Een mooie huid door tandpasta op je steenpuist! Of toch niet?
Het is een van de oudste trucs uit de trukendoos, zo een die tante Kees vroeger al vol trots aan je mededeelde wanneer je weer eens last had van puistjes. Smeer wat tandpasta op je steenpuist vlak voor het slapengaan en de volgende ochtend is het klaar is kees (gieren ook deze woordgrap). Maar helpt tandpasta nou echt tegen puisten of werkt het net zo veel als een kusje op een zere plek? Wij hebben het voor je onderzocht.
Het effect van tandpasta op een steenpuist
Iets wat sowieso klopt is dat als je tandpasta op een steenpuist aanbrengt het een uitdrogend effect zal hebben. De puist zal verschrompelen als een vis in de Sahara en je daardoor het gevoel geven dat tandpasta inderdaad het wondermiddel is waar je altijd al naar op zoek was. Maar het antwoord op de vraag ‘’helpt tandpasta tegen puisten?’’ is helaas nee.
Burn baby burn
Hiernaast krijgen tandpasta’s zoals je misschien wel zal weten hun peper- of groene munt smaak door het toevoegen van menthol. Super voor je adem, maar niet echt een goed idee voor je huid. Menthol maakt namelijk deel uit van de alcoholfamilie. Dit betekent dat als je tandpasta op een steenpuist doet dat dit kan leiden tot huidirritaties als ontstekingen, jeuk of zelfs kleine brandwondjes.
Droog, droger, droogst
Waterstofperoxide en baking soda zijn de twee ingrediënten in tandpasta die ervoor zorgen dat wanneer je tandpasta op een (steen)puist doet hij zal uitdrogen. Nu zul je denken, maar dat is toch ook de bedoeling? Dat klopt, maar de concentratie van deze twee stoffen in tandpasta is te hard voor je gezicht. Dit kan ervoor zorgen dat je een kleine Sahara rondom je puist creëert of last krijgt van irritatie van de huid.
Tandpasta op een steenpuist giftig?!
En fluoride, weet je nog die fluoridebehandeling van vroeger. Die super charmante bitjes vol met een vloeistof die er voor moest zorgen dat je glazuur harder werd. Gelukkig, mocht je wel een eigen smaakje kiezen. Mijn favoriet was cola, wat als je er zo over nadenkt wel een beetje tegenstrijdig is. Maar ja, terwijl die stof hartstikke goed is voor je tanden is het niet echt aan te raden om tandpasta op een (steen)puist te smeren. Het is namelijk net zo giftig als de appel van Sneeuwwitje. Nee, je gaat niet dood en wordt helaas ook niet wakker gekust door een knappe prins, maar je wordt wel wakker met meer huidirritaties dan de dag ervoor. Dus ook meer (steen)puisten, wat natuurlijk compleet niet de bedoeling is.
Bacteriën alom
De laatste reden dat tandpasta niet helpt tegen (steen)puisten is dat de kans groot is dat de opening van je tube tandpasta is besmet geraakt met bacteriën van de tandenborstel. En het aanbrengen van mondbacteriën of welke bacterie dan ook op je puisten is geen verstandig plan. Want zoals we denk ik nu wel weten, bacteriën op de huid zullen leiden tot een nog meer geïrriteerde huid. Het is een beetje als een bom op een andere bom gooien. Het lost niks op en zal alleen maar een groter impact hebben.
Tandpasta helpt niet tegen puisten. Wat helpt wel?
Uiteindelijk, hoe vervelend het ook klinkt, het beste wat je kunt doen is er gewoon vanaf blijven. Had je misschien de ambitie om viral te gaan met de perfecte pimple popping video? Laat dit gaan, het zal je niet helpen om de puist uit te knijpen. Vindt je het echt lastig om er vanaf te blijven en zoek je een gezondere oplossing voor je probleem? Probeer eens om een blarenpleister op je puist te doen.
Het belangrijkste wat je kan doen om (steen)puisten te voorkomen is je huid goed te verzorgen. Iedere huid is uniek en daarom is het belangrijk om je eigen huid goed te begrijpen. Schrijf voor jezelf op welke problemen je ervaart, hoe vaak en waar je aandacht aan wilt geven. Probeer ook eens te herinneren of je ooit een allergische of slechte reactie gehad op een bepaald product of producten en welke ingrediënten hierin zaten. Wil je een persoonlijke huidverzorgingsroutine ontwikkelen? Kijk dan eens naar de Koreaanse huidverzorging, dit type of huidverzorging heeft het persoonlijke aspect hoog in het vaandel staan.
Blijf je langdurig last houden van huidproblemen? Dan is het verstandig om een bezoekje te brengen aan de huisarts of een dermatoloog. Zij kunnen jou helpen begrijpen welke specifieke problemen je hebt, de oorzaken ervan en speciale crèmes specifiek voor jou huid aanbieden. En ik zeg het echt nog één keer. Niet uitknijpen!
Afbeelding afkomstig van: Ann Zzz op Pexels