Positief denken: het glas vol met deze tips!

Positief denken: het glas vol met deze tips!

Of je nu iemand bent die in het leven vooral het glas half vol of half leeg ziet, iedereen kan leren positief denken met wat oefening. Dus half vol of half leeg, ook jij kan dat glas vol krijgen. En nu is positief denken vooral makkelijk als het leven je toelacht en het allemaal meezit, maar ook wanneer het even niet zo lekker gaat, kun je optimistisch blijven. Optimisme is namelijk slechts voor 25% erfelijk bepaald. Die andere 75% kun je dus zelf met een paar tips voor positief denken beïnvloeden.

Het effect van positief denken

Dat negatieve gedachtes geen positief effect op je zullen hebben dat is denk ik geen verassing, maar wat zijn nu precies de effecten en voordelen van het positief denken. Zie je snel beren op de weg? Dan zul je voorzichtiger zijn in het leven, waardoor je minder snel kansen pakt en eerder nieuwe ervaringen uit de weg gaat. Positieve gedachtes daarentegen leiden tot het tegenovergestelde.  

Door positief denken zal je logischerwijs opgewekter en blijer voelen, waardoor je open staat voor nieuwe ervaringen die je anders misschien links had laten liggen. En juist die ervaringen helpen met het ontwikkelen van nieuwe patronen in je doen en denken. Hiernaast, zul je ook veel meer genieten van de dingen om je heen, zie je sneller oplossingen en maakt het je creatiever. Dit alles kan invloed op je levensgeluk.

En nee, je hoeft echt niet altijd positief te denken. Dat is ook niet echt haalbaar. Iedereen staat namelijk wel eens met het verkeerde been uit bed, baalt ergens van, heeft enorme zorgen of voelt zich gewoon slecht. Juist deze gedachtes niet uit de weg lopen zul je helpen weer in een positievere mindset te komen. En laten we eerlijk zijn, af en toe klagen is toch heerlijk?

5 Tips voor positief denken

Nu we de positieve effecten weten is het tijd om het in de praktijk te brengen. En dat kun je al doen met een paar simpele tips. Verwacht niet dat het na een paar keer al lukt, positief denken is namelijk net een spier die je moet trainen. En ja oefening baart kunst.

Wees dankbaar

positief denken oefening

Door bewust positieve zaken te benadrukken, haal je automatisch de aandacht weg van negatieve gedachten. Schrijf of benoem daarom een paar keer per week of dagelijks waar je die dag dankbaar voor bent. En dit hoeven echt geen grootse gebeurtenissen te zijn. Het kan al zo iets simpels en kleins zijn als het hebben gegeten van iets lekkers, een leuk gesprek of het schijnen van de zon. De kleine stappen maken vaak het verschil.

Je kunt dit gemakkelijk oefenen door bijvoorbeeld elke avond voordat je gaat slapen drie dingen op te schrijven in een dankbaarheidsdagboek. Of wat dacht je ervan om een persoonlijke brief te schrijven naar iemand die je dankbaar bent. Dit maakt niet alleen jou, maar ook de ontvanger van de brief blij.

Positief denken: een oefening in relativeren

Je probleem mag er zeker zijn, maar het kan soms enorm helpen om het allemaal even in perspectief te plaatsen. Ben je bijvoorbeeld ergens te laat gekomen en kun je jezelf wel vervloeken? Vraag jezelf dan eens af of het echt zo erg is? Doen die minuten er nu echt toe? Meestal is het antwoord dan “Nee”. Nu is dit maar een relatief klein probleem, maar ook bij wat grotere problemen kun je jezelf de volgende dingen afvragen. Is het over een jaar nog steeds belangrijk? Staan er levens op het spel? Wat zou je tegen een vriend zeggen als dit hun overkomt?

Focus on the good things!

Het is Nederland, dus we hebben allemaal wel eens zeiknat op de fiets gezeten door een flinke regenbui. Het is moeilijk om daar niet van te balen, maar wel verspilde energie. Je kunt er namelijk niets aan doen. Er is geen weermachine die je kan gebruiken om de regen te stoppen en de zon weer te laten schijnen. Gebruik je energie dan ook liever om te focussen op dingen die je wel kunt controleren en die goed gaan.

Het zal de situatie misschien niet meteen beter maken, maar negatief denken al helemaal niet. Krijg je bijvoorbeeld feedback op je werk over iets wat niet helemaal goed is gegaan? Denk dan aan al die andere keren dat het wel goed ging. Door hier op te focussen verplaats je de focus van het negatieve naar het positieve.  

Vind de juiste mensen

positief denken tips

Doordat je al snel dingen bewust of onbewust overneemt van mensen met wie je omgaat, zijn zowel negatief als positief denken ‘besmettelijk’. Omring je daarom ook met mensen die zelf ook positief zijn ingesteld en je omhoog kunnen halen in plaats van naar beneden halen. Bovendien is het toch ook veel leuker om met mensen te zijn die positief denken? Een lading negativiteit heeft namelijk niemand wat aan.

Een van de beste tips voor positief denken: wees lief voor jezelf!

De manier waarop je tegen jezelf praat of over jezelf denkt, heeft invloed op hoe negatief of positief je denkt. Vind je jezelf echt een totale mislukkeling als je een zak chips hebt verslonden? Of zie je het als een tijdelijke terugval en sta je morgen weer strak in het gareel? Streng zijn voor jezelf is ook helemaal niet erg, maar je wel moet realiseren dat het alleen effectief en nuttig is als je het doet om je gedrag te verbeteren, en niet jezelf te straffen.

In plaats van “Nu heb ik alweer een zak chips leeggegeten, zo word ik toch nooit slanker, sukkel” buig je het om naar iets positiefs “Het was super lekker, maar dat is gezond eten ook. Ik weet dat ik zal afvallen door gezonder te eten, dus de volgende keer kies ik voor een gezonde avond snack.” Je erkent dat je een betere keuze had kunnen maken, maar je straft jezelf niet af. Zie het als een leermoment.

Afbeeldingen afkomstig van: Madison Oren, Gabrielle Henderson en Antonino Visalli op Unsplash

Reactie plaatsen

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *