Onderhuidse puist: sneller rijpen en effectief behandelen

Onderhuidse puist: sneller rijpen en effectief behandelen

Je kent het wel: die vervelende, pijnlijke onderhuidse puist die net op het verkeerde moment de kop opsteekt. Ze zijn niet alleen onaangenaam, maar kunnen ook een flinke deuk in ons zelfvertrouwen slaan. Maar kan een onderhuidse puist sneller rijpen? Er zijn een aantal effectieve manieren.

Wat is een onderhuidse puist nu precies?

Ken je dat gevoel? Je wordt wakker, strekt je uit en voelt plotseling die pijnlijke bult onder je huid. Ja, dat is ‘m: de onderhuidse puist. Deze nestelt zich diep onder je huid, ver weg van het oppervlak. Niet zomaar een puistje, maar een echte uitdaging!

Hoe komt hij daar? Nou, onze huid maakt olie aan, talg genaamd. Soms raakt een porie verstopt door deze olie en dode huidcellen. Voeg daar wat bacteriën aan toe en voilà: een onderhuidse puist is geboren. Deze puisten voelen aan als kleine bergjes onder de huid. Ze zijn rood, pijnlijk en vooral hardnekkig.

Het is een slecht idee om ze uit te knijpen. Dat kan leiden tot littekens en zelfs meer puisten. En het ergste? Ze hebben geen haast. Ze kunnen wekenlang blijven zitten. Maar geen zorgen! Nu je weet wat een onderhuidse puist is, ben je al een stap dichter bij het aanpakken ervan.

Hoe kan een onderhuidse puist sneller rijpen?

We hebben allemaal wel eens voor de spiegel gestaan, starend naar die vervelende onderhuidse puist en denkend: “Kon je maar sneller weggaan!” Gelukkig zijn er trucjes om dat proces te versnellen.

Warmte is je beste vriend. Door een warm compres op de puist te leggen, stimuleer je de bloedcirculatie. Dit helpt om de genezende witte bloedcellen sneller naar het getroffen gebied te brengen. Hoe doe je dat? Doordrenk een schone doek met warm water, wring het uit en leg het 10-15 minuten op de puist. Herhaal dit een paar keer per dag.

Een andere methode is het gebruik van tea tree olie. Deze natuurlijke ontstekingsremmer kan helpen de zwelling en roodheid te verminderen. Breng een druppel aan op een wattenstaafje en dep voorzichtig op de puist.

Een andere optie is het gebruik van blarenpleisters. Lees hier meer over in onze blog: Wil je snel van je puist af? Plak een blarenpleister op je puist!

Vergeet niet: geduld is een schone zaak. Hoewel deze methoden kunnen helpen het rijpingsproces te versnellen, is het belangrijk om de puist niet te forceren. Laat het zijn natuurlijke gang gaan en weersta de verleiding om te knijpen. Voor je het weet, is je huid weer zo glad als een perzik!

Puistjes in gezicht

Niet uitknijpen! Wat helpt wel tegen een onderhuidse puist?

Onderhuidse puisten kunnen een echte nachtmerrie zijn. Ze zijn pijnlijk, hardnekkig en lijken soms eeuwig te duren. Maar voordat je de handdoek in de ring gooit, zijn er enkele strategieën die je kunt proberen om deze ongewenste gasten aan te pakken.

Ten eerste, weersta de verleiding om te knijpen! Hoewel het verleidelijk kan zijn, kan het uitknijpen van een onderhuidse puist de ontsteking verergeren en leiden tot littekens. In plaats daarvan is het belangrijk om de huid schoon en gehydrateerd te houden. Gebruik een zachte reiniger en vermijd agressieve scrubs die de huid kunnen irriteren.

Een andere nuttige tip is om producten met salicylzuur of benzoylperoxide te overwegen. Deze ingrediënten kunnen helpen om de poriën te ontstoppen en de groei van bacteriën te verminderen. Breng ze voorzichtig aan op het getroffen gebied en volg de aanwijzingen op de verpakking.

Voor diegenen die op zoek zijn naar een natuurlijke oplossing, kan aloë Vera gel wonderen doen. Het heeft natuurlijke ontstekingsremmende eigenschappen die kunnen helpen de roodheid en zwelling te verminderen. Breng een dunne laag aan op de puist en laat het intrekken.

Daarnaast is het belangrijk om je dieet in de gaten te houden. Bepaalde voedingsmiddelen, zoals zuivel en suikerhoudende snacks, kunnen acne verergeren bij sommige mensen. Overweeg om deze voedingsmiddelen te beperken en te focussen op een evenwichtig dieet rijk aan groenten, fruit en volle granen.

Stress kan ook een rol spelen bij acne-uitbraken. Probeer ontspanningstechnieken zoals meditatie, yoga of diepe ademhalingsoefeningen om je stressniveau te verlagen.

Tot slot, als je onderhuidse puisten blijven terugkomen of als ze bijzonder pijnlijk zijn, is het misschien tijd om een dermatoloog te raadplegen. Zij kunnen specifieke behandelingen aanbevelen, zoals voorgeschreven crèmes of zelfs orale medicatie, om je te helpen de strijd tegen onderhuidse puisten te winnen.

Nog vervelender: onderhuidse puiten op je billen!

Een puistje op je gezicht is al vervelend genoeg, maar een onderhuidse puist op je bil? Dat is gewoon oneerlijk! Deze ongemakkelijke verrassingen kunnen net zo pijnlijk en hardnekkig zijn als hun tegenhangers op het gezicht. Maar waarom krijgen we ze daar? Strakke kleding en ondergoed kunnen wrijving veroorzaken, wat leidt tot irritatie en verstopte poriën. Bovendien zitten we vaak op onze billen, wat extra druk en warmte kan veroorzaken, waardoor de perfecte omgeving voor puisten ontstaat.

Wat kun je eraan doen? Begin met het dragen van ademend ondergoed en vermijd strakke kleding wanneer mogelijk. Een regelmatige zachte scrub kan ook helpen om dode huidcellen te verwijderen en de poriën vrij te houden. Als je merkt dat de puistjes blijven terugkomen, overweeg dan om producten met salicylzuur of benzoylperoxide te gebruiken. Deze kunnen helpen om de bacteriën die puistjes veroorzaken te bestrijden.

Afbeeldingen afkomstig van: Freepik.

Reactie plaatsen

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *