Kindvriendelijke hondenrassen; dit zijn de beste gezinshonden om jouw familie mee uit te breiden!

Kindvriendelijke hondenrassen; dit zijn de beste gezinshonden om jouw familie mee uit te breiden!

Honden kunnen geweldig zijn voor kinderen. Ze zijn niet alleen een bron van onvoorwaardelijke liefde, maar ze kunnen ook helpen bij het aanleren van verantwoordelijkheid en samenwerken. Bij het kiezen van een gezinshond wil je rekening houden met je levensstijl en de leeftijd van je kinderen. Sommige rassen hebben oneindig veel geduld, andere kunnen eindeloos spelen en weer andere zijn van nature beschermend naar je kinderen toe. Daarom hebben wij de meest kindvriendelijke hondenrassen op een rijtje gezet. Je zult misschien verrast zijn door wie er op de lijst staat!

Wat maakt een goede gezinshond?

Om de bepalen welke hond het beste bij jouw gezin past, wil je rekening houden met een aantal dingen. Ongeacht of de hond als puppy of op een oudere leeftijd in jullie leven komt, kunnen deze drie factoren je helpen bij het kiezen van een goede gezinshond:

  • Temperament – dit is de persoonlijkheid van de hond. Je met op zoek zijn naar een aangenaam temperament. Een rustigere hond heeft bijvoorbeeld het vermogen om sterke banden te vormen met de gezinsleden en kunnen geweldig gezelschap zijn voor de kinderen.

  • Grootte – de grootte van een hond bepaalt niet echt of dat hij goed zal zijn met kinderen. Je moet kijken naar de grootte in combinatie met zijn temperament en energieniveau. Wanneer je kleine kinderen hebt, kan een grote, onstuimige hond de kinderen per ongeluk omver stoten.

  • Energieniveau – wees realistisch over de levensstijl die je kunt bieden aan de hond. De ene hond heeft meer beweging nodig dan de andere. Als je niet aan de behoeften van de hond kunt voldoen, kan zijn overtollige energie op den duur leiden tot gedragsproblemen.

Vragen om te stellen bij het kiezen tussen de kindvriendelijke hondenrassen

Wanneer je de vorige vragen hebt beantwoord, weet je in grote lijnen al waar je naar op zoek bent. Nu is het tijd om te kijken naar wat voorbeeldvragen die je jezelf mag stellen bij het kiezen tussen potentiële gezinshonden.

  • Is de hond veilig voor alle gezinsleden? Sommige honden vinden het prima om met iedereen in het gezin te socializen, terwijl anderen de voorkeur geven aan alleen volwassenen of één geslacht.

  • Welke voortdurende zorg heeft de hond nodig? Is het een langharige hond die regelmatig geborsteld moet worden, of een senior die misschien vaker naar de dierenarts moet?

  • Naar welke leeftijdscategorie ben je op zoek? Heb je liever een puppy die veel training nodig heeft, maar die waarschijnlijk goed met het hele gezin kan omgaan, of heb je liever een volwassen hond die zindelijk is, maar misschien wat verlegener is of tijd nodig heeft om te wennen aan de routine van je huis?

  • Kan deze hond goed overweg met andere huisdieren? Als je andere huisdieren in huis hebt, wil je een hond kiezen die sociaal is gebleken met andere huisdieren, en ervoor zorgen dat je dieren de nieuwe hond leuk vinden.


Wanneer je een puppy koopt, krijg je misschien geen antwoord op al deze vragen. Je doet er daarom niet onverstandig aan om te kiezen voor adopteren. Je krijgt hierdoor direct alle gedragsachtergrond over de hond. De medewerkers van het asiel brengen hun dagen door met het zorgen voor deze honden, dus zij kunnen je informeren over de ins en outs van de persoonlijkheid en gewoonten van een hond. Hiernaast geeft adoptie niet alleen een pup een eeuwig thuis, maar maakt ook een plekje vrij in een opvangcentrum voor een andere in nood.

Kindvriendelijke hondenrassen

Nu dat we de basisinformatie voor de beste honden voor kinderen hebben toegelicht, is het nu tijd om te kijken naar de top kindvriendelijke hondenrassen.

Golden Retriever

Dat de Golden Retriever een perfecte gezinshond is, is vast geen verrassing. Iedereen is ten slotte gek op Goldens. Dit zijn zelfverzekerde, slimme, vriendelijke en loyale honden. Ze zijn niet agressief of verlegen, maar wel buitengewoon geduldig, waardoor dit de perfecte honden zijn voor kinderen.

Het ras heeft veel beweging nodig en houdt ervan om te spelen. Ophaalspelen zijn hun favoriet en je Golden vindt het misschien fantastisch om frisbee te spelen. Ze zijn dus het perfecte speelmaatje voor je kinderen. Je zult vaak merken dat de vrolijke Golden Retriever ook aanhankelijk en gehoorzaam is, wat betekent dat je kinderen meteen verliefd zullen worden.

Als laatste moet je weten dat goede verzorging van hun glorieuze gouden vacht twee keer per week poetsen vereist. Wassen is eigenlijk niet zo vaak nodig (en ook niet goed voor de vacht).

Labrador Retriever

Dit een één van de populairste (kindvriendelijke) hondenrassen, en met een goede reden. De Labrador Retriever is speels, geduldig, liefdevol, beschermend en betrouwbaar. Nog een voordeel: Labs zijn zeer intelligent en kunnen goed worden getraind.

Let op, ze hebben veel beweging nodig en houden net als het vorige ras van zwemmen. Dus zorg ervoor dat je gezin klaar is voor deze uitdaging en je genoeg ruimte beschikbaar hebt. Deze honden kunnen goed met andere dieren overweg.

Je vraagt je vast af wat dan eigenlijk de verschillen zijn tussen een Golden en Lab. Ten eerste hebben Labradors een kortere vacht waardoor ze maar een wekelijkse kambeurt nodig hebben om ze schoon en gezond te houden. Hiernaast zijn Goldens wat rustiger, zachtaardiger en echte pleasers. Labradors zijn wat drukker, enthousiaster en willen graag een het werk gezet worden. Aan het einde van de dag zijn ze allebei kindvriendelijke honden, maar de een zal je beter passen dan de ander.

Poedel

Trots en elegant, deze hond is zowel zorgzaam en loyaal en is zelden geïrriteerd of verveeld. Dit maakt dat ze in de lijst met kindvriendelijke hondenrassen staan. Poedels zijn verkrijgbaar in zowel miniatuur- als standaardmaten, wat betekent dat je een maat kunt kiezen die bij jouw leefomgeving past. Ze zijn geweldig voor kinderen met allergieën, omdat ze heel weinig verharen.

Zoals elk ras zijn eigen voordelen heeft, heeft de Poedel dit ook. Ze zijn erg gehoorzaam, slim, speels en avontuurlijk. Hoewel ze vaak verlegen zijn tegenover vreemden, kunnen ze goed overweg met mensen en kinderen die ze kennen.

Dwergpoedels, aan de andere kant, hebben de neiging om zich aan één persoon in het bijzonder te wijden, maar ze zijn goed met andere huisdieren en kinderen. Ongeacht het specifieke ras van de Poedel, hebben hun vachten echter wel een geplande verzorging nodig.

Newfoundland

Met een bijnaam als Nature’s Babysitter”, wordt de Newfoundland beschouwd als een van de meest intelligente rassen ter wereld, en deze honden houden toevallig van kinderen en zijn erg beschermend tegenover hen.

Zacht, vriendelijk en geduldig, dit ras lijkt bijna op de moeder Teresa van honden. Zowel jongere als oudere gezinsleden zullen snel verliefd worden op deze grote, heerlijk lieve hond.

De Newfoundlander past het beste bij een gezin met grote, open ruimtes. Hoewel bekend is dat ze overmatig kwijlen en verharen, mogen ze niet buiten in de tuin worden achtergelaten. Hun lange vacht heeft ook regelmatig verzorging en onderhoud nodig.

De Newfoundlander is ook een geweldige zwemmer en staat erom bekend levens te redden in noodsituaties. Ze zijn gemakkelijk te trainen en behoorlijk taakgericht, dus wees niet bang om ze stimulatie te geven die wat extra werk van hun kant vereist.

Bulldog

Voor een toegewijde, geduldige hond die zeker liefdevol naar kinderen zal handelen, is de Bulldog jouw favoriete ras. De Bulldog heeft een stevige bouw die perfect is voor kinderen. Hij zal echter geen prijzen winnen voor ‘meest energieke hond’. Maar dat is niet erg, want hierdoor is deze hond comfortabel in zowel grote huizen als kleine appartementen.

De Bulldog is een volgzame, vriendelijke en loyale hond. Hij kan goed overweg met externe bezoekers en andere huisdieren, waardoor ze perfect passen bij een druk, sociaal gezin. Hiernaast is hij ook perfecte als je kleine kindvriendelijke hondenrassen zoekt.

Hoewel de vacht minimale verzorging nodig heeft, zijn er andere dingen om rekening mee te houden. De plooien rond hun staart en rimpels in het gezicht moeten worden schoongemaakt om ophoping van vuil te voorkomen. Hiernaast hebben ze door de manier van de kaak extra zorg nodig bij het schoonmaken van de tanden. Een piepende ademhaling, snurken en kwijlen horen vanaf nu bij je leven. Helaas hebben we voor honden nog geen tips tegen snurken.

Dus nu je het een en ander weet over kindvriendelijke hondenrassen, zou het kiezen van een nieuwe gezinshond een beetje eenvoudiger moeten zijn.

Afbeelding komt van Helena Lopes op Unsplash

Reactie plaatsen

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *