Steeds meer vrouwen ondernemen. In 5 stappen kun jij ook je eigen bedrijf opzetten!

Steeds meer vrouwen ondernemen. In 5 stappen kun jij ook je eigen bedrijf opzetten!

Nederland telt steeds meer vrouwelijke ondernemers. Volgends de Kamer van Koophandel zijn er inmiddels meer dan 715.000 vrouwen die ondernemen. Het verschil met mannen is kleiner geworden en ook steeds meer vrouwen krijgen hogere functies. Heb je plannen om je eigen bedrijf op te zetten, maar weet je niet waar je moet beginnen of wat voor bedrijf je precies wil? Wij geven je een paar tips waar je mee kunt beginnen! Denk bijvoorbeeld eens aan een Microsoft training of een social media training, maar ook stappen over hoe je je eigen bedrijf op kunt zetten!

Waarom steeds meer vrouwen ondernemen

Een van de belangrijkste redenen waarom steeds meer vrouwen ondernemen, is de onafhankelijkheid. Je bent je eigen baas, wat erg fijn is als je ook een huishouden moet runnen. Zo kun je je tijd meer flexibel indelen en je kunt vanuit huis werken. Vaak beginnen vrouwen met hun eigen bedrijf, door een gebrek aan waardering in hun baan onder een baas. Hierdoor hebben ze het idee dat ze vast zitten op die positie en niet kunnen doorgroeien naar een hogere functie. Als je een eigen bedrijf bent gestart, zijn er wel meer mogelijkheden, zeker voor vrouwen. Kijk maar eens naar het aantal vrouwelijke influencers op sociale media. Door een grote schaal aan volgers zijn ze interessant voor een bedrijf om in te schakelen om een product te promoten.

Wat kun je doen om te starten?

Je kunt er voor kiezen om eerst wat trainingen te volgen om je algemene kennis te vergroten. Denk eens aan de MS-900 training van Microsoft waarin je alle fundamentele kennis opdoet over de pakketten die Microsoft aanbiedt. Zo kun jij gemakkelijk je eigen administratie bijvoorbeeld bijhouden. Denk ook eens aan kanalen die je wilt gaan gebruiken om je bedrijf te ondersteunen of promoten. Denk je dat je doelgroep op sociale media zit? Verdiep je daar dan wat meer in of wil je vlogs opnemen voor op je website. Kijk dan eens naar hoe je dat het beste kunt oppakken of editen.

In 5 stappen je eigen onderneming!

Waar jij wil beginnen met het opzetten van je bedrijf bepaal je zelf. Je kunt je gewoon inschrijven bij de Kamer van Koophandel zodra je een naam en branche hebt, maar je kunt het ook wat rustiger aan doen. Er zijn in principe een paar stappen die je kunt doorlopen voordat je echt voor jezelf aan de slag kunt.

Stappenplan:

  1. Schrijf een ondernemersplan. Er zijn online verschillende voorbeelden te vinden waar je aan de hand van een ondernemersplan kan schrijven. In dit plan onderzoek je onder andere de markt en/of concurrentie. Wat jouw bedrijf daarvan kan onderscheiden en wat je sterktes en zwaktes zijn. Hoe je financiële plaatje eruit gaat zien en hoe het zit met de regeltjes en wetten.
  2. Na het ondernemersplan heb je een duidelijker beeld van wat jij wil doen met je bedrijf. Kies een rechtsvorm (vaak zzp) en schrijf je in bij de Kamer van Koophandel. Nadat je bent ingeschreven, ben je officieel je eigen bedrijf gestart. Maak hier ook zeker een feestje van!
  3. Zodra je een KvK nummer hebt, kun je de administratieve dingen gaan afhandelen. Denk dan aan een zakelijke bankrekening, vergunningen en verzekeringen.
  4. Zodra dat allemaal geregeld is, kun je jouw visie van je bedrijf gaan vormgeven. Dit kun je zelf doen of laten doen door een professional. Denk aan een logo en huisstijl, maar uiteindelijk ook een website, social media pagina’s of wat je ook zou willen gebruiken.
  5. Alles staat. Je hebt je plan waar je aan terug kunt grijpen. Al het papierwerk is geregeld en je bedrijf is vormgegeven. Tijd om aan de slag te gaan! Bepaal een doel en ga ervoor!

Foto’s van Mateus Campos en Corinne Kutz op Unsplash

Reactie plaatsen

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *