Vitrages, weer helemaal terug van weggeweest.

Vitrages, weer helemaal terug van weggeweest.

Vitrages: na decennia uit de gratie te zijn geraakt zie je ze tegenwoordig steeds vaker. Een vitrage is een dun geweven en semi-transparant gordijn, wat ook wel een glasgordijn wordt genoemd. Vitrages zijn een sfeervolle maar vooral ook een veelzijdige vorm van raamdecoratie die veel voordelen biedt. In dit blog vertellen we je meer over deze handige raamdecoraties en wat de laatste trends zijn op het gebied van vitrages. 

De geschiedenis van de vitrage

De vitrage kent al een hele lange geschiedenis. De eerste vormen van handgeknoopte of geweven kant-achtige gordijnen doken zo’n 4000 jaar geleden op in het oude Egypte en Babylonië. In de middeleeuwen werden de weefsels steeds fijner waardoor er prachtig gedetailleerd kant ontstond. Al het kant werd met de hand gemaakt wat een tijdrovende karwei was. Kant was daardoor ook zeer kostbaar en gold als een teken van welvaart. Het werd gebruikt als details bij kleding, maar ook om siergordijnen mee te maken. Je kunt je dus wel voorstellen hoe veel een handgemaakt kanten vitrage koste. In de 19e eeuw ontstonden de eerste machine geweven vitrages. Deze machine geweven vitrages bleven populair totdat ze werden verdrongen door de jaloezieën en lamellen.

De voordelen van vitrages

Vitrages zijn hele handige raamdecoraties die je een aantal voordelen kunnen bieden. Vitrages laten wel licht door, maar dimmen de intensiteit van het zonlicht en daardoor blijft het koeler in huis. Ook geeft het gefilterde licht wat door een vitrage naar binnen valt je huis een hele zachte en rustige sfeer. En nog een voordeel van vitrages, je kunt niet van buiten naar binnen kijken waardoor het je privacy verhoogt. 

Wat zijn de laatste trends in vitrages? 

Vitrages zijn de laatste jaren weer helemaal terug van weggeweest. De laatste trend op het gebied van vitrages zijn de in-betweens, dat zijn vitrages die net wat dikker zijn maar dunner dan een overgordijn. Ze voelen daardoor voller aan dan een gewoon vitrage, maar laten meer licht door dan een overgordijn. Met in-between kun je dus meer variëren met de lichtinval die je binnen laat. Vitrages waren van oudsher voornamelijk wit, maar de laatste trend op vitrage gebied is de zwarte vitrage. Met zwarte vitrages geef je je interieur een moderne sfeer. 

Hoe moet je een vitrage onderhouden?

Het voordeel van een vitrage is dat ze redelijk makkelijk zijn te onderhouden, want een groot deel van de vitrages kun je eenvoudig in de wasmachine wassen. Hang je vitrage na het wassen op als ze nog een beetje vochtig zijn, dan trekken mooi de kreukels eruit. Of breng ze naar de stomerij, dan krijg je ze kreukvrij terug en hoef je ze nog alleen op te hangen. 

unsplash

Reactie plaatsen

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *