Nieuw-Zeeland voert betaald rouwverlof na miskraam of doodgeboorte in

Nieuw-Zeeland voert betaald rouwverlof na miskraam of doodgeboorte in

Het parlement van Nieuw-Zeeland heeft afgelopen woensdag unaniem gestemd om moeders en hun partners drie dagen rouwverlof te geven na een miskraam of doodgeboorte. De wetgeving wordt verondersteld een van de eerste ter wereld te zijn. Hij is van toepassing op ouders, hun partners en ouders die van plan zijn een kind te krijgen door middel van adoptie of draagmoederschap.

Rouwverlof Nieuw-Zeeland

Het wetsvoorstel werd gepresenteerd door parlementariër Ginny Andersen. Ze gaf aan dat het ouders in staat zou stellen om hun verlies te verwerken zonder gedwongen te worden hun ziekteverlof te gebruiken. “Het verdriet dat met een miskraam gepaard gaat, is geen ziekte; het is een gemis,” zei ze. “Dat verlies kost tijd – tijd om fysiek te herstellen en tijd om mentaal te herstellen; tijd om te herstellen met een partner”.

Doorbreken van het taboe

Parlementslid Jan Logie zei dat het wetsvoorstel een manier zou zijn om het taboe en de stilte te doorbreken. Veel vrouwen maken dit nog steeds mee na het verliezen van een zwangerschap. Een op de vier vrouwen in Nieuw-Zeeland hebben een miskraam gehad. Elk jaar verliezen ongeveer 20.000 vrouwen een zwangerschap door een miskraam of doodgeboorte. Het is voor een lange tijd stilgezwegen en het werd normaal om te doen alsof het niet is gebeurd. Het parlement hoopt dat er met de aandacht die nu gegeven wordt, de taboe rondom het onderwerp doorbroken wordt.

Niet het eerste rouwverlof wet van Nieuw-Zeeland

Werkgevers in Nieuw-Zeeland waren al verplicht om betaald verlof te verlenen in het geval van een doodgeboorte. Dit was enkel van toepassing wanneer een foetus na 20 weken of langer verloren gaat. In sommige andere landen is dit ook al het geval. De nieuwe wetgeving breidt dat verlof dus uit tot iedereen die op enig moment een zwangerschap verliest. De nieuwe rouwverlof wet van Nieuw-Zeeland is niet van toepassing op abortussen. Hier wil nationaal parlementslid Erica Stanford nog verder voor strijden. Nieuw-Zeeland decriminaliseerde pas vorig jaar abortus en Stanford heeft wellicht nog een lange weg af te leggen om dit mogelijk te maken.

Afbeelding komt van nbcnews.com

Reactie plaatsen

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *