Laten we samen tegen voedselverspilling gaan met deze tips!

Laten we samen tegen voedselverspilling gaan met deze tips!

Wist je dat in Nederland, jaarlijks ¼ van het voedsel wordt verspild? En dat we per persoon maar liefst gemiddeld zo’n 47 kilo aan voedsel verspillen?  Omgerekend zijn dat 65 warme maaltijden die we in de kliko pleuren. En naast dat dat vooral heel erg zonde is van het voedsel en je geld, is het ook nog eens slecht voor het milieu. Zo wordt 30% van de broeikasgassen die door jou als consument wordt uitgestoten hierdoor veroorzaakt. Wel een beetje veel toch? Daarom hebben wij een paar simpele tips voor jou waarmee we samen voedselverspilling tegen kunnen gaan.

De 5 ‘broodnodige’ tips om voedselverspilling tegen te gaan

Lekker een boodschappenlijstje schrijven.

voedselverspilling tegengaan

Ga jij ook altijd naar de supermarkt en kom je daarna zonder dat het echt de bedoeling was met drie volle boodschappentassen weer thuis? Waarschijnlijk ben je dan zonder boodschappenlijstje en misschien wel met een knorrende maag naar de supermarkt gegaan en dan, zéér herkenbaar trouwens, koop je het hele chocolade schap leeg.

Onze eerste tip is dan ook om een boodschappenlijstje te maken. Niet alleen goed om voedselverspilling tegen te gaan, maar ook beter voor je portemonnee. Check eerst je voorraadkast, koelkast en vriezer om te kijken wat je nog in huis hebt en wat als eerste op moet. Heb je bijvoorbeeld nog een pak melk in de koelkast staan of verloopt de datum van de vegetarische kipstukjes bijna, dan hoef je bijvoorbeeld maar één pak melk mee te nemen en kun je vanavond die vegetarische kipstukjes eten.

Schat vervolgens in wat je die week nodig gaat hebben. Vind je dit lastig? Dan zou een maaltijdplanner jou wel eens kunnen helpen. Maak een planning van wat je die week gaat eten, met wie en wat je eventueel later zou kunnen opeten. Schrijf hiernaast ook per maaltijd op wat je nodig gaat hebben en noteer dit op je boodschappenlijst. Door dit te weten voorkom je dat je teveel gaat kopen en het uiteindelijk misschien ook zou moeten weggooien.

Samen tegen voedselverspilling: ‘‘Kan ik het nog eten?’’

Er bestaan twee soorten houdbaarheidsdata: THT en TGT. THT staat voor tenminste houdbaar tot en zul vaak je terug zien op zuivelproducten, sausjes en soepen. Is deze datum verstreken, dan is het product niet per se bedorven. Ten minste houdbaar betekent namelijk dat je het product minsten tot die datum kunt bewaren, maar vaak wel een paar dagen langer. De kwaliteit kan erop achteruitgaan, maar zolang het goed ruikt en er goed uitziet kun je het gewoon nog gebruiken. Zet die zintuigen dus maar goed in! Producten als ongekookte pasta, rijst en blikken groenten kun je vaak maanden na de THT-datum nog eten.

In tegenstelling, kun je producten met TGT, oftewel te gebruiken tot, beter niet meer opeten na de datum is verstreken. Denk hierbij aan producten als vlees en vis, waarin na deze datum bacteriën waar je ziek van wordt uitgegroeid kunnen zijn.

MTV Cribs: ‘’This is my fridge!’’

samen tegen voedselverspilling

Ken je het programma nog? Naast dat je de meest grote en luxueuze huizen te zien kreeg, was één van de hoogtepunten toch echt altijd wel het kijkje in de koelkast van de desbetreffende celebrity. Hoe de koelkast was ingedeeld en wat er allemaal in stond zei toch echt wel weer verassend veel. Dus als er ooit een revival komt en MTV staat op je stoep, dan moet je koelkast er voedselverspilling bestendig uitzien.

Zet ten eerste de temperatuur van je koelkast op 4 °C. Dit is de ideale temperatuur, waarbij bacteriën en schimmels nauwelijks de kans krijgen om te gaan groeien. Koele lucht daalt, dus onderin de koelkast is het het koudst, waardoor je hier bederfelijke producten als vis, vlees en zuivel het beste kan bewaren. Om je groente en fruit te beschermen tegen deze kou kun je ze het beste, je raadt het al, in de groentelade leggen. Tenslotte, is het handig om je restjes eten, aangebroken verpakkingen en producten met korte houdbaarheid in het zicht neer te zetten, zodat je in één blik ziet wat als eerste op moet.

Weten hoe en waar je het beste je producten kan bewaren? Maak dan gebruik van de Bewaarwijzer.

Koelkast klaar? Koken maar!

Een grote reden waardoor mensen eten weg gooien is doordat ze teveel hebben gekookt, best veel restjes hebben en op een gegeven moment zitten de koelkast en vriezer ook wel vol. En het is ook best wel lastig om te bepalen hoeveel je in de pan moet doen. Vooral bij pasta en rijst, producten die uitzetten tijdens het koken, is het handig om de porties af te wegen. Een handig hulpmiddel hiervoor is het Eetmaatje. Dit is een maatbeker waar geen grammen opstaan maar porties. En dan kan het natuurlijk nog steeds voorkomen dat je restjes overhoudt, maar dat is ook helemaal niet erg! Vries het dan in voor een andere keer of eet het de volgende dag als lunch.

Samen tegen voedselverspilling met deze apps!

voedselverspilling

Ze zijn er tegenwoordig voor alles, dus ook om samen voedselverspilling tegen te gaan.

  • To Good to Go. Dit is misschien wel de bekendste app op het gebied van voedselverspilling. Met deze app kun je namelijk maaltijden of producten die over zijn bij supermarkten, bakkers, horeca, etc. ophalen voor een klein prijsje. Deze mogen vaak de volgende dag niet meer verkocht worden, maar er is eigenlijk niks mis mee.
  • Slim Koken. Heb je nog een paar aardappelen, nog een paar tomaten en een bodempje melk in de koelkast en heb je geen idee wat je ermee aan moet? Deze app laat jou de lekkerste recepten zien met deze restjes. En heb je daarna toch nog producten over? Dan krijg je hier bewaartips voor. Hiernaast, kun je in deze app ook een boodschappenlijstje en een maaltijdplanning maken.
  • Verspillingsvrije Coach. Wil je wel eens weten wat de verhouding is tussen wat je koopt, kookt en weggooit? In deze app registreer je een week lang deze gegevens, waarna je tips op maat krijgt om je voedselverspilling tegen te gaan. Ook geeft de app je tips en ideeën over alles wat te maken kan hebben met boodschappen doen, koken of het bewaren van eten. Het leuke aan deze app is dat er ook een groepsversie bestaat, Foodbattle, waarin je in groepen de uitdaging aan kan gaan.

Afbeeldingen afkomstig van: Elīna Arāja en Karolina Grabowska op Pexels en Ello en Jeff Sheldon op Unsplash

Reactie plaatsen

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *