Moe wakker worden? Dit is waarom!

Moe wakker worden? Dit is waarom!

In principe is het niet zo gek dat je weleens ’s ochtends niet gemakkelijk afscheid kan nemen van je hoofdkussen. Dit doordat je simpelweg te laat naar bed bent gegaan of er een wilde nacht van gemaakt hebt. En dat kan natuurlijk leiden tot vermoeid wakker worden, maar elke dag moe wakker worden is niet normaal. Wat hier de reden van kan zijn en wat je kan doen om wel uitgerust wakker te worden hebben we voor je op een rijtje gezet.

Ik heb slaaptekort, want ik slaap te kort!

moe wakker worden

Ja duh! Toch is de meest voor de hand liggende oorzaak voor mensen van moe wakker te weinig slaap. Het is namelijk niet zo gek om te bedenken dat wanneer je chronisch te weinig slaapt, je ook regelmatig het liefst weer zo snel mogelijk je bed induikt wanneer je wakker wordt. Hoeveel slaap je nodig hebt per nacht verschilt per persoon. De een is zo fris als een hoentje na 6 uur slaap, de ander voelt zich pas fit na 10 uur slaap. Gemiddeld gezien ligt het tussen de 7 en 9 uur.

Maar zelfs wanneer je in principe genoeg uren slaapt, kun je nog vermoeid wakker worden. En een veel voorkomende oorzaak voor dit is te weinig diepe slaap. Zoals je misschien al wel weet bestaat je slaap uit meerdere fasen die je helpen met het herstellen van je lichaam:

Fase 1: de overgangsfase tussen slapen en wakker zijn.

Fase 2: dit is de lichte slaap fase waarin je nog relatief snel wakker wordt.

De diepe slaap – fasen 3 en 4: dit zijn de diepe slaapfasen waarin je bloeddruk, hartslag en ademhaling hun laagste punt bereiken en er hormonen vrij komen die je helpen om te herstellen.

Fase 5: dit is de REM-slaap. Er zijn snelle oogbeweginen en een verhoogde hersenactiviteit. Dit omdat je hersenen in deze fase alle indrukken en ervaringen van de dag verwerken. Daarom droom je ook tijdens deze fase.

Uit onderzoek blijkt dat de diepe slaapfasen en de REM-slaap veruit het belangrijkst zijn voor een goed en snel herstel. Heb je hier te weinig van gehad dan zul je hoogstwaarschijnlijk vermoeid en lusteloos wakker worden.  

Oplossingen voor moe wakker worden door te weinig slaap

Hoe val je snel in slaap? Om uitgerust wakker te worden zijn er hieronder een paar tips om je slaapkwaliteit te verbeteren.

  • Zorg ervoor dat je slaapkamer koel en donker is en probeer zoveel mogelijk frisse lucht binnen te laten.
  • Drink geen alcohol voor je gaat slapen, want het heeft namelijk een nadelig effect op de REM-slaap. Ook de afbraak van cafeïne duurt langer dan je denkt.
  • Probeer zoveel mogelijk in aanraking met daglicht te komen. Dit helpt je biologische klok om ’s avonds hormonen aan te maken die je helpen om beter en dieper in slaap te vallen.  

Vermoeid wakker worden door een vitaminetekort

uitgerust wakker worden

We weten allemaal wel dat vitamines goed voor je zijn, maar ze zijn ook zeker essentieel voor een goede nachtrust. Vooral melatonine en tryptofaan. Dit eerste zorgt ervoor dat je inslaapt, maar ook voor de lengte en diepte van je slaap. De belangrijkste mineralen en vitaminen die de aanmaak hiervan stimuleren zijn zink, magnesium, calcium, vitamine B3, B5, B6 en C. Zo houdt magnesium je energiek en gezond. Denk je dat je een vitaminetekort hebt? Begin dan niet zomaar met het slikken van supplementen, maar neem eerst even contact op met je huisarts. Drink tenslotte ook genoeg water want zo worden afvalstoffen beter afgebroken en zal je je beter voelen.

Niet uitgerust en moe wakker worden door een slaapstoornis

vermoeid wakker worden

Is een van bovenstaande niet de oorzaak voor het vermoeid wakker worden? Misschien heb je dan wel last van een slaapstoornis. Veel van deze slaapstoornissen zijn namelijk van invloed op je nachtrust zonder dat je het zelf door hebt. Twee voorbeelden hiervan zjin:

Tandenknarsen

Wordt je vaak wakker met hoofdpijn en pijn in je kaak? Dan is de kans groot dat je ’s nachts aan het tandenknarsen bent. Dit kan stress gerelateerd zijn aangezien stress ervoor kan zorgen dat je schouders, nek- en kaakspieren zich aanspannen of het kan gewoon zo zijn. Het is niet alleen vervelend voor je nachtrust, maar kan ook zorgen voor schade aan je tanden. Gelukkig is het snel te verhelpen met een bitje die je ’s nachts kan dragen.

Slaapapneu

Lig je ’s nachts veel wakker en wordt je vaak moe wakker? Dan kan het best zijn dat je slaapapneu hebt. Hierbij je herhaaldelijk last van een korte ademstilstand tijdens het slapen die langer dan 10 seconden duurt. Zodra je ’s nachts meer dan vijf keer per uur hier last van hebt kan de diagnose slaapapneu worden vastgesteld. Door slaapapneu zal je nooit de diepe REM-slaap bereiken en sowieso niet uitgerust wakker worden. Andere symptomen zijn onder andere:

  • Wakker schrikken met het gevoel dat je stikt.
  • Regelmatig ’s nachts plassen.
  • Last van nachtelijk zweten.
  • Ernstig snurken.
  • Naar adem happen in je slaap.
  • Wakker worden met een droge mond.
  • Last van stemmingswisselingen.

Afbeeldingen afkomstig van: Matthew Henry op Unsplash, Andrea Piacquadio, Lu3n en Cottonbro Studio op Pexels