef je zeker niet bang te zijn dat er geen geschikte plek voor jou te vinden is. Ook in de toekomst zal er altijd vraag blijven naar zorgpersoneel, dus een hoge werkzekerheid is bijna gegarandeerd.
Spreken bovenstaande redenen jouw aan? Verdiep je dan eens in de verschillende opleidingen voor een baan in de zorg. Van sporten met ouderen tot complexe operaties er is vast en zeker wel een passende plek voor jou!
Huisarts worden, hoe doe je dat?
Omdat het vandaag Wereld Huisartsen Dag is, lichten we dit beroep nog even wat extra uit. Hoe wordt je uiteindelijk huisarts en wat heb je nodig om dit beroep goed uit te oefenen?
Wat doet de huisarts?
Als huisarts ben je vaak het eerste aanspreekpunt voor mensen die klachten hebben, voordat ze uiteindelijk misschien bij een specialist terechtkomen. Tijdens het spreekuur krijg je verschillende mensen op bezoek met de uiteenlopendste klachten. Het is hierbij dus belangrijk om goed te luisteren en de juiste vragen te stellen om op deze manier de gepaste behandeling vast te stellen.
Vaardigheden
Net als bij elk ander beroep heb je bepaalde vaardigheden en eigenschappen nodig om je werk goed uit te oefenen. Zo krijg je een diversiteit aan patiënten tijdens het spreekuur, waardoor je een goed aanpassingsvermogen moet hebben. Van een vaginale steenpuist tot een gezwollen enkel, je moet met geduld en respect luisteren. Daarom is het ook belangrijk om goed te kunnen luisteren en de juiste vragen te kunnen stellen om zo de juiste afweging te kunnen maken. Ben je benieuwd wat voor type huisarts jij zou zijn? Doe dan deze test!
Opleiding
Wil je huisarts worden, dan moet je beginnen met de universitaire opleiding Geneeskunde, die zes jaar duurt. Hierna, zul je nog een driejarige opleiding tot huisarts moeten volgen en je inschrijven in het specialistenregister. Het is natuurlijk belangrijk om continu op de hoogte te blijven van alle veranderingen dus blijft bijscholing belangrijk.
Afbeeldingen afkomstig van: Derek Finch, Patty Brito and CDC op Unsplash