Vaginale steenpuist? Dat vinden wij niet raar, maar normaal
‘’I come from a land down under.’’ Nee, het gaat vandaag niet over Australië, maar over ons eigen plekje ‘’down under’’, de vaginale streek. Hoe hard je ook je best doet om de boel daarbeneden gelukkig te houden, er zijn gewoon een paar vaginale problemen waar je als vrouw last van kunt krijgen. Denk hierbij aan een vaginale steenpuist, cyste, of vreemde afscheiding.
Veel van deze problemen lijken op het ogenblik misschien wel het einde van de wereld, maar de meesten gaan vanzelf over of hebben een makkelijke oplossing. Hieronder, een paar vaginale problemen op een rijtje.
Vaginale steenpuist
Heb je last van een blaasje gevuld met pus rondom je vaginale streek en voelt deze hard aan, dan is dit hoogstwaarschijnlijk een steenpuist. Dit soort puist wordt vaak veroorzaakt door je ontharingsmethode, mocht dit nu scheren of waxen zijn. Gebruik je een onscherp mesje of heb je ingegroeide haren die kunnen leiden tot geïnfecteerde haarzakjes? Dan is de kans groot dat dit zich zal ontwikkelen tot een vaginale steenpuist. Schiet niet in de stress, want de steenpuist zal vanzelf weer verdwijnen.
Om de mogelijke pijn te verzachten kan je een warmtekompres gebruiken en is het handig om losse kleding en ondergoed te dragen terwijl je de vaginale steenpuist ongeveer twee weken de tijd geeft om te helen. Hiernaast, is het erg belangrijk om je scheermesje of apparaat goed schoon te maken voor en na gebruik om zo veel mogelijk bacteriën en de kans op ontsteking te ontwijken. Ook wordt het sterk afgeraden om zelf de vaginale steenpuist uit te knijpen, omdat hiermee de infectie zich verder kan verspreiden.
Mocht het na deze tijd nog niet weg zijn of is de steenpuist gegroeid en groter dan twee of drie vingertoppen? Dan is het verstandig om naar een gynaecoloog te gaan voor een passende behandeling.
Wat is het verschil tussen een vaginale steenpuist en een vaginale cyste?
Waarin vaginale steenpuisten worden veroorzaakt door geïnfecteerde haarzakjes, leiden vaginale problemen rondom verstopte klieren tot cystes. Deze cystes zien eruit als kleine bultjes in plaats van blaasjes, maar zijn net als de steenpuist voornamelijk onschadelijk. De twee meest voorkomende vaginale cystes zijn de Bartholin’s cyste en de atheroomcyste
Bultje bij de vaginale opening? Bartholin’s cyste
Bij een Bartholin’s cyste, zijn de Bartholin klieren in de buurt van de vaginale opening verstopt en zul je een kleine bult op je schaamlip zien. Helaas kan deze bult wel gevoelig of pijnlijk zijn. Weken in warm water, een warmtekompres of pijnstillers kunnen je helpen terwijl de cyste herstelt. Dit vaginale probleem zal net als bij de vaginale steenpuist vanzelf over gaan, maar krijg je last van symptomen als hevige pijn, moeite met lopen en plassen en koorts of wordt de bult aanzienlijk groter? Neem dan contact op met een gynaecoloog.
Huidkleurige bultjes? Atheroomcyste
Net als vaginale steenpuisten, zijn atheroomcystes vaginale problemen die ook elders op je lichaam kunnen voorkomen zoals in je gezicht. Deze zeer kleine bultjes ontstaan wanneer je talgklieren verstopt raken. Een tip om dit te voorkomen is om na het sporten zo snel mogelijk je zweterige kleding uit te doen. Daarnaast wordt ook bij deze cyste aangeraden om er vanaf te blijven, ze zullen namelijk vanzelf weer verdwijnen. Gelukkig zijn deze bultjes niet gevoelig, maar ze kunnen wel op meerdere plekken ontstaan. Heb je er erg veel last van? Dan is het mogelijk om de bultjes bij je dokter weg te laten halen.
Is vaginale afscheiding een vaginaal probleem?
Nee, vaginale afscheiding op zichzelf zorgt niet voor vaginale problemen. Af en toe verlies je wat slijm of vocht uit de vagina, dit zorgt ervoor dat de vagina schoon en gezond blijft. Normaal gesproken is de afscheiding helder of wit van kleur of eventueel een beetje geel als het is opgedroogd. Een verandering in de hoeveelheid, kleur of geur kan verschillende oorzaken hebben. Het kan te maken hebben met de eisprong, een schimmel- of een bacteriële infectie. Als je je zorgen maakt kun je altijd naar de dokter gaan.
Tips voor vaginale problemen
Helaas is niks voor de volle 100% te voorkomen, maar we hebben hier toch een paar tips om de kans wat kleiner te maken.
- Het meest belangrijke is om te zorgen voor een goede persoonlijke hygiëne.
- Probeer vaginaal contact te vermijden met irriterende stoffen en draag loszittend katoenen ondergoed om wrijving te voorkomen.
- Douche niet te heet en gebruik douche producten die de vagina niet irriteren.
- Knijp vaginale steenpuisten en cystes niet uit. Blijf er zoveel mogelijk van af.
- Houd het gedeelte rondom je vagina droog.
Meer tips voor persoonlijke verzorging:
- Een blarenpleister op je puist. Werkt dat?
- De truc om een gerstekorrel te verwijderen.
- Werkt een jade roller?
Afbeelding komt van: Deon Black op Pexels