Mag je garnalen en gamba’s eten als je zwanger bent?

Mag je garnalen en gamba’s eten als je zwanger bent?

Elke zwangere vrouw wil goed eten tijdens haar zwangerschap, en een veelgestelde vraag is: “Wat is veilig om te eten tijdens de zwangerschap?” De meeste vrouwen hebben een scala aan voedingsmiddelen die ze lekker vinden en hopen te blijven eten terwijl ze zwanger zijn. Er zijn een aantal algemeen bekende dieetbeperkingen, zoals het laten staan van alcohol, maar de richtlijnen vervagen als het gaat op zeevruchten. Dit is wat je moet weten over het eten van garnalen, gamba’s en andere zeevruchten wanneer je zwanger bent.

Kunnen vrouwen die zwanger zijn garnalen eten?

Het is bewezen dat het inslikken van grote kwikgehaltes schadelijke effecten kan hebben op een baby. Veel vrouwen zijn daarom terughoudend om tijdens hun zwangerschap zeevruchten te eten. Echter moet je ze niet allemaal over een kam scheren. Er zijn namelijk een aantal zeevruchten die veilig kunnen worden gegeten, zoals garnalen. Ze bevatten namelijk een laag kwikgehalte. Hiernaast bevatten ze weinig vet en veel eiwitten en ijzer, waardoor ze een gezonde keus zijn voor zwangere vrouwen. En nog een leuk weetje, vis zoals zalm, sardines en meerval horen behoren ook tot producten met een laag kwikgehalte.

Hoeveel garnalen mag je eten tijdens de zwangerschap?

Zoals we al hebben geconcludeerd is het eten van garnalen niet alleen veilig, maar ook gezond voor vrouwen die zwanger zijn. Toch kun je het niet onbeperkt eten. Onderzoek suggereert dat je tussen de 220 en 340 gram aan schaaldieren of vis per week moet eten, wat neerkomt op twee of drie maaltijden.

Door de bron aan eiwitten, ijzer en zink zijn bepaalde zeevruchten zoals garnalen goed voor de groei en ontwikkeling van jouw baby. De omega-3-vetzuren in veel vissen, waaronder docosahexaeenzuur (DHA), kunnen ook de ontwikkeling van de hersenen van jouw baby bevorderen. Andere bronnen van omega-3-vetzuren zijn lijnzaad, koolzaadolie, walnoten, zonnebloempitten en sojabonen.

Waar je nog meer rekening mee moet houden

Mag je garnalen en gamba’s eten als je zwanger bent

Koken

Het is belangrijk om de garnalen goed te koken en om rauwe garnalen te vermijden, zoals die in sushi of sashimi voorkomen. Rauwe garnalen kunnen ook voorkomen in salades, dus vraag dit altijd na in een restaurant. Het is over het algemeen sowieso beter om ze enkel thuis te eten, zodat je zeker weet dat ze goed gekookt zijn. Deze regel geldt voor alle soorten garnalen wanneer je zwanger bent, waaronder gamba’s. Indien je toch per ongeluk een rauwe garnaal eet, breng dan een bezoek aan je verloskundige. De kans op een bacteriële infectie van de listeria bacterie is klein, maar je kunt beter het zekere voor het onzekere nemen!

Nog wat kooktips voordat we verder gaan. Zorg ervoor dat je de garnalen eerst volledig ontdooit. Vervolgens gebruik je warm water om ze te reinigen en verwijder je de ingewanden en de achterste ader. Dit doe je met een scherp mes. Tijdens het koken moet je zorgen voor een minimale temperatuur van 74ºC. Bij deze temperatuur worden bacteriën namelijk geëlimineerd. Je gaat pas bakken of braden – indien gewenst – wanneer het koken klaar is.

Oorsprong

Afhankelijk van waar de garnalen zijn gevangen, kan het kwikgehalte hoger of lager zijn dan verwacht. Je gemeentelijke gezondheidsafdeling heeft mogelijk informatie over het kwikgehalte in lokale wateren als je lokaal gevangen schaaldieren wilt eten. Het is in ieder geval belangrijk om de zeevruchten te kopen bij een winkel met kwaliteitsproducten. Vermijdt ten alle tijden garnalen die in gevangenschap zijn opgevoed. Deze hebben vaak hoge gehaltes aan kwik en ze kunnen blootgesteld worden aan antibiotica en nadere schadelijke stoffen.

Allergie

Schelpdieren, en daarmee dus ook garnalen, worden gezien als een van de voedingsmiddelen die voedselallergieën veroorzaken. De symptomen van een garnalenallergie zijn zeer gevarieerd, maar kunnen bestaan uit roodheid van de ogen, kortademigheid, loopneus, tinteling in de mond, spijsverteringsproblemen, huidreacties, neusverstoppingen en zwelling van de voeten, handen en gezicht. Sommige mensen reageren nog heftiger. Denk hierbij aan bewusteloosheid, aanvallen of zelfs de dood als het niet direct wordt behandeld. Dit is natuurlijk niet iets waar jij of je kind op zit te wachten! Wanneer je 22 weken zwanger bent zal het immuunsysteem van je baby zelf gaan werken. Producten die een hoog risico hebben op allergieën moeten vanaf dit moment worden vermeden. Denk niet alleen aan garnalen, maar ook aan pinda’s, noten, tarwe, melk en sojabonen.

Conclusie over garnalen en gamba’s wanneer je zwanger bent

Wanneer de voorzorgsmaatregelen die we hebben genoemd gevolgd worden, zijn garnalen juist ontzettend gezond voor een vrouw die zwanger is! Ze zitten vol gezonde vitaminen, eiwitten, mineralen en vetten die bijdragen aan een gezonde baby.

Afbeelding komt van Anastasiia Chepinska op Unsplash

Reactie plaatsen

1 Comment

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *