Take it easy: ook je hersenen verdienen rust!

Take it easy: ook je hersenen verdienen rust!

Onze hersenen, ze hebben het soms best zwaar te verduren. Ze zijn simpelweg 24/7 aan het werk. Dag en nacht. Ons brein staat eigenlijk altijd aan. Best logisch dus, dat ook onze hersenen af en toe moeten rusten om goed te blijven functioneren. Geef je ze niet genoeg rust? Maak je borst dan maar nat voor verschijnselen als vermoeidheid, stress en zero productiviteit. Laten we daar nou net niet op zitten te wachten. Daarom geven we je vandaag, op No Brainer Day, 5x tips om je hersenen wat rust te gunnen. Relax, take it easy!

No Brainer Day: take it easy

Ik hoor het je denken. No Brainer Day?! Weer zo’n dag waar je waarschijnlijk nooit eerder van gehoord hebt. Precies daarom lichten we ‘m even voor je uit, want No Brainer Day, dat klinkt toch als muziek in de oren? Een dag waarop de hersenen even geen overuren hoeven te draaien. Een dag waarop je jouw hersenen hun welverdiende rust geeft. No Brainer Day bestaat al sinds de jaren vijftig en wordt ieder jaar op 27 februari gevierd. Deze dag is in het leven geroepen om men eraan te herinneren dat het leven helemaal niet zo ingewikkeld hoeft te zijn. Een stukje bewustwording van het feit dat problemen echt niet zo groot zijn als dat we soms denken en dat oplossingen voor bepaalde problemen best simpel kunnen zijn. “Take it easy, because life is easy.” Op No Brainer Day nemen we even een break van eventuele zorgen en ingewikkelde gedachten.

Welverdiende rust voor de hersenen: hoe dan?

Dag kopzorgen, hi welverdiende rust! Je hersenen zullen je dankbaar zijn. Maar hoe doe je dat precies? Makkelijker gezegd dan gedaan, want het is allesbehalve appeltje-eitje om je hersenen te laten rusten. Zeker gezien de maatschappij waarin we leven, de alledaagse drukte en de hoge eisen die soms aan ons worden gesteld. Toch is het belangrijk om je hersenen zo nu en dan wat rust te gunnen en te laten herstellen. Je zult je gegarandeerd productiever, creatiever en minder gestrest voelen! Take it easy – voor jezelf én voor je hersenen ­– met deze 5 tips!

Take it easy, take a TIME-OUT

Je brein draait overuren. Je bent van alles aan het overdenken, maakt je zorgen en wordt gek van je gedachten. Hoogste tijd voor een time-out! Zorg voor afleiding. Zoek de frisse lucht op en ga een stukje wandelen, duik lekker weg in een boek, verdwaal in mooie muziek of focus je op je ademhaling tijdens een meditatie. Een paar minuten ontspannen kan je al helpen om de hersenen weer even op te laden!

Waar beweging niet goed voor is

Bewegen, bewegen, bewegen. Hij komt geregeld terug, maar bewegen is nou eenmaal gezond! Voor jezelf, maar ook voor je hersenen. Door regelmatig te sporten, kun je stress verminderen, je stukken vrolijker voelen én je hersenfunctie verbeteren. Is sporten niet helemaal jouw ding? Geen probleem! Zorg dat je iedere dag minstens een blokje om maakt, door een rondje te wandelen na het eten bijvoorbeeld. Of ga fietsen, zwemmen of dansen. Alles is goed, zolang je maar zorgt voor je dagelijkse portie beweging!

Dromenland!

Als je erover nadenkt, is het meer dan logisch dat een goede nachtrust cruciaal is voor je hersenen. Tijdens je slaap krijgen je hersenen namelijk ein-de-lijk de kans om te herstellen en te rusten. Op deze manier laadt je brein weer op voor de volgende dag. Zorg er dus voor dat je voldoende slaap krijgt door iedere nacht minstens 7 tot 8 uur te slapen. Jij blij, hersenen blij!

Lekker lachen tijdens een Crea-Bea middag

Ga een middagje aan de slag als Crea-Bea. Activiteiten zoals tekenen, schilderen of schrijven zorgen er namelijk voor dat je hersenen even kunnen ontspannen. Door ergens gefocust op te zijn, krijgen jouw hersenen mooi een momentje om te rusten. En er mag uiteraard ook gelachen worden, want lachen is gezond: dat weet iedereen! Zo helpt lachen je ook om te ontstressen en de hersenen te ontspannen. Kom maar op met die slappe lach dus.

Beperk je schermtijd & take it easy

We leven nou eenmaal in een samenleving waarin we veel tijd doorbrengen achter schermen. Eindeloos door je social media scrollen op je telefoon, net iets te lang werken achter je laptop en urenlang voor de televisie zitten, omdat je niet kunt stoppen met kijken naar die mega spannende Netflix-serie. Eén ding is zeker: beeldschermen hebben grote invloed op onze hersenen. Uiteraard hoef je beeldschermen echt niet uit je leven te bannen, maar wees je ervan bewust en beperk je schermtijd. Je hersenen zullen je dankbaar zijn!

Afbeeldingen afkomstig van: Anthony Tran en Jan Kopriva op Unsplash

Reactie plaatsen

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *