Kokosolie op je gezicht gebruiken, is dat veilig?

Kokosolie op je gezicht gebruiken, is dat veilig?

Het klinkt een beetje gek om te zeggen dat kokosolie een moment had, maar dat had het wel. Van voedselbereiding tot huidverzorging, er was een moment waarop iedereen die je kende kokosolie op alles smeerde. Maar de trend van de olie kelderde net zo snel als zijn roem, althans in de schoonheidsgemeenschap. Een bekende vraag is daarom: is kokosolie op je gezicht goed of slecht? Laten we er eens in duiken!

Kokosolie in huidverzorging voor op je gezicht

Kokosolie staat bekend om laurinezuur, dat antimicrobiële eigenschappen heeft en waarvan bekend is dat het acne-veroorzakende bacteriën bestrijdt. Je zou denken dat dit het een uitstekend ingrediënt zou maken voor een vette, acne-gevoelige huid, maar dit ingrediënt heeft een slechte reputatie voor het verstoppen van de poriën. Dat komt omdat het van nature occlusief is. Dit betekent dat het boven op de huid gaat zitten om vocht vast te houden en een beschermende barrière tegen agressors te creëren.

Heb je géén vette en/of gevoelige huid en is dit laatste precies wat je nodig hebt? Dan hoeft kokosolie geen slechte keuze te zijn voor je gezicht. Alsnog raden we geen product aan met maar één ingrediënt. Er zijn namelijk zoveel producten die je laten stralen als een nachtlampje op de gang. Onthoud dat ingrediëntenlijsten op etiketten worden vermeld in volgorde van hoeveelheid van elk ding, dus als kokosolie het eerste of tweede ding is, vermijd het dan, maar als het een van de laatste is, cool.

Kokosolie in make-up

Je hoeft net per se een make-upproduct weg te gooien als er kokosolie in zit, maar let wel op hoe je huid reageert. In het algemeen geldt dat als je je zorgen maakt over verstopte poriën, hoe minder make-up je draagt, hoe beter. En over het reinigen van je gezicht gesproken, kokosolie is positiever als je denkt aan het breken van olie met olie. Met andere woorden, dit ingrediënt is goed als make-upremover gebruiken. Let wel op dat je je gezicht daarna goed wast om alle kokosolie er af te krijgen.

Kokosolie voor je huid en haar

Cocosolie op je gezicht gebruiken, is dat veilig

Heb je een fles dure, koudgeperste biologische kokosolie gekocht? Het hoeft niet per se terug naar de keukenkast. De huid op het lichaam is namelijk veel dikker dan die op het gezicht, waardoor het goed is voor droge gebieden.

Als je kokosolie op het haar wilt gebruiken, kan het heel nuttig zijn als een diepe conditioneringsbehandeling, in welk geval je het 20 tot 30 minuten kunt laten inwerken, of langer voor degenen met droog, poreus haar. Omdat kokosolie een beetje zwaar kan zijn, wordt het niet aanbevolen voor zeer fijne of dunne haartypes. Je wilt het ook nooit in de hoofdhuid wrijven, dus houdt het bij de punten!

Kokosolie vervangen in je gezicht verzorgingsroutine

Nu je lichaam en haar allemaal zijn ingevet in plaats van je gezicht, is het tijd om een ​​goede vervanging te vinden voor kokosolie. We raden aan om te zoeken naar oliën die de chemische samenstelling van menselijke talg nabootsen. Mijn favorieten zijn jojobazaadolie en arganolie; ingrediënten zoals druivenpitolie, teunisbloemolie en vitamine E zijn ook veilig en effectief.

Kokosolie voor je gezicht: de mythes ontkrachten

kokosolie voor je gezicht, goed of slecht

Een snelle Google-zoekopdracht onthult dat veel mensen geloven dat kokosolie in feite magie is voor gezichtsverzorging. Zelfs dermatologen (huidverzorgingsexperts, niet minder!) zijn op de kokosolie-voor-je-gezicht-trein gesprongen. Daarom willen wij een aantal mythes ontkrachten als afsluiter (het kan maar duidelijk genoeg zijn).

Kokosolie kan acne op je gezicht verwijderen

Hoewel kokosolie rustgevend is en laurinezuur bevat, is het nooit een goed idee om olie op een beschadigde huid te smeren. Het kan de poriën verstoppen en de huid irriteren en de toestand verergeren. Wat kun je wel doen op acne tegen te gaan op je gezicht? Ga nooit slapen met je make-up op en reinig je gezicht altijd dubbel. Kies na het gebruiken van je make-up remover een reiniger die geschikt is voor jouw huidtype. Kies voor een huid die gevoelig is voor acne, een gezichtsreiniger die benzoylperoxide bevat, een antibacterieel middel dat de huid helpt drogen om puistjes te behandelen. Of als je op zoek bent naar een volledig natuurlijke gezichtsreiniger, probeer dan een gezichtsreiniger die toverhazelaar of lavendel bevat, die beide de bacteriegroei remmen.

Kokosolie is geweldig als gezichtscrème / dagcrème

Kokosolie bestaat voornamelijk uit verzadigde vetten. Dit is geweldig om de natuurlijke barrière van je huid te herstellen en vocht vast te houden. Vanwege deze eigenschappen kalmeert het huiduitslag, bestrijdt het een droge, schilferige huid en versnelt het het genezingsproces.

Klinkt geweldig, toch? Welnu, vanaf de nek naar beneden is kokosolie een geweldige vochtinbrengende crème. Maar op je gezicht? Niet echt. De huid is namelijk dunner in het gezicht, waardoor het te zwaar is voor de meeste huidtypes. Dit leidt helaas tot verstopte poriën.

Aloe vera dagcrème

Alternatieven voor het gebruik van cocosolie voor je gezicht is aloë vera. Dit is een geweldige, volledig natuurlijke vochtinbrengende crème voor alle huidtypes. Net als kokosolie kan het helpen om huidirritatie te verzachten en wonden sneller te laten genezen, maar in tegenstelling tot kokosolie verstopt het je poriën niet. Vergeet ook de kracht van het drinken van water niet om je huid gehydrateerd en gezond te houden.

Cocosolie voor minder rimpels in het gezicht

De collageenvoorraad in ons lichaam, het eiwit dat de huid helpt om de elasticiteit te behouden, neemt natuurlijk af naarmate we ouder worden. Helaas kan kokosolie daar weinig tegen doen. Oliën dringen niet door tot de basislaag en kunnen geen collageen produceren.

Hoe kun je wel rimpels tegengaan? Blijf zoveel mogelijk uit de zon. Als je toch bruin wilt worden, draag dan altijd een zonnebrandcrème met minimaal 30 SPF (zelfs als het bewolkt is) of gebruik een zelfbruiner gezicht. Stop hiernaast ook met roken als je je jeugdige gloed wilt behouden en doe dagelijks een beetje cardio. Naast deze veranderingen in levensstijl, vitamine C helpen om fijne lijntjes en rimpels op jouw gezicht te verminderen.

Kokosolie is een goed verzachtend middel als nachtcrème

Als je kokosolie niet eens als dagcrème kunt gebruiken, kun je het zeker geen acht uur lang op je gezicht laten zitten. (Oké, wie houd ik voor de gek? Ik krijg een volle 10.) ’s Nachts kokosolie gebruiken is een geweldige manier om verstopte poriën te krijgen en wakker te worden met een puistje. Goedemorgen, zonneschijn, inderdaad. Je kunt dan beter de oliën gebruiken die we eerder noemde, zoals druivenpitolie en hennepzaadolie.

Afbeelding komt van Tijana Drndarski op Unsplash

Afbeelding komt van Dana Tentis op Pexels

Reactie plaatsen

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *