Zenuwachtig? Met deze tips wordt presenteren een eitje!
Een presentatie geven is voor veel mensen een onderdeel van hun werk of studie en geloof mij bijna niemand schudt een presentatie even zomaar uit de mouw. Iedereen is wel eens zenuwachtig, maar waar het voor de een gezonde spanning is en goed kan presenteren, neemt het bij de ander de overhand. En dan maakt het niet uit of je voor studiegenoten of een vol conferentiecentrum staat, je gaat gewoon langzaam een beetje dood van binnen. Dat zal ook zeker niet in één keer over zijn, maar met onderstaande presentatie tips zal het langzaamaan wel een stukje beter gaan.
6 Presentatie tips tegen de zenuwen!
Om je verhaal goed over te brengen en mensen te overtuigen van jouw ideeën is het belangrijk dat je zelfverzekerd overkomt en stevig in je schoenen staat. Ook al ben je totaal geen natuurtalent, met onderstaande tips kun je de zenuwen al wel een stukje bedwingen zodat je professioneel overkomt.
Tip 1: Een goede voorbereiding is het halve werk.
Je hebt van die sprekers die overkomen alsof ze hun presentatie gewoon uit de mouw te schudden zonder ook maar iets te hebben voorbereid. Dat is natuurlijk niet zo, want vaak hebben deze mensen zo goed geoefend dat ze ontspannen hun verhaal kunnen vertellen. Dus oefenen, oefenen, oefenen! Als je zo goed oefent dat je kan presenteren in plaats van voorlezen kom je natuurlijk en zelfverzekerd over.
Een andere tip om veel stress te voorkomen is om voor de tijd ervoor te zorgen dat bijvoorbeeld je Powerpointpresentatie het ook daadwerkelijk doet. Dit geldt natuurlijk ook voor wanneer je apparatuur als een beamer of microfoon gaat gebruiken. Niets is namelijk vervelender dan dat iedereen klaar zit en je gestrest alles nog aan de praat probeert te krijgen. Een generale repetitie op bijvoorbeeld de vergaderlocatie Den Bosch of in het klaslokaal kan daarom echt geen kwaad.
Tip 2: Tell your story!
Het begin van je presentatie is cruciaal. Lukt het niet om meteen de aandacht te pakken dan zullen mensen snel afhaken. Een goede manier om de aandacht te trekken is door te beginnen met een sterke quote, video of anekdote die je presentatie ondersteunt. Nog beter is om je gehele presentatie te brengen als een verhaal waardoor je publiek vanaf het begin op het puntje van hun stoel zit. Bedenk dus goed vooraf welk verhaal je wilt vertellen en gebruik dit als uitgangspunt voor het presenteren.
Gebruik je presentatiemateriaal als PowerPoint? Zorg er dan voor dat die inspirerend is en je verhaal ondersteund. Gebruik niet te veel bulletpoints, saaie lange teksten en afbeeldingen met teveel informatie. Het publiek zal gaan proberen de tekst te gaan lezen en daardoor de aandacht verliezen voor je verhaal. Ga in plaats hiervan voor een 50/50 beeld en tekst verhouding wanneer het over een complex onderwerp gaat en laat bijvoorbeeld bij een productlancering juist het beeld dominant zijn.
Tip 3: Vergeet niet te ademen tijdens het presenteren!
Adem halen. Dat is natuurlijk hartstikke logisch, maar zeker makkelijker gezegd dan gedaan tijdens het presenteren wanneer je zenuwachtig bent. Toch word je minder zenuwachtig en vergroot je je overtuigingskracht wanneer je rustig adem blijft halen. Haal dus op het begin diep adem en probeer je ademhaling in je buik te voelen en niet op je borst. Bovendien ga je er ook nog eens duidelijker en overtuigender van praten omdat je daar nu genoeg zuurstof voor binnen krijgt.
Tip 4: Slow down!
Om te voorkomen dat je door de zenuwen als een treinvaart door je presentatie heen gaat, is het handig om langzamer te praten dan je normaal zou doen en natuurlijke pauzes in te lassen. Laat de woorden landen bij het publiek en laat stiltes vallen als je van onderwerp verandert. Hiernaast, kun je ook door af en toe een slokje water te nemen rustmomenten creëren en voorkom je een droge mond.
Vermijd ook dat je gaat ijsberen, je handen in je broekzak steekt of je armen over elkaar vouwt. Zet in plaats daarvan beide benen stevig op de grond en neem een stabiele en rustige houding aan. Oefen thuis met verschillende houdingen zodat je tijdens het presenteren open en overtuigend overkomt.
Tip 5: Maak het presenteren niet al te groot in je hoofd!
Al lijkt het misschien het einde van de wereld wanneer de presentatie niet goed zal gaan, maar je zit de volgende ochtend gewoon weer lekker aan het ontbijt, je gaat gewoon weer naar werk of school en de zon komt net als normaal weer op en zal ook weer ondergaan. Probeer het daarom, al is dit super lastig, niet al te groot te maken in je hoofd en ontspan! Geef je zelf bijvoorbeeld een lekkere gezichtsmassage met een jade roller of ga even mediteren, de ochtend voordat je moet presenteren.
En ben je echt super zenuwachtig? Is je hoofd helemaal rood, heb je zweethandjes en sta je te stotteren? Haal dan de druk van je schouders af door zelf al te zeggen dat je redelijk zenuwachtig bent. Dit is namelijk de normaalste zaak van de wereld en iedereen zal je gewoon begrijpen.
Tip 6: Presenteren is oefenen, oefenen en oefenen!
Het zal misschien nooit leuk worden, maar hoe vaker je gaat presenteren, hoe makkelijker het wordt. Je zult waarschijnlijk altijd een gezonde spanning overhouden, maar dat is normaal en zal je juist beter helpen presteren. Van de presentatie tips is dit dus gewoonweg de beste. Je moet het vooral veel doen!
Afbeeldingen afkomstig van: Fauxels, This is Engineering op Pexels en Shashi Chaturvedula en Jason Goodman op Unsplash