Zilvershampoo: Wat is het en waarom is het een must voor blondines (en brunettes)?

Zilvershampoo: Wat is het en waarom is het een must voor blondines (en brunettes)?

Als er één haarverzorgingsproduct is dat we de laatste tijd steeds vaker zien, is het zilver shampoo. Als je blond haar hebt, ben je waarschijnlijk al bekend met hoe je haar soms een gele of zelfs oranje kleur kan krijgen tussen haarafspraken in. Dit staat bekend als een koperkleur en wordt veroorzaakt door blootstelling aan water, UV-straling en luchtvervuiling. De oplossing? Was je haar twee keer per week met zilvershampoo (ook wel paarse shampoo genoemd).

Wat is zilvershampoo?

Zilver shampoo, ook bekend als paarse shampoo, is precies dat. Een shampoo die is verrijkt met kleur corrigerende paarse, blauwe en/of zilverpigmenten. Dit helpt om oranje tinten in je haar neutraliseren en fleurt zo je blonde, grijze of platina haar op.

Waarom is paarse shampoo nou eigenlijk paars? Het idee is gebaseerd op de klassieke kleurentheorie. Als je aan een kleurenwiel denkt, hoe eenvoudig het ook klinkt, de kleur die je wilt wegwerken, staat er direct tegenover. Recht tegenover geel is paars. Het paars helpt dus om de ongewenste gele kleuren uit het haar te verwijderen.

Wat is het verschil tussen blauwe shampoo, zilver shampoo en paarse shampoo?

Het verschil is heel simpel en je moet eigenlijk weer terugdenken aan het kleurenwiel. Blauw staat direct tegenover rood en oranje op het kleurenwiel. Daarom is blauwe shampoo ontworpen voor bruin en donkerbruin haar om ongewenste tinten rood of oranje te neutraliseren en warme tinten te koelen.

Zilver- en paarse shampoo zijn allebei paars van kleur, wat verwarrend kan zijn. Echter is de basis anders. Zilvershampoo heeft een blauwe tot zwarte basis en is ontworpen voor mensen met grijs of zilver haar. Paarse shampoo heeft een diep violette basis en werkt het beste voor blond haar of mensen met blonde highlights.

Hoe vaak moet ik zilvershampoo gebruiken?

Houd er rekening mee dat paarse shampoo niet jouw gewone shampoo vervangt en slechts één of twee keer per week mag worden gebruikt. Er bestaat zoiets als te veel paars. Het zit namelijk zo. Als je te veel geel verwijdert, wordt het visueel donkerder. Dit is iets wat veel van ons niet willen!

Wanneer je je haar twee keer per week wast, gebruik de zilver shampoo dan maar één keer per week. Laat het product enkele minuten inwerken (hoe langer, hoe groter het resultaat). Wil je voorzichtig beginnen met het gebruiken van zilvershampoo? Meng de paarse shampoo dan met je gewone shampoo voor een zachter resultaat. Zorg er in ieder geval voor dat beide shampoos vrij zijn van sulfaten, siliconen en parabenen. Je kunt lezen hoe je deze ingrediënten stop op voorvrouwenblog.nl. Wees in ieder geval niet bang om te experimenten. Wanneer je een ongewenste blauwe of paarse gloed krijgt, zal dit na een paar keer wassen weer verdwijnen.

Kan ik zilvershampoo op droog haar doen?

Het best bewaarde geheim van dit alles is dat je zilver shampoo op zowel droog als nat haar kunt aanbrengen! Als je veel koperkleuren moet verwijderen, gebruik dan een kam om je zilver shampoo door je droge haar te werken voordat je onder de douche stapt. Laat het tot 20 minuten intrekken, was het dan uit en breng zoals gewoonlijk conditioner aan. Het werkt zelfs om ongewenste gele tinten in natuurlijk grijs of zilver haar te verwijderen. Let wel op dat je haar niet gelijkmatig zal absorberen als het droog is. Dit kan leiden tot ongelijkmatige pigmentatie. Ook leuk!

Afbeelding komt van Freepik.com

Reactie plaatsen

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *