Veel oude kleding? Ga upcyclen en geef het een nieuw leven!

Veel oude kleding? Ga upcyclen en geef het een nieuw leven!

Puilt jouw kast ook uit met kleding? Dan wordt het waarschijnlijk weer eens tijd om grondig door je kleding heen te spitten. Ongetwijfeld zul je dan veel oude kleding tegenkomen die je nooit meer draagt of simpelweg bent vergeten. Nu kun je het gewoon weggooien, maar je geeft toch veel liever de kleding een tweede leven. Hoe je je kleding het beste kan upcyclen of recyclen leggen we je uit!

Tips voor upcyclen.

Voordat je je oude kleding weggooit, denk er nog een keer goed over na want met upcyclen kun je dat ‘saaie’ shirt een compleet nieuwe look geven. Bovendien help je het milieu zo een handje en heb je een item in de kast hangen die niemand anders heeft. Het hoeft ook helemaal niet moeilijk te zijn. Of je nu nog nooit een naaimachine hebt aangeraakt of jezelf wil uitdagen er zijn genoeg manieren om je oude kleding te upcyclen.

Spice up your t-shirts!

oude kleding

De zon begint steeds meer te schijnen dus er is eigenlijk geen betere tijd dan om je simpele t-shirts te upcyclen naar een zomerse crop top. Voordat je de schaar erin zet moet je eerst de nieuwe lengte bepalen. Speel met verschillende lengtes en markeer de lengte die je wil hebben. Leg het shirt op een vlakke ondergrond, strijk het glad en knip vervolgens met een schaar over de gemarkeerde lijn.  Eventueel kun je de kraag verwijderen voor een lagere halslijn, knip dan ongeveer 1 cm vanaf de zoom, of de mouwen voor een mouwloze top. Knip dan langs de binnenkant van de schoudernaden.

Heb je nog wat oude shirts liggen die eigenlijk gewoon nog wel goed passen, maar wel een beetje saai zijn? Maak er dan een graphic tee van! Zo hoef je niks weg te gooien en het upcyclen is ook nog eens super makkelijk. Haal de creativiteit in jezelf naar boven en maak een ontwerp waar je trots op kan zijn en print deze dan uit op speciaal transferpapier. Let op! Print wel in spiegelbeeld en lees goed de verpakking van het transferpapier zodat je weet hoe je het papier in de printer moet leggen.. Knip hierna zo dicht mogelijk langs de randjes je ontwerp uit voor het mooiste resultaat en pak die strijkbout er maar bij. Lees goed hoelang je moet strijken en leg er even een stukje bakpapier tussen.

Kapotte broeken? Gooi ze niet weg, maar ga upcyclen!

Had je vroeger gaten in je broek, dan is de kans groot dat ze met lappen stof werden verborgen. En nu we tegenwoordig steeds meer aandacht vestigen op duurzaamheid, zijn ook de gerepareerde vintage kledingstukken weer in. Zo ook de patchwork broeken. De perfecte kans dus om die oude broek te upcyclen. En er hoeven niet eens gaten in te zitten. Bedenk eerst voor jezelf wat voor soort patches je wilt. De vorm, grootte en stof. Gebruik bijvoorbeeld de stof van te kleine kledingstukken. Speld de patches vast op een gladgestreken stuk en zorg er ook voor dat de patch kreukelvrij is. Hierna kun je het vastzetten met behulp van naald en garen. Gebruik rechte steken, dus van boven naar beneden en terug. Houd 5 millimeter tussen de verschillende steken. Ben je klaar? Maak een knoopje in de garen en knip het af.  

Tip! Is je broek kapot? Dan helpen wij je verder! Lees hier hoe je zelf een rits repareren kunt! Toch zonde van de patchwork als de rits niet werkt 😉

De zomer komt er weer aan en hopelijk ook daarmee het kortebroekenweer. Wil je een aanvulling aan je shorts collectie passend bij de mooiste vakantiebestemmingen? Transformeer dan heel gemakkelijk een lange broek naar een korte broek. Trek je broek en bepaal tot hoe kort je de broek wil knippen. Wil je aan de onderkant van de pijp een nette omgeslagen rand in plaats van rafels? Reken dan 4 cm extra. Leg de broek met rits dicht zo plat mogelijk op tafel en knip de rechterpijp af. Klap de broek naar binnen toe dubbel en knip de linkerpijp op dezelfde hoogte af. Trek je nieuwe short aan en sla de onderkant van de pijp naar eigen wens een paar keer om. Je kunt de omslag plat strijken of met een steekje vastzetten.

Ook de restjes stof van oude kleding kun je nieuw leven inblazen!

scrunchie

Je bent helemaal klaar met je project, maar je hebt nog wat stukjes stof over. Ook hier kun je nog wat leuks van maken. Gebruik ze bijvoorbeeld als patches voor een broek of creëer een bijpassende scrunchie. Voor een volumineuze scrunchie heb je een stuk van ongeveer 80×20 cm nodig. Vouw de stof met de verkeerde kanten op elkaar tot een lange strook. Stik vervolgens met een rechte steek de lange, open kant dicht. Keer vervolgens de ontstane tunnel om zodat de mooie kant van de stof weer zichtbaar is. Voeg een elastiekband toe zodat de scrunchie ook in je haar blijft zitten. Rafel en verdraai terwijl je dit doet de stof voor dat typische scrunchie effect en knoop vervolgens de uiteinden van de elastiekband. Klap de uiteinden van je scrunchie ongeveer een centimeter naar binnen en leg de ene zijde een centimeter in de andere zijde. Tenslotte naai je de stoffen vlak langs de randen aan elkaar.

Een laatste tip. Heb je een paar oude kleding stukken die veel voor je betekenen? Laat er dan een tas van maken! Zo heb je een unieke en persoonlijke tas. Hoe leuk is dat?!

Afbeeldingen afkomstig van: Kristína Krúžková, Atikh Bana en We Are Glo op Unsplash en Josh Willink op Pexels

Reactie plaatsen

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *