Waar let je op bij het vergelijken van de energieprijzen?

Waar let je op bij het vergelijken van de energieprijzen?

Het vergelijken van de energieprijzen is actueler dan ooit. De energieprijzen zijn op dit moment zo hoog dat je ongetwijfeld niet reikhalzend uitkijkt naar de energierekening die op je wacht. Hoge energierekeningen zijn de belangrijkste reden om over te stappen van energieleverancier maar waar let je op bij het vergelijken van de energieprijzen? In dit artikel ontdek je het antwoord.

Hoe kun je een hoge energierekening voorkomen?

Er zijn twee manieren waarop je een hoge energierekening deels kunt voorkomen. Een van de manieren is uiteraard door te besparen op je energieverbruik. Hiermee doelen we op het  bewust gebruik van energie om verspilling tegen te gaan. Meer doen dan besparen kun je soms niet. Je moet wel een leefbaar woonklimaat houden. 

Heb je het idee dat je niet meer energie kunt besparen maar wil je wel je energierekening omlaag brengen? In dat geval is het vergelijken van het aanbod van energieleveranciers het devies. Er zijn in Nederland namelijk zo’n 30 energieleveranciers waaruit je kunt kiezen. Deze leveranciers beconcurreren elkaar niet alleen op serviceverlening en bijkomende diensten maar vooral op prijs. Vergelijk energie dus altijd goed zodat je de voordeligste leverancier te pakken hebt bij. We vestigen je aandacht op dit platform omdat je hier het aanbod van de alle in aanmerking komende energieleveranciers op een eenvoudige manier kunt vergelijken.

Waar let je op bij het maken van een vergelijking tussen energieleveranciers?

Er zijn een aantal punten waar je op moet letten bij het maken van een vergelijking tussen energieleveranciers. Allereerst is het goed te weten dat de aanbieders zich op specifieke manieren profileren. Je kunt dus kiezen voor de beste duurzame energieleverancier, de aanbieder met de beste service of uiteraard de goedkoopste aanbieder. Dit laatste is vaak lastig te bepalen omdat je te maken hebt met verschillende leveringskosten in combinatie met de variabele kosten. Deze laatste kosten hebben betrekking op de levering van de energie zelf. Hierbij kun je een keuze maken tussen energiecontract voor een bepaalde- of onbepaalde tijd. De eerste optie is voordeliger maar je bindt jezelf wel voor een langere tijd aan de leverancier. Daarnaast betaal je een vaste energieprijs. Dit kan gunstig zijn als de energieprijs na het afsluiten van je contact gaat stijgen maar juist ongunstig als deze prijs juist daalt. Je zit in het laatste geval vast aan het afgesproken energietarief.

Voorkomen dat je twee verschillende opties met elkaar vergelijkt
Ga jij een nieuw energiecontract afsluiten voor een onbepaalde tijd dan heb je alle mogelijkheden om op prijsdalingen te reageren door eventueel over te stappen. Als je weet dat energieprijzen sterk aan verandering onderhevig zijn, kan dit een interessante optie zijn. Aan energie contracten voor onbepaalde tijd zijn wel wat meer kosten verbonden. De leverancier heeft immers niet de zekerheid dat je een langere periode als klant aanblijft. Dit is dus zeker wel iets om rekening mee te houden bij

Afbeelding afkomstig van: Gustavo Quepón op Unsplash

Reactie plaatsen

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *