Voordelen koud douchen: wij zetten ze voor je op een rijtje!

Voordelen koud douchen: wij zetten ze voor je op een rijtje!

Koud douchen, misschien heb je er weleens over nagedacht. Of misschien heb je het zelfs al eens geprobeerd. Noodgedwongen op reis, omdat ze simpelweg geen warm water hadden. Of was het omdat je zelf nieuwsgierig was naar wat koud douchen met je lichaam doet? Douchen met koud water is niet voor iedereen weggelegd. Toch heeft koud douchen veel voordelen: het is erg goed voor je lichaam. In deze blog zetten wij de voordelen van koud douchen voor je op een rijtje!

De voordelen van koud douchen

Naast dat koud douchen goed is voor de stijgende energiekosten en de hoge energierekeningen, is het – nóg belangrijker – ook erg goed voor je lichaam. De gezondheidsvoordelen van koud douchen zijn groot. Hoogste tijd om ze met jou te delen dus!

Douchen met koud water maakt je alerter

Precies de reden waarom veel mensen hun dag beginnen met een koude douche. Je spieren spannen zich aan, je bloeddruk wordt hoger en je hart gaat sneller pompen. Hierdoor sta je door een koude douche meteen aan. Alsof je al uren wakker bent. Hi energieboost! Wie wil dat nou niet in de vroege morgen?

Boost voor je immuunsysteem

Hoe zit dit precies? Simpel. Je lichaam wordt ineens blootgesteld aan extreme kou en moet zich hiertegen verweren. Op deze manier geef je meteen een boost aan je immuunsysteem: koud douchen versterkt je weerstand!

Minder stress

Misschien niet voor de hand liggend, maar des te interessanter! Een koude douche is nou eenmaal niet zo ontspannend als een warme douche. Sterker nog, het kan best wel stressvol zijn. Maar juist door eraan te geloven, leer je met deze stress omgaan. Je bereid je zenuwstelsel voor om stressvolle situaties aan te kunnen. Wie had dat gedacht?!

Nog meer voordelen van koud douchen

We zijn er nog niet. Het houdt niet op met de voordelen van koud douchen. Hier nog wat gezondheidsvoordelen die je moet en wílt weten!

  • Koud douchen gaat huidveroudering tegen.
  • Het zorgt voor een frisse en vitale uitstraling.
  • Het werkt verstrakkend op je huid.
  • Koud douchen kan chronische pijn verminderen.
  • Naast je huid verbetert het ook je haar.
  • Door het versnellen van je stofwisseling, kun je erdoor afvallen.
  • Hoe val je snel in slaap? Koud douchen kan je slaap verbeteren!

Koud douchen: hoe bouw je het op?

De voordelen van koud douchen zijn inmiddels wel helder! Je weet nu waar je het voor doet. Dat maakt het misschien iets makkelijker om het koude water te trotseren. Maar wij maken het je nóg gemakkelijker. Of nouja, eigenlijk Wim Hof, ook wel dé IJsman genoemd. Wim Hof heeft een methode gecreëerd, gebaseerd op koude training, ademhaling en focus. Het stellen van een intentie, ontspannen en ademhalingstechnieken toepassen moet er volgens Wim Hof voor zorgen dat jij die koude douche aankunt. Hier drie tips die je een handje kunnen helpen:

Let op je ademhaling

Adem in, adem uit. Zo diep mogelijk, zo lang mogelijk en zo bewust mogelijk. Door middel van meditatie kun je dit trainen. Het werkt echt op het moment dat je staat te bibberen van de kou! Op deze manier houd je jouw lichaam onder controle. Oók onder een ijskoude douche.

Take it easy

Stap niet meteen met je hele lijf onder die koude douche. Take it easy. Eerst je voeten, dan je enkels, je handen en je polsen. Die zullen al voorzichtig een signaal naar je hersenen sturen. Langzaamaan opbouwen dus, totdat jouw hele lijf het koude water aankan. Armen, benen, buik en hoppa: you made it!

Steeds een tikkeltje kouder

Start je douche met een normale watertemperatuur van 35 tot 38 graden. Zorg ervoor dat het water steeds een tikkeltje kouder wordt. Koud douchen is voor iedereen natuurlijk anders. De ene bijt al op z’n tanden bij een douche van 20 graden. Onthoud dat temperaturen onder de 16 graden al zorgen voor de voordelen van koud douchen. Je kunt het!

Koud of warm douchen: wat is beter?

De voordelen van warm douchen

Dat koud douchen genoeg voordelen heeft, is wel duidelijk. Maar – niet getreurd – ook warm douchen heeft zo zijn voordelen. Een warme douche werkt ontspannend. Niet alleen voor jou, maar ook voor je spieren. Warm water helpt je spieren namelijk te ontspannen. Ook kan warm water pijn verlichten, doordat het de bloedsomloop op gang brengt. Een ander voordeel is dat warm water ervoor zorgt dat je poriën openen, waardoor je sneller gedag kunt zeggen tegen dode huidcellen en onzuiverheden. En niet minder belangrijk: warm water zorgt voor stoom. Deze stoom maakt de luchtwegen op een natuurlijke manier vrij. Dag verkoudheid!

Wat is beter?

Conclusie: douchen met koud water én douchen met warm water kent zo zijn voordelen. No worries dus. Je hoeft echt niet voorgoed afscheid te nemen van die warme douche. Maar gezien de vele gezondheidsvoordelen van koud douchen is het wel aan te raden om er zo nu en dan één te nemen. Wat je ook kunt doen, is dagelijks een paar minuten koud douchen. 1,5 minuut tot 2 minuten is namelijk al genoeg! Even op je tandjes bijten aan het einde van je douchebeurt, maar de voordelen van koud douchen zijn het meer dan waard!

Afbeeldingen afkomstig van: Pixabay, Rimoldi en Leah Kelley op Pexels.

Reactie plaatsen

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *