Valt mijn huisdier onder de aansprakelijkheidsverzekering?

Valt mijn huisdier onder de aansprakelijkheidsverzekering?

Een aansprakelijkheidsverzekering: ben jij er al bekend mee? Deze verzekering biedt dekking wanneer jij per ongeluk schade toebrengt aan de eigendommen van anderen of letsel veroorzaakt aan andere personen. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat jij per ongeluk schade aan iemands auto hebt veroorzaakt door jouw fout, maar het kan ook zijn dat jij betrokken bent geweest bij een ongeluk en daar medische kosten voor betaald moeten worden. Maar wist je dat ook huisdieren gedekt worden? Bekijk allianzdirect.nl voor een aansprakelijkheidsverzekering en lees verder voor meer informatie!

Huisdieren en aansprakelijkheidsverzekeringen

Het is natuurlijk geweldig om een huisdier te hebben. Of dat nu een trouwe hond is of een fluffige kat, het is een aanwinst voor het hele gezin. Je moet je natuurlijk wel bewust zijn van het feit dat jij als eigenaar verantwoordelijk bent voor hun gedrag en dus ook eventuele schade die ze aanrichten. Je zou misschien denken dat dit alleen geldt voor een hond of kat, maar ook voor een konijn of een ezel!

Dekking voor schade

De meeste aansprakelijkheidsverzekeringen bieden dus dekking voor schade die is veroorzaakt door jouw huisdieren. Vergelijk aansprakelijkheidsverzekering om erachter te komen welke van deze dekking biedt voor deze schade. Je kunt de kosten meestal verhalen op de verzekering, bijvoorbeeld als je hond de planten uit de tuin van je buurman heeft getrokken of helemaal kapot gebeten heeft. Toch blijft het niet alleen bij materiële schade, je kunt de kosten ook verhalen in geval van letselschade. Laten we hopen dat het niet zo ver komt!

Voorwaarden voor dekking

Er zijn wel een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen om schade te kunnen claimen die jouw huisdier heeft veroorzaakt. De eerste voorwaarde is dat de schade uit eigen gedrag van je huisdier ontstaan moet zijn. Je aansprakelijkheidsverzekering zal natuurlijk niets dekken als je opzettelijk een geit bij je buren in de tuin hebt gezet.

Voorbeeld van dekking

Het kan natuurlijk voorkomen dat je kat per ongeluk uit huis glipt en in de tuin van je buurman belandt. Daar begint ze aan de bloemen te knabbelen en graaft ze ‘onschuldig’ wat gaten. Je aansprakelijkheidsverzekering zal hoogstwaarschijnlijk dit soort kosten wel dekken. De schade ontstaat namelijk door het gedrag van je kat en is niet het gevolg van iets wat jij bewust hebt gedaan.

Voorbeeld van uitzondering

Maar als een wild dier schade heeft veroorzaakt aan je tuin of spullen, dan zal een aansprakelijkheidsverzekering dat niet dekken. Denk bijvoorbeeld aan een vos die schade heeft veroorzaakt aan het kippenhok en mogelijk een van je kippen heeft gedood. Wilde dieren hebben namelijk geen baasje, waardoor er geen schade kan worden verhaald op een verzekering.

Aansprakelijkheid van de eigenaar

Blijf je bewust van het feit dat jij verantwoordelijk bent voor het gedrag van je huisdier, en dus ook voor de schade die het kan veroorzaken. Voorkomen is beter dan genezen, dus probeer het goed op te voeden en goed gedrag aan te leren om dit soort situaties zoveel mogelijk te voorkomen!

Pexels

Reactie plaatsen

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *