Er zit een geurtje aan?! Dit zegt sterk ruikende urine over jou!
Net je plaspauze gehad en zat er toch een ander geurtje aan dan normaal? Geen paniek, want er zijn namelijk verschillende oorzaken voor sterk ruikende urine en deze zijn meestal onschadelijk en makkelijk op te lossen. Wat de precieze oorzaak is kun je vaak afleiden van de specifieke geur van je urine. Dus gebruik je neus en bekijk of de geur tot een van de onderstaande categorieën behoort.
Mijn urine ruikt sterk naar…
Zwavel. Dit is eigenlijk wel de bekendste en meest voorkomende afwijkende geur van sterk ruikende urine en staat ook wel bekend als de aspergegeur. En ja zoals je misschien wel kan bedenken krijg je deze geur door het eten van asperges, al heeft niet iedereen hier last van. Dit heeft er namelijk mee te maken met hoe je lichaam asperges verteert, waarin het asparagusinezuur wordt omgezet in een zwavelhoudende verbinding. En al is het niet helemaal zeker, maar waarschijnlijk hebben niet alle mensen de enzymen om dit om te zetten waardoor ook niet iedereen er last van heeft.
Metaal. Ruikt je plas hier sterk naar en is het ook donkergeel van kleur? Dan is de kans groot dat je te veel vitamine B binnenkrijgt en je het overschot uit plast. Slik je extra vitamine B? Kijk dan of het echt nodig is en je niet al onbewust veel naar binnenkrijgt door voeding. Zo zit vitamine B ook in aardappelen, melk en bruin brood.
Ammoniak. Eet je veel vlees of heb je extra eiwitten nodig voor spieropbouw? Dan is de kans groot dat jouw urine een sterke ammoniak geur krijgt. Een teveel aan eiwitten zorgt ervoor dat je lichaam aminozuren uit deze eiwitten afbreekt en door lever wordt omgezet in ureum, waardoor je niet alleen sterk ruikende urine krijgt maar ook je zweet naar ammoniak kan gaan ruiken. Duurt het voor jouw gevoel toch erg lang die geur en ligt het volgens jou niet aan voeding? Neem dan contact op met je huisarts want wellicht heb je dan een probleem met je leverfunctie of maakt je lichaam teveel eiwitten aan. Bovendien kan deze geur ook een teken zijn van een blaasontsteking.
Aceton. Heeft de geur van je urine hier iets van weg? Dan is waarschijnlijk je bloedsuikerspiegel te hoog. Wanneer je lichaam geen suikers meer uit je bloed kan halen, ontstaat er een tekort aan energie waardoor je lichaam vet gaat verbranden. Bij dit verbrandingsproces komen afvalproducten vrij die naar aceton ruiken, wat dus ook de reden is voor je sterk ruikende urine. Deze geur kan in sommige gevallen een symptoom zijn van diabetes, maar ook als je een crashdieet volgt.
Zoet of fruitig. Over diabetes gesproken. Een andere geur die kan wijzen op een overschot aan glucose is een zoete of fruitige geur, meestal appels, aan je urine. Moet je hiernaast ook vaak plassen en veel drinken? Dan kan dit zeker een voorteken voor diabetes zijn.
Vis. Heb je tijdens het plassen het gevoel alsof je in een viskraam staat? Dan zijn hier drie oorzaken voor. Het gegeten hebben van vis, een soa of een zeldzame genetische ziekte. Zo kan het net als bij asperges voorkomen dat je urine stinkt door het eten van vis, maar dit is maar tijdelijk.
Daarnaast kan ook een trichomoniasis-besmetting, die je kan oplopen door onveilige seks of een handdoek, de oorzaak zijn. Hiernaast, komt deze besmetting vaak voor in combinatie met chlamydia en gonorroe. Andere symptomen zijn jeuk en groengele urine.
Als laatste, kan de geur komen door de zeldzame genetische ziekte trimethylaminurie (TMAU) of te wel het visgeursyndroom. In dit geval wordt de stof trimethylamine niet of niet meer goed afgebroken en wordt de overtolligheid via je zweet, adem of urine afgegeven, waardoor je die vislucht gaat ruiken. Naast een vislucht wordt de geur ook wel omschreven als de geur van ontlasting, rotte eieren of oude sigarettenrook.
Andere oorzaken
Heeft je urine geen echt specifieke geur als hier boven al genoemd? Dan zijn dit ook nog een paar vaak voorkomende oorzaken voor een sterke geur van je urine.
Uitdroging. De meest voorkomende oorzaak van sterk ruikende urine, is het niet voldoende drinken. Krijgt je lichaam te weinig vocht, dan ruikt urine sterker en is het donkerder van kleur. Door deze afwijkende geur wil je lichaam tegen je zeggen dat je moet gaan drinken. De makkelijkste manier om dit te voorkomen is natuurlijk om de hele dag door voldoende te drinken. En dan niet een lekkere cocktail met rum, zoals een Mojito, maar vooral water.
Zwangerschap. Ook tijdens de zwangerschap kan je urine van geur veranderen, al verandert vaker je reukvermogen dan de urine zelf. Het veranderen van je reukvermogen zorgt er namelijk voor dat je denkt dat je urine stinkt. Zorg ervoor dat je genoeg drinkt en let ook op de kleur van je urine. Ruik je toch een zoete geur? Neem dan contact op met je huisarts want dit kan een teken zijn van zwangerschapsdiabetes. En geloof jij dat donkere urine tijdens je zwangerschap het geslacht van je baby kan voorspellen? Lees dan snel verder!
Afbeelding afkomstig van: Ian Naranjo op Unsplash