Ontstressen? Deze 5 activiteiten helpen je te ontspannen!

Ontstressen? Deze 5 activiteiten helpen je te ontspannen!

Gespannen: dat zijn we allemaal weleens. En ook stress ervaren is voor velen een gevalletje “part of life”. Nu is dat niet per se een groot probleem, zolang je maar zorgt dat je ook genoeg ontspant. Want terwijl stress nou eenmaal een beetje bij het leven hoort, is ontspanning wat iedereen zou willen. Je ontspannen en relaxt voelen. Even geen zorgen hebben. Iets waar we allemaal weleens naar verlangen. Een gezond verlangen! Belangrijke momenten die we ook zeker zelf moeten inplannen. Daarom geven wij je in deze blog wat ideeën om de ontspanning voor jezelf op te zoeken. Geen retreat in Ibiza, maar activiteiten die je juist in je eigen omgeving makkelijk kunt ondernemen. Even helemaal ontstressen en een dagje volledig ontspannen. It’s YOU-time!

Waarom iedereen zou moeten ontstressen!

Om te zorgen dat jij vanaf nu die belangrijke ontspanningsmomenten in je agenda gaat blokken, is het goed om te weten waarom ontspanning zo belangrijk is. Of beter gezegd: waarom stress niet goed voor je is. Zoals eerder verteld is een beetje stress – zo nu en dan – helemaal niet erg. Maar de zaken veranderen wanneer er sprake is van té lang en té veel stress. Je hersenen gaan door deze stress slechter functioneren. Even concreet: je gaat dingen sneller vergeten, bent gevoeliger voor (negatieve) emoties en bent erg snel afgeleid. Door te ontstressen en te zorgen dat je hersenen genoeg rust krijgen, geef je ze tijd om te herstellen. Dat verdienen je hersenen! En dat verdien jij! Want je zult merken dat je door zo nu en dan bewust te ontspannen meer focus en energie krijgt.

Vijf activiteiten die je helpen te ontstressen

It’s all about balance. Het vinden van een goede balans tussen spanning en ontspanning, is waar het – kort gezegd – om draait. Deze balans creëer je onder andere door momenten vol prikkels af te wisselen met prikkelarme momenten. Op zoek dus naar prikkelarme activiteiten die jou helpen met ontstressen! Wij delen vijf ideeën met je.

dagje ontspannen

Mediteren – even helemaal ZEN

Mediteren is niet voor iedereen weggelegd. Althans, dat is wat veel mensen denken als ze het voor de eerste keer proberen. Maar onthoud: mediteren kun je leren! En dat is het waard, want mediteren is een belangrijk onderdeel van mindfullness. Iets wat erg goed kan helpen tegen stress, somberheid en slapeloosheid. Geef mediteren dus een kans. Het is nou eenmaal een kwestie van doen, uitproberen en testen wat voor jou werkt. Begin laagdrempelig en kort. Zo’n twee minuten is al voldoende. Oefen met het letten op je ademhaling en ontdek wat jij fijn vindt. Om je een handje te helpen, kun je gebruik maken van de app Meditation Moments. In deze app heb je volop keuze uit begeleide meditaties en verschillende muzieksoorten. Ideaal om te ontdekken wat bij jou past. Ook het boek Mediteren voor beginners kan jou op weg helpen!

Een dagje ontspannen in de sauna

Voor veel mensen is de sauna een plek voor pure ontspanning. Niet gek, want de warmte die je hier vindt, zorgt voor diepe ontspanning en heeft een reinigend effect. Er hangt een ontspannen sfeer in de sauna, wat zorgt voor een rustgevende omgeving. En niet minder belangrijk is dat je in de sauna endorfine aanmaakt: hét gelukshormoon. Niet vreemd dus dat veel mensen zich na een dagje sauna weer helemaal happy en relaxt voelen. Plan deze activiteit met je vriendinnen om er de meest mogelijke plezier uit te halen. Mocht de sauna nou niet helemaal jouw ding zijn, kun je er ook voor kiezen om lekker te gaan badderen. In de spa of gewoon thuis in jouw eigen, vertrouwde badkuip. Laat het bad vollopen, creëer een ontspannen sfeer met kaarsjes. Muziekje aan en relaxen maar!

Vitamine D is calling!

De zon is altijd een goed idee. Maar vooral ook de Vitamine D die je daarmee opdoet. Die is namelijk erg belangrijk voor sterke botten, spieren en je afweer. Of je nou op vakantie naar Ibiza gaat, een strand- of boswandeling in het zonnetje maakt of op je eigen balkonnetje geniet van deze gele rakker: de zon doet wonderen! Zoek de zon op dus. Trakteer jezelf op een lekker glas wijn, probeer te ontspannen en te genieten van het moment. “It’s about the small things in life”, they said.

Ontstressen met een boek of serie

Een boek of een serie is altijd een goed idee als het gaat om ontspanning. Kies een boek uit waar je jezelf helemaal in kunt verliezen. In de positieve zin van het woord. Een boek waar je tot over je oren in zit, waardoor je alles om je heen even vergeet. Hetzelfde is mogelijk met een serie of een film. Lekker wegzwijmelen of gewoon even heel hard lachen om een slechte komedie. Gun jezelf die ontspanning! Mocht je interesse hebben in een boek dat gericht is op mindset, is Master Your Mindset een absolute aanrader.

Last van té lang en té veel stress? Hier lees je meer over de behandeling van stress!

Afbeeldingen afkomstig van: Kelly Sikkema en Omid Armin op Unsplash.

Reactie plaatsen

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *