Hoe vaak moet je nu écht je bed verschonen?

Hoe vaak moet je nu écht je bed verschonen?

In een heerlijk schoon bedje duiken is toch een van de heerlijkste dingen die er is in het leven? Maar laten we dan ook meteen heel eerlijk zijn met onszelf. Hoe vaak verschoon je je bed nou echt? Het is namelijk nog best een hoop gedoe. Een net te krap hoeslaken om je matras heen wurmen. Of verdwijnen in het dekbedovertrek als een soort uit de hand gelopen spook.  Niet zo gek dus dat je er niet altijd zin in hebt. Hoe vaak je je bed dan ook echt moet verschonen is de vraag. . Elke week? Of is een keer per maand genoeg? We zochten het voor je uit! Daarnaast hebben we ook nog eens een paar handige tips om je bed lekker schoon te houden.  

Op een bedje van….

bed verschonen

Vuil. Je hoort het goed. Vuil. We brengen namelijk een derde van ons leven slapend door en hoe schoon je ook bent, elke nacht laat je viezigheid achter. Zo verlies je tijdens het slapen van alles waar bacteriën en huisstofmijten zich lekker mee willen voeden. Denk aan dode huidcellen, huidolie, cosmeticaresten, haren, kwijl en zweet. Van dat laatste kun je jaarlijks wel tot 1000 liter verliezen. Of wat dacht je ervan als je trouwe viervoeter of kat wel eens lekker bij je komt liggen kroelen. Daar bovenop kan het ook nog eens lekker warm worden tussen de lakens, waardoor het dé perfecte broedplaats is.

Niet zo gek dus dat je bed op zijn tijd niet meer zo lekker fris is. Het idee van beestjes in bed is natuurlijk geen pretje, maar nog vervelender is het wanneer dit ook nog eens huidirritaties kan veroorzaken en er een vieze geur ontstaat. En houd je wel van een ontbijtje op bed of een filmpje kijken met de bijbehorende popcorn? Dan kun je ook nog andere beestjes als huisstofmijten tegenkomen. Regelmatig je bed verschonen is dus echt geen overbodige luxe. Bovendien helpt een goede slaapomgeving ook tegen moe wakker worden.

Dit is hoe vaak je je bed moet verschonen!

Om je bedje lekker fris te houden wordt het door de experts aangeraden om minstens één keer per week je bed te verschonen. Laat dus iedere week je dekbedovertrek, kussensloop en hoeslaken op 60 graden een rondje draaien in de wasmachine. Dit zijn dan ook de onderdelen waar je direct op of onder ligt. Ben je ziek geweest of ben je bijna je bedje uit gedreven door het zweet? Verschoon je bed dan een paar keer vaker. Haal je beddengoed op tijd uit de wasmachine, zodat deze niet muf ruikt. Zonde van de wasbeurt! Lees hier hoe lang je je was in de wasmachine kunt laten zitten.

Lukt het een week, een keertje niet? Geen paniek! Bacteriën groeien namelijk ongeveer twee weken lang, met een piek rond de 14 dagen, waardoor een weekje overslaan niet meteen een grote ramp is. Zorg er dan voor dat je je dekbed wel even buiten of in het raam laat luchten en een paar keer opschudt om zo de groei van bacteriën en schimmels te voorkomen.

Hiernaast, verdienen je kussens en dekbed natuurlijk een ook wasbeurt. Maandelijks, wanneer je last hebt van allergieën en minstens twee keer per jaar wanneer niet. Ook is het aanbevolen om je kussens na twee jaar te vervangen. Ze verzamelen namelijk veel vieze stoffen en kunnen na verloop van tijd ook hard worden, wat weer niet zo comfortabel slaapt.

Tenslotte is het ook wel zo hygiënisch om je matras regelmatig en minstens een paar keer per je matras om te draaien. Nog beter is om hem ook elke keer te stofzuigen.

Dé tips om razendsnel je bed te verschonen!

bed verschonen tips

Zoals we eerder al zeiden is niks fijner dan om ’s avonds in een heerlijk schoongemaakt bed te gaan slapen, maar is het niet bepaald hobby nummer één. Gelukkig is er voor alles een lifehack en tips, dus zo ook voor je bed opmaken.

De burrito-methode klinkt niet alleen lekker, maar je rolt letterlijk in een mum van tijd je bedje in. En dit is hoe het werkt:

  • Keer je dekbedovertrek binnenstebuiten en leg hem op je matras met de opening aan het voeteneinde van je bed.
  • Leg hier je dekbed bovenop en maak de hoeken van je dekbed vast aan de hoeken van het overtrek met bijvoorbeeld veiligheidsspelden of wasknijpers.
  • Ga nu aan het hoofdeinde staan en rol je dekbed en overtrek stevig op tot aan het voeteinde. Juist ja, net als een burrito.
  • Pak nu de opening van het dekbedovertrek vast en trek het over de volledige rol. Je ziet nu de buitenkant van je dekbedovertrek.
  • Rol nu terug richting het hoofdeinde en je zult zien dat je dekbed perfect in zijn nieuwe jasje zit. Vergeet natuurlijk niet om de veiligheidsspelden of wasknijpers weer te verwijderen.

Afbeeldingen afkomstig van: Patrick Robert Doyle, Gaelle Marcel en Mueen Agherdien op Unsplash

Reactie plaatsen

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *