Verkiezingsuitslag 2021; uitslag Tweede Kamer verkiezingen Nederland

Verkiezingsuitslag 2021; uitslag Tweede Kamer verkiezingen Nederland

De uitslagen van de verkiezingen druppelen nog steeds binnen. Toch hebben al 346 van de 356 gemeenten in Nederland de stemmen geteld en daarmee is de tussenstand redelijk betrouwbaar als uitslag van de verkiezingen. Er zijn grote winsten, maar ook onverwachte verliezen voor een aantal partijen. Vooral kleine partijen maken sprongen en er zullen binnenkort zeker genoeg nieuwe gezichten in de Tweede Kamer te vinden. Laten we eens naar de verkiezingsuitslag van 2021 kijken!

Winst op rechts of op links in de Nederlandse verkiezingen?

Alhoewel de laatste 10 gemeenten er nog voor zouden kunnen zorgen dat er ergens een zetel bijkomt of afgaat, is er geen twijfel over mogelijk dat de Mark Rutte opnieuw minister-president van Nederland wordt. De VVD was al de grootste partij, en met twee extra zetels staat te teller momenteer op 37 in totaal. De partij is in elke provincie – behalve Groningen (D66) – de grootste partij geworden. We zien ook kleine rechtse partijen flinke sprongen maken deze verkiezingen. Forum voor Democratie schiet van twee naar acht en de nieuwe partij JA21 sleept vier zetels binnen. Dit betekent weinig verlies op rechts. Alhoewel het CDA niet zo rechts is al de eerdergenoemde partijen, maart het verlies van vier zetels voor deze partij het wel moeilijker voor Rutte om een coalitie te vormen, maar daar duiken we straks verder in.

Betekent dat een negatieve uitslag voor linkse partijen deze verkiezingen?

Ja en nee, de verkiezingsuitslag toont flinke winsten én verliezen. De grootste winst is voor D66. Tijdens de vorige verkiezingen werden zij de vierde partij van Nederland, maar dit jaar staat de uitslag op +5 zetels waardoor ze naar nummer twee schieten, onder de VVD. Dit is mede te danken aan het feit dat de PVV op -3 staat en het CDA op -4. Alhoewel D66 geen echte linkse partij is – eerder een middenmoot -, zijn ze wel zeer progressief en behartigen ze veel van dezelfde belangen als linkse partijen. Dit geld ook voor de nieuwe partij VOLT, die drie zetels binnen wist te slepen.

Toch zijn er flinke verliezen op links en kan de winst van D66 niet alles rechtzetten. De SP zakt van 14 naar 9 zetels en GroenLinks halveert zelfs van 14 naar 7, dat is even balen voor Klaver. Met 13 zetels verlies (DENK -1) en 9 zetels winst (PvdD +1) concluderen deze verkiezingsuitslagen toch een verlies op links.

Coalitie vormen aan de hand van de verkiezingsuitslag 2021

Er is een recordaantal van maar liefst zeventien partijen die mogen gaan zitten in de Tweede Kamer. In theorie is dat keuze zat voor een coalitie, maar sommige combinaties zijn ondenkbaar. De VVD heeft als grootste partij het voor het zeggen, aangezien er over links geen coalitie gevormd kan worden. Dat zou vragen om maar liefst negen partijen die samen moeten werken, iets wat in de praktijk onmogelijk is. De VVD heeft de PVV en FvD al uitgesloten, dus welke mogelijkheden zijn er dan nog aan de hand van deze verkiezingsuitslag?

Aan de hand van de exitpolls van gisteren bleek dan de VVD, D66 en CDA samen aan 76 zetels zouden komen. Dat gaf even een makkelijk beeld voor de formatie, maar de exitpoll week toch lichtelijk af van de huidige uitslagen. De partijen hebben nu samen 74 zetels, en dat is geen meerderheid. Wellicht gaan ze opnieuw in zee met de ChristenUnie, wat hun op 79 zetels zal brengen, maar de voorkeur kan deze keer ook naar een nieuwe partij als VOLT (3 zetels) of JA21 (4 zetels) gaan. Vandaag beginnen de formatie gesprekken al en de nieuwe Kamerleden hebben dus duidelijk genoeg om over na te denken! Ben jij tevreden met de uitslag van de verkiezingen?

Afbeelding komt van Element5 Digital op Unsplash

Reactie plaatsen

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *