Tuin zomerklaar maken? 4 makkelijke stappen voor een mooie tuin!

Tuin zomerklaar maken? 4 makkelijke stappen voor een mooie tuin!

De zomer is begonnen. Overal zijn de bomen weer groen, de bloemetjes hebben kleur en de natuur ziet er gewoon weer mooi uit. Dat zijn tenminste de straten, want jouw tuin kan wel een opfrisbeurt gebruiken. Wat we helemaal snappen! Het is ook zo warm elke keer dat je geen zin hebt om de hele dag in de tuin te staan. Wel is het beter voor je tuin en je eigen humeur als hij er mooi en zomerklaar uitziet. Wij geven je 5 makkelijke tips waardoor jouw tuin zo zomerklaar is!

Maak een plan

Het is natuurlijk super leuk om voor de zomer je tuin te veranderen en een opfrisbeurt te geven. Dat is een tuin makkelijk gedaan! Zo kun je bijvoorbeeld nieuwe planten in verschillende kleuren kopen, maar ook een nieuwe loungeset of tuinset waar je gezellig kunt eten met je vrienden of familie. Voordat je deze dingen gaat aanschaffen, is het belangrijk dat je weet waar je alles zou willen plaatsen. Daarvoor kun je een plan maken. Teken waar op dit moment iets staat in je tuin, je tuinset, plantenbakken en het gras. Zodra je hebt uitgestippeld waar je wat zou willen plaatsen, kun je een werkplan maken. Zo weet je meteen welke materialen je nodig hebt en heb je een duidelijke lijst met welke planten je wilt kopen. Vind je het lastig om te bepalen wat je wil. Kijk dan vooral op het internet naar voorbeelden en inspiratie.

Tuin zomerklaar maken met dit stappenplan:

1.     Opruimen

Wanneer je je tuin zomerklaar wil gaan maken, is het belangrijk dat je eerst de tuin opruimt. Ruim alle gevallen blaadjes op, haal planten uit de grond die je niet wil of die het niet meer doen en schoffel een keer door de grond. Zo verwijder je ook meteen al het onkruid wat je hebt en heb je een gezonde ondergrond waar je straks nieuwe plantjes in kunt laten groeien. Heb je planten die je laat staan? Geef die dan een snoeibeurt en maai het gras alvast kort. Zo is je tuin er klaar voor om nieuwe dingen te ontvangen.

2. Shoppen

Zodra je tuin is opgeruimd en je lijstje is klaar, is het tijd om te gaan winkelen voor nieuwe planten, tuinsets en wat je allemaal ook wil. Zoek een tuinmeubelshop of tuincentrum in de buurt op, of juist niet als je er een uitje van wil maken, en stap in de auto! Ga je lijstje af, maar laat je ook vooral inspireren wanneer je er bent. Twijfel je vaak? Houd je dan gewoon aan je lijstje en ga daarna lekker aan de slag. Wanneer je een nieuwe lounge- of tuinset koopt, is het belangrijk dat je er even de tijd voor neemt om de juiste uit te kiezen. Dit is best een investering, maar je hebt er wel lang plezier van.

3. Planten maar!

Je bent terug ven het tuincentrum en je helemaal klaar om te gaan planten. Zorg ervoor dat je voldoende gezonde grond in je tuin hebt liggen zodat je planten goed kunnen wortelen en groeien. Zet alles neer zoals je het in gedachte had. Nieuwe tuinmeubels gekocht? Pak ze uit, zet maar in elkaar en ga er nog even met een doekje overheen. Nu alles op zijn plek staat, zie je meteen dat je tuin helemaal is opgefleurd en dit merk je ook aan je humeur. Het is ook helemaal niet erg om hier even een pauze in te lassen. Pak een glas drinken en een lekker waterijsje en geniet maar alvast van je nieuwe tuin.

4. Sproeien

Nadat je klaar bent met alles plaatsen is het belangrijk dat je de tuin goed sproeit. Zo zorg je ervoor dat al je nieuwe planten en het andere groen in je tuin om de droge dagen te trotseren. Let wel op bij het besproeien van je tuin, er zijn namelijk een paar dingen waar je aan moet denken.

Besproei je tuin niet te vaak. Een tuin heeft er niet veel baad bij als je hem liters water geeft op een dag. Sproei met warme dagen ongeveer twee keer per week en doseer je hoeveelheid water.

Zorg ervoor dat je met het sproeien de bladeren zo veel mogelijk droog houd. Natte bladeren verbranden namelijk als ze in aanraking komen met de zon. Ook s’ nachts hebben bladeren last van dat ze nat zijn, ze kunnen namelijk sneller ziektes oplopen.

Sproei rondom de plant en niet maar aan een kant. Zo zorg je ervoor dat alle delen van de wortel water krijgen om dit zo door te geven aan de plant. Sproei ook niet alleen direct de omgeving rondom de plant, maar ook wat verder weg, je weet niet hoever de wortels zijn gegroeid.

Om de planten voldoende kans te geven om het water op te nemen, is het verstandig om in de ochtend of in de avond te sproeien. In de felle zon verdampt het water eerder dan dat het de wortels van de plant raakt.

Foto door PhotoMIX company en Visually Us op Pexels

Reactie plaatsen

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *