Verkleurde tanden? Zo gum je ze weer wit!

Verkleurde tanden? Zo gum je ze weer wit!

Wie wil het nu niet? Een stralende lach. En hoe netjes en vaak je ook poetst, soms kunnen door diverse oorzaken door de jaren heen je tanden als nog wat verkleuren. Nu kun je thuis aan de slag gaan met verschillende middeltjes of je maakt een afspraak bij je tandarts Rotterdam of in Enschede om zo weer mensen te verblinden met je lach, maar de vraag is natuurlijk of tanden bleken nadelen heeft? We zochten het voor je uit en hebben alle voor en nadelen van tanden bleken voor je op een rijtje gezet. Maar misschien nog wel belangrijker. Wat zijn de oorzaken van verkleurde tanden en hoe voorkom je ze?

De oorzaak van verkleurden tanden.

Niemand heeft dezelfde kleur tanden, dit wordt namelijk net als de kleur van je ogen bepaald door je DNA. Zo heeft de één gewoon wat wittere tanden dan de ander en kan het soms ook gewoon maar één tand zijn die afwijkt van de rest. Hiernaast, kunnen ook andere oorzaken zorgen voor in- en uitwendige verkleuringen.

Een inwendige verkleuring gebeurt wanneer er iets verandert in het tandbeen of tandglazuur. Dit kan komen door een harde val waarbij je tandzenuw kan afsterven, met een grijze ‘dode tand’ tot gevolg, ouderdom, tandproblemen uit je jeugd, bepaald medicijngebruik of een donkere vulling. Gelukkig, kan dit laatste simpel worden opgelost door bij je tandarts Den Haag de donkere vulling te laten vervangen door een witte vulling.

Een bekende oorzaak van uitwendige verkleuringen is roken, maar ook eten en drinken met sterke kleurstoffen kunnen zorgen voor verkleurden tanden. Denk bijvoorbeeld aan koffie, thee en rode wijn.

Shine bright like a diamond! Of toch niet?

verkleurde tanden

Een populaire oplossing voor verkleurde tanden is bleken. Hierbij wordt net als bij het blonderen van je haar peroxide gebruikt om de kleur van je tanden lichter te maken. Dit kan met een speciaal bleekmiddel dat op de tanden wordt aangebracht of inwendig wanneer er sprake is van een ‘dode tand’. Natuurlijk super dat je tanden witter worden, maar wat zijn nu precies alle voordelen en heeft tanden bleken ook nadelen?

Laat je verkleurde tanden shinen!

Het grootste voordeel van je tanden bleken is natuurlijk dat je wittere tanden krijgt. Super fijn dat wanneer je hier onzeker over bent, je daarna weer met een brede lach door het leven kan gaan. Bovendien blijkt ook nog eens uit onderzoek dat naast dat witte tanden je een frisse en schone uitstraling geven, je ook meer kans op een baan én loonsverhoging krijgt. Verder is het een redelijk simpele behandeling en wanneer je het een bij een tandarts laat doen, kunnen ook inwendige verkleuringen worden aangepakt.

De nadelen van tanden bleken.

tanden bleken nadelen

Helaas heeft elk voordeel zo zijn nadeel, dus ook het bleken van je verkleurde tanden. Hieronder, hebben we de meest genoemde nadelen voor je op een rijtje gezet.

Tegenvallend resultaat. Houd er rekening mee dat je niet altijd het resultaat krijgt waar je naar verlangt. Zo mogen de tandbleekproducten in de drogisterij volgens de warenwet van de Europese Unie bijna geen bleekmiddel bevatten. Hierdoor zullen je verkleurde tanden dus ook echt niet zo wit worden als bij die prachtige glimlach op het doosje. Ook bij de tandarts zou het resultaat je tegen kunnen vallen. Het bleken is namelijk redelijk onvoorspelbaar doordat iedereen andere tanden heeft en dus ook een ander resultaat kan krijgen.

Gevoelige tanden. Kijk dat het resultaat niet helemaal zo is als gehoopt dat is jammer, maar wanneer je een onveilig product gebruikt met agressieve middelen kun je blijvend last houden van irritaties en gevoelige tanden. Zo kun je bijvoorbeeld last krijgen van koude en warme sensaties, waardoor het eten van een ijsje of een lekkere warme chocolademelk een stuk vervelender wordt.

Repeat! Helaas is wanneer het resultaat is bevallen, het niet blijvend en zal je meerdere behandelingen moeten ondergaan. Denk er ook aan dat sommige verkleurde tanden komen door bijvoorbeeld roken of het drinken van koffie, thee en rode wijn. Ga je hier mee door, dan zal het effect van het tanden bleken snel voorbij zijn. Nog sneller dan daarvoor.

Kwetsbaar glazuur. Dat het effect sneller zal verdwijnen dan voor het bleken heeft te maken met het feit dat je glazuur kwetsbaarder wordt. Naast de gevoeligheid en irritaties wordt ook het glazuur dunner en neemt de bescherming daardoor af. Dit betekent dat wanneer je bijvoorbeeld een kopje koffie drinkt dit een sneller effect zal hebben dan voor de tijd. Een tip hiervoor is om je mond na te spoelen met water.

Wit, witter, witst. Tips voor verkleurde tanden!

verkleurde tanden

Naast het bleken hebben we nog een paar andere tips voor wittere tanden.

Poetsen, poetsen, poetsen! Dit is een echt inkoppertje, maar het goed poetsen van je tanden en het gebruiken van tandenstokers, is echt de basis voor een mooi en gezond gebit. Nog een tip: tandpasta op je steenpuist doen? Geen goed idee!

Probeer te minderen. Het beste voor je tanden en algemene gezondheid is natuurlijk om te stoppen met roken, maar wanneer dit niet lukt, probeer dan te minderen. Hiernaast, is het ook goed voor je tanden om wat minder koffie, thee en rode wijn te gaan drinken. Een echte liefhebber van thee? Probeer dan eens heet water met een schijfje citroen of gember.

Water! Spoel niet alleen na het drinken van koffie of wijn je mond na met wat water, maar drink ook een glas na elke maaltijd. Zo zal je de achtergebleven zuurlaag en suikers voor een groot gedeelte wegspoelen.

Optisch. Ook met de juiste kleding en make-up kun je je tanden witter laten lijken dan dat ze zijn. Zo kun je beter niet kiezen voor een lippenstift met een gele of oranje ondertoon en kun je met behulp van een zelfbruiner op je gezicht ook je tanden optisch witter laten lijken.

Afbeeldingen afkomstig van: Max Andrey, Rodolfo Clix, Shiny Diamond en Ron Lach op Pexels

Reactie plaatsen

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *