Leven met Colitis: 5 tips

Leven met Colitis: 5 tips

Het leven is onvoorspelbaar en iedereen heeft te maken met tegenslagen in het leven. Maar wat nou als je ineens te horen krijgt dat je chronisch ziek bent vanwege een auto-immuunziekten zoals Colitis? Dat zet je leven op zijn kop en je hebt er mee te dealen. Hier vertellen wij een paar tips hoe je er uiteindelijk mee kunt omgaan.

Wat is Colitis?

Om te beginnen is het natuurlijk belangrijk om te vertellen wat Colitis exact is. Colitis is een auto-immuun ziekte waarbij het lichaam zichzelf kapot maakt als het ware. Wanneer bijvoorbeeld het lichaam goed werkende cellen weghaalt.  

Bij Colitis ulcerosa is een gedeelte van de dikke darm ontstoken. Dat kan zich in verschillende klachten uiten zoals: intense buikpijn, bloed en slijm in de ontlasting of eventueel diarree.

De meeste mensen ervaren periodes met hevige klachten en periodes met minder hevige klachten.

Gelukkig is hier wel medicatie voor maar gaat dit helaas nooit helemaal weg. Gezond leven en stress verminderen helpt voor het verminderen van de klachten.

Medicatie voor colitis

Mensen met Colitis kunnen de volgende medicatie voorgeschreven krijgen:

Aminosalicylaten: mesalazine en sulfasalazine

Deze medicatie is er in verschillende vormen van tabletten tot aan vloeistof. De werking ervan is dat de medicatie de ontsteking remt. Meestal is de medicatie levenslang nodig. Wanneer deze niet goed genoeg hun werk wordt er al snel gekeken naar: corticosteroïden.

Corticosteroïden: prednison of prednisolon

Deze medicatie is krachtiger dan die we hiervoor hebben genoemd. Deze wordt verstrekt bij een hevige darmontsteking. Doordat deze veel krachtiger zijn is het ook de bedoeling dat deze medicatie maar voor korte duur wordt gebruikt. Ook deze medicatie is er in verschillende varianten zoals pillen tot aan vloeistof.

Colitis of Crohn?

Colitis en Crohn zijn beide darmontstekingen en vallen allebei onder chronische darmontsteking. Het verschil met Crohn is dat dit door het hele spijsverteringskanaal is waarbij colitis alleen in de dikke darm en endeldarm zit. Je zou denken dat Crohn erger is dan Colitis maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Er zijn mensen met Crohn die af en toe buikpijn ervaren en mensen die altijd buikpijn ervaren door Colitis.

Helaas is er nog geen verklaring waarom mensen Colitis krijgen en kun je er ook niet van worden genezen. Je kunt er alleen maar mee leren leven en dat lukt ook bij de mensen die dit hebben (die zijn meestal vrolijker dan mensen die dit niet hebben). Het schijnt zo te zijn dat jongvolwassenen (tussen 17 en 25 jaar) dit eerder krijgen of mensen van 45 jaar en ouder.

5 Tips

Wel hebben we een aantal tips opgenoemd waardoor je hier sneller mee kunt omgaan.

Praten helpt

De allereerste tip die we willen meegeven is praten over Colitis.

Het kan prettig zijn dat mensen in omgeving weten wat er aan de hand is en hoe je erbij voelt. Vooral wanneer de klachten verergeren. Begrip van je omgeving kan helpen, zodat jij er zelf beter mee kan omgaan. Wanneer je er makkelijk over kunt praten, kan dit ook stress verminderen.

Therapie

Het is ook fijn om een gesprek te hebben met een extern iemand zoals: een psychloog of iemand van GGZ. Juist iemand buiten je directe omgeving en die dan echt met volle aandacht naar je luistert en begrip toont en nog eventuele handvatten kan aanreiken. Het is immers een moeilijk proces waar je doorheen gaat, bepaalde dromen kun je niet altijd meer even goed najagen, je hele leven staat even op zijn kop.

Letten op je voeding met colitis

Letten op je voeding kan helpen en dat je gaat ondervinden wat je wel kunt eten en waardoor je weer erger buikpijn krijgt. Het is verstandig om zeker in het begin dit schriftelijk bij te houden, zodat je precies weet wat je wel en niet kunt eten. Wanneer je dit weet is het van belang om dit ook altijd even te zeggen in een restaurant of ergens anders dat je datgene echt niet mag eten. Zodat je niet onverwachts daar veel last van krijgt. Het is belangrijk om gezond te eten en hier lees je meer inspiratie voor gezonde borrelhapjes.

Afleiding

Stress verminderen helpt, maar betekent dit dat je dan helemaal niks meer mag doen in het leven?

Nee! Ga er lekker op uit, een mooie wandeling maken aan het strand of door de bossen of gezellig even een drankje doen met je vrienden doet je goed. Afleiding en leuke dingen doen is juist fijn in deze moeilijke tijd.

Zorg voor een goede balans

Zorg dat je een juiste balans hebt in je dagelijks leven en dat je genoeg doet waar jij vrolijk van word of dat je energie geeft. Wanneer je patronen wil doorgronden om te kijken wanneer je nou telkens zo’n last van je buik hebt kun je een logboek bijhouden. Dit is natuurlijk niet verplicht en dit is jouw ontdekkingsreis hoe je ermee kunt omgaan. Doe vooral waar jij je fijn bij voelt.

Foto van Anna Shvets van Pexels

Reactie plaatsen

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *