Hoe snel verteert eten? En wat is wel of niet bevorderlijk voor je spijsvertering
Vaak duurt het bereiden van eten vaak langer dan het daadwerkelijk eten van wat je hebt bereidt. Je spijsvertering daarentegen neemt echt de tijd om je voedsel te verteren. Hoe snel je eten verteert, hangt af van een aantal factoren. Het heeft natuurlijk gewoon te maken met je lichaam, maar ook wat je hebt gegeten. Het wordt aangeraden om rustig je eten op te eten waardoor je lichaam alle energie kan gebruiken om je eten te verteren. Dus schep maar op en zak lekker onderuit op de bank met een serie of doe een training van Microsoft achter je laptop of computer.
Hoe snel verteert eten?
Hoe snel eten verteert, hangt af van een aantal dingen, maar wat gebeurt er eigenlijk van binnen wanneer je hebt gegeten? De reis die het eten in je lichaam aflegt wordt ook wel eens spijsvertering genoemd. Deze reis begint in je mond wanneer je iets hebt gegeten. Via de mond gaat het naar de slokdarm en die duwt het door richting de maag. In de maag wordt je voedsel gekneed en komen er maagsappen bij die je lichaam beschermen tegen bacteriën die je ziek kunnen maken. Tegelijk haalt je maag de eiwitten en andere voedingsstoffen uit het eten. Nadat de maag zijn werk heeft gedaan, gaat het proces verder in de dunne darm. Ook deze haalt nog wat eiwitten en voedingsstoffen uit je eten. Uiteindelijk komt je eten in je dikke darm die weer het vocht uit je eten haalt. Hierdoor blijft er alleen nog een dikke massa over in de endeldarm. Het gehele proces van het verteren van je eten kan wel 24 tot 36 uur duren.
Wat je beter wel kunt doen met eten
Voeding geeft energie. Het zorgt ervoor dat jij kunt doen wat je de hele dag moet doen. Gezond en gevarieerd eten in combinatie met sporten voorkomt een slaperig gevoel de hele dag en houd je afweer op peil.
Terwijl je eet is het verstandig om zo min mogelijk energie te verbruiken. Hierdoor wordt het ook altijd aangeraden om je tijd te nemen voor het eten en ga lekker zitten. Doordat je zit, verbruikt je lichaam minder energie waardoor deze gebruikt kan worden om je eten te verteren. Zet eens een serie aan of doe een training online. Doordat je ook met iets ander bezig bent, kun je de tijd nemen om je voedsel te eten.
Eet je drie keer per dag, maar heb je wel vaak honger of voel je je futloos aan het einde van de dag? Dan is het verstandig om meerdere keren wat te eten, maar in kleinere hoeveelheden. Hierdoor krijg je heel de dag door wat energie, waardoor je langer door kunt. Tegelijkertijd krijg je minder trek in een snelle hap als chocolade, een koek of een kop koffie. Deze dingen geven je op een korte tijd veel energie, maar zorgen er niet voor dat je een langere tijd door kunt.
Wat je beter niet kunt doen na een maaltijd
Ooit gehoord van een after dinner dip? Ja die bestaat echt en veel mensen gaan daarom na het eten op de bank liggen of een dutje doen. Dit is niet verstandig! Doordat je ligt, kun je last krijgen van opspringend maagzuur. Ook kan je lichaam de voedingsstoffen minder goed opnemen. Het beste is om na het eten twee uur te wachten voordat je gaat liggen om je lichaam de tijd te geven om je eten te verteren.
Douchen of een bad nemen kort na het eten is ook niet verstandig. Doordat je lichaamstemperatuur stijgt, stroomt je bloed naar het huidoppervlak om af te koelen. Dit is een natuurlijke reactie, maar hierdoor blijft er minder bloed over om je eten te verteren en vertraag je dus je spijsvertering.
Veel mensen gaan ook na een maaltijd de gegeten calorieën verbranden in de sportschool. Dit is niet aan te raden omdat je lichaam zuurstofrijk bloed nodig heeft om je eten te verteren. Ga je na het eten gelijk sporten, dan is dat zuurstofrijk bloed nodig om je spieren te laten werken. Je spijsvertering vertraagt en je kunt er last van je maag door krijgen wat resulteert in braken of diarree. Wil je toch je calorie inname wegsporten? Ga dan eerst sporten en daarna eten.
Wist je dat
Een after dinner dip bestaat echt en vele mensen hebben er last van. Er zijn meerdere mogelijkheden voor. Eén van de verklaringen is dat we bij het eten van een maaltijd alert en wakker zijn. Dit stamt nog af van vroeger waarbij we zelf ons voedsel nog moesten verkrijgen. Als we uiteindelijk gevuld zijn, neemt dit (alerte) gevoel af en raken we vermoeid.
Een andere reden kan zijn dat de bloedsomloop een aanstichter kan zijn. Omdat we een goede doorbloeding nodig hebben om een maaltijd te veteren, kan het zijn dat er minder bloed richting de hersenen gaat waardoor er een slaperig gevoel optreedt.
Foto’s door Element5 en fauxels op Pexels