Hoofdluis behandelen en nog beter voorkomen. Dat doe je zo!

Hoofdluis behandelen en nog beter voorkomen. Dat doe je zo!

We hebben er vroeger allemaal wel een keer last van gehad. Luizen. Je had niet alleen een jeuk van hier tot Tokio, maar hoofdluis behandelen was ook best een gedoe. Een jeuk van hier tot Tokio, je moeder die alle beddengoed maar weer moest gaan uitwassen en je haar grondig moest doornemen met luizenshampoo en de luizenkam. Daarentegen vond ik persoonlijk de luizencontrole op school altijd wel ontspannend. Het heeft toch iets als iemand met een kam lekker door je haar heen gaat.

Het lijkt soms ook wel alsof je alleen hoofdluis kon krijgen op de basisschool en dat het daarna wel afgelopen was. Dat komt natuurlijk omdat de luizen zich daar relatief makkelijker kunnen verplaatsen en vermenigvuldigen, maar ook als volwassenen kun je last krijgen van die kriebelbeestjes. Beetje hulp nodig? Met onderstaande tips transformeer jij jezelf naar een echte luizenmoeder en zullen die beestjes je nooit meer lastig vallen!

Feiten en fabeltjes over de luis!

Waarschijnlijk weet je wel hoe luizen er uit zien, maar een opfrisser kan nooit kwaad. Hoofdluizen zijn grijze of bruine, als er bloed in zit, beestjes die tot 3 mm groot worden. Neten zijn de zandkleurige tot bijna zwarte eitjes van de luizen die stevig aan je haar vast zitten. Vrouwtjesluizen leggen 4 tot 8 eitjes per dag en blijven 30 tot 50 dagen in leven. Deze neten komen na ongeveer een week uit en iets later dan een week erna zijn het volwaardige hoofdluizen. Daarom krijg je pas na 1 à 2 weken na de besmetting last van jeuk.

Jump around! Jump around!

Je hebt het vast wel eens gehoord, maar luizen springen niet! Ze kunnen zich wel met hun klauwtjes klimmend door je haren bewegen en best wel snel ook, maar springen, nee. Hiernaast, kunnen ze ook niet over gladde oppervlakten lopen en hoef je dus zeker niet bang te zijn dat een luis via de kapstok op jouw jas komt.

Ook is hierdoor een luizenzak overbodig om luizen te voorkomen. Luizen lopen namelijk van hoofd naar hoofd via haren en niet van een hoofd af om zich daar in een sjaal of muts te verstoppen. Is een luis aan het einde van zijn cyclus dan kan het voorkomen dat die door verzwakking in je kleding terechtkomt, maar dan zal hij zich niet meer vermenigvuldigen.

Hoofdluis maakt geen onderscheid!

Vroeger werd er nog wel eens gedacht dat wanneer je luizen had, je waarschijnlijk wel niet zo hygiënisch zal zijn. Het maakt voor een luis echt niks uit hoe vaak jij je haar wast. Of je nu haarvitamines gebruikt of je haar al in 10.000 verschillende kleuren hebt geverfd. Zit er haar op je hoofd? Dan voelt de luis zich thuis!

Hoofdluis behandelen. Dat doe je zo!

Ben je erachter komen dat jezelf of misschien een van je kinderen luizen heeft? Super vervelend natuurlijk, maar geen reden voor paniek! Een beetje moeite en je kunt er best snel weer vanaf zijn. Een opluchting alvast is dat je niet al het beddengoed, knuffels, sjaals, mutsen en noem het maar op 60 graden hoeft te wassen. Dit werd vroeger wel aangeraden, maar zoals eerder al vernoemd verspreiden luizen zich niet via deze weg. Je borstel vervangen of uitkoken kan natuurlijk geen kwaad.

Hoofdluis behandelen? Kammen, kammen en nog eens kammen!

Ten eerste om de hoofdluis te behandelen moet je elke dag grondig je haar kammen met een speciale luizenkam, voor neten kan het soms nodig zijn om die met een kleine schaar of je nagel los te krijgen. Maak voordat je begint met kammen je haar grondig nat en gooi er een flinke doos crèmespoeling in, maar spoel het nog niet uit. Zo blijven de luizen op hun plaats zitten en glijd je ook nog eens extra makkelijk door je haar. Spoel het hierna uit en herhaal dit twee weken lang.

Een beetje extra kracht om hoofdluis te behandelen.

Wil je wat extra versterking dan alleen het kammen om de hoofdluis te behandelen? Gebruik dan een antihoofdluismiddel op basis van dimeticon. Hier kunnen luizen niet resistent tegen worden en zorgt ervoor dat de beestjes stikken. Je moet dit middel wel na ongeveer 9 dagen opnieuw gebruiken, omdat ook alle neten zijn uitgekomen. Voor de beste resultaten zou je dit middel in combinatie met het kammen moeten gebruiken.

Tips om luizen te voorkomen

Je bent eraf en dan wil je natuurlijk niet nog een keer die hele heisa meemaken. Helaas, kun je het nooit helemaal voorkomen, maar je kunt de kans wel kleiner maken met deze tips.

Vlecht je haar of maak er een knot van. Dit voorkomt contact met het haar van iemand anders. Je kunt je haar ook in een paardenstaart doen, maar dat is wel iets minder effectief. Om je haren meer bij elkaar te houden zou je ook wat hairspray kunnen gebruiken Preventie is natuurlijk beter dan genezen, dus om de zoveel tijd jezelf of anderen controleren op luizen en kammen met een speciale kam kan natuurlijk ook geen kwaad. Zo kun je ook wat sneller een invasie voorkomen.

Afbeelding afkomstig van: Element5 Digital op Unsplash

Reactie plaatsen

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *