Micro-cheating is ’klein’, maar ook een vorm van vreemdgaan!

Bij het woord vreemdgaan krijg je al vaak scenario’s in je hoofd waarin je op een dag thuiskomt, verspreide kleding over de vloer ziet en uiteindelijk je partner met een ander aantreft. Of tijdens een avond uitgaan je partner midden op de dansvloer zien zoenen met een ander. Maar wist je dat je partner al kan vreemdgaan zonder echt een scheve schaats te rijden? Dit heet micro-cheating. Maar wat houdt dit nu precies in en hoe kun je emotioneel vreemdgaan herkennen bij je partner? Dat leggen we je uit!
Micro-cheating wat is het?
Waarbij het met het ‘’traditionele’’ vreemdgaan gaat over een slippertje maken, valt micro-cheating in de categorie emotioneel vreemdgaan. Het gaat hier over een reeks van kleine dingen waarbij een persoon zich fysiek of mentaal op iemand buiten de relatie focust en zich op deze manier aan iemand anders bindt. Denk hierbij aan het flirten met een ander, het regelmatig niet benoemen van een partner in gesprekken, de relatie down playen of een telefoonnummer opslaan onder een code naam.
Maar af en toe iemand een complimentje geven of een beetje flirten is toch niet zo erg? Het is inderdaad ook niet het einde van de wereld, maar het stiekeme karakter maakt dit gedrag problematisch. Het is namelijk helemaal prima om een platonische relatie te hebben met een vriend of vriendin, maar wanneer je begint met het te verbergen of liegen tegen je partner, dan is er vaak toch iets meer aan de hand. Herken jij je hierin? Vraag jezelf dan af waarom je het doet.
Emotioneel vreemdgaan. Welke signalen zijn er?
Nu je een beetje weet wat micro-cheating inhoudt is het natuurlijk ook wel zo fijn om te weten op welke signalen je kunt letten bij je partner. Onderstaande signalen zijn vaak voorkomende situaties die kunnen wijzen op emotioneel vreemdgaan, misschien . Ze klinken misschien niet zo erg als wanneer je partner of jezelf met een ander zou kussen of het bed delen, maar de gevolgen kunnen net zo pijnlijk zijn.
Micro-cheating: goede vriendschappen worden achter gehouden.
Mooi toch juist dat je partner een goede band heeft met een ander? Zeker weten! Met een goede vriendschap is namelijk helemaal niks mis, maar met het geheim houden ervan voor je partner wel. Er worden dan wel geen grenzen overschreden, maar waarom zou het verborgen gehouden moeten worden als er niks aan de hand is? Speelt er dan toch meer met die leuke collega? En had je partner laatst wel echt een meeting of was het een afspraakje?
De security van het Pentagon is er niks bij!
Een ander teken van emotioneel vreemdgaan kan zijn het overbeschermende gedrag over de telefoon, waarschijnlijk zouden de bankovervallers van ‘’La Casa de Papel’’ er niet eens aan kunnen komen. Dus no way dat jij hem mag gebruiken! En nu wil ik het ook echt niet normaliseren om elkaars mobiel te controleren want in principe moet je elkaar gewoon kunnen vertrouwen.
Maar zit je partner nog laat te appen, chatten of mailen en mag je absoluut niets zien of wordt de telefoon juist supersonisch snel weggelegd wanneer je in de buurt komt? En zie je dan toch toevallig een keer een appje binnenkomen met hartjes en kusjes. Of zelfs sex emoticons als perziken en aubergines, van een of andere Peter terwijl de profielfoto duidelijk een vrouw is of andersom? Dan mogen er toch wel wat alarmbellen gaan rinkelen. Vooral bij die laatsten moet je oppassen!
Emotioneel vreemdgaan is erg makkelijk op social media!
Het is tegenwoordig met alle social media platforms natuurlijk hartstikke makkelijk om in contact te komen met mensen. Super handig natuurlijk en fantastisch om nieuwe vrienden te maken, maar het wordt zo ook makkelijker om aan micro-cheating te doen. Denk hierbij aan het liegen over je relatiestatus op social media, het continu bekijken van iemands profiel of (oude) berichten en die dan liken of erop reageren of een actie profiel bijhouden op een datingsite of apps.
Ik verdenk mijn partner van micro-cheating. Wat moet ik doen?!
Als je denkt helaas een paar signalen in je partner te herkennen vertrouw dan vooral op je intuïtie en bepaal zo of je partner voor jou grensoverschrijdend gedrag vertoont. Merk je dat er iets mis is of betrap je je partner op een leugen? Dan mag je ervan uitgaan dat er iets aan de hand is. Pas wel op dat je er niet meteen vanuit gaat dat je partner vreemdgaat. Blijf wel objectief en rationeel!
Ga het gesprek aan, maar begin niet meteen met allerlei onderstellingen op je partner af te vuren. Doe rustig je verhaal en geef daarna ook de kans aan je partner om het rustig uit te leggen. Is er inderdaad sprake van micro-cheating, bewust of onbewust? Vertel dan hoe dit je kwetst en bespreek ook goed met elkaar wat ieders zijn grenzen zijn. Wat voor je partner misschien onschuldig lijkt, kan jou een naar gevoel opleveren en natuurlijk ook andersom.
Afbeelding afkomstig van: Monstera op Pexels