Het belang van een oogmeting

Het belang van een oogmeting

Je zicht is super belangrijk en daarom verdienen je ogen de best mogelijke zorg. Je verwacht het misschien niet, maar een regelmatige oogmeting speelt hier een belangrijke rol in. Of je nu merkt dat je zicht achteruit gaat of gewoon periodiek je ogen wilt laten controleren, een oogmeting is onmisbaar om de gezondheid van je ogen op peil te houden. In dit artikel leggen we uit hoe zo’n meting in zijn werk gaat en bespreken we waarom ze van groot belang zijn.

Wat is een oogmeting?

Een oogmeting is een uitgebreid proces om vast te stellen of je ogen extra ondersteuning nodig hebben voor het behouden van optimaal zicht. De oogmeting duurt ongeveer 30 minuten en bestaat uit drie verschillende onderdelen: de voormeting, oogdrukmeting en de uitgebreide oogmeting.

De voormeting

Het begint met een voormeting, waarbij een speciaal apparaat (autorefractor) wordt gebruikt om een inschatting te maken van je zicht. Deze meting helpt bij het vaststellen of je sterkte hebt. Mocht je sterkte hebben, dan stelt de voormeting ook vast of je bijziend of verziend bent en wat je pupilafstand is.

De oogdrukmeting

De volgende stap is de oogdrukmeting, die iets zegt over de gezondheid van je ogen. Door middel van een klein pufje lucht in je oog wordt de oogdruk gemeten. Hoewel het niet pijnlijk is, kan het even schrikken zijn, maar het duurt slechts kort en heeft geen blijvende ongemakken.

De uitgebreide oogmeting

De meest uitgebreide fase van de oogmeting is de subjectieve oogmeting. Hierbij zal de opticien vragen naar je algemene gezondheid en vervolgens vragen om letters op een scherm voor te lezen, zowel met beide ogen als met elk oog afzonderlijk. Deze stap biedt inzicht in hoe goed je daadwerkelijk ziet, of je eventuele cilinderafwijkingen hebt, en hoe goed jouw ogen samenwerken.

Waarom je regelmatig je ogen moet laten meten

Wij raden aan om eens in de twee jaar opnieuw een oogmeting te doen, zelfs als je al een bril of contactlenzen draagt. Op die manier ben je er op tijd bij en ben je er zeker van dat je huidige zichtoplossing nog steeds geschikt is voor jouw behoeften. Als je merkt dat je zicht verslechtert of last krijgt van andere oogklachten, wacht dan niet en laat je ogen snel controleren. Investeer in de gezondheid en helderheid van je zicht. Neem de tijd om goed voor je ogen te zorgen.

Foto door Lukáš Dlutko: https://www.pexels.com/nl-nl/foto/mensenoog-2440264/

Reactie plaatsen

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *