Helemaal klaar voor de grote schoonmaak met deze tips!

Helemaal klaar voor de grote schoonmaak met deze tips!

Ken je het begrip spring cleaning oftewel, de voorjaarsschoonmaak? Wanneer vroeger na de winter de eerste zonnestralen weer het huis binnenkwamen en al het stof weer lekker zichtbaar werd, was het weer tijd voor de grote schoonmaak. Van de kleinste kiertjes tot grote meubelstukken, niks werd overgeslagen. Dit kon soms wel een paar dagen duren. Tegenwoordig, is er geen echte voorjaarsschoonmaak meer, maar op zijn tijd je huis een goede beurt kan natuurlijk geen kwaad.

Daarom hebben we een stappenplan voor je opgesteld met wat handige schoonmaak tips. Want weet jij hoe je het beste een vlek uit je prachtige nieuwe vloerkleed op maat kan krijgen of hoe je je matras makkelijk kan opfrissen?

De grote schoonmaak: Eerste hulp bij poetsen!

Beginnen is vaak lastig, maar als je eenmaal bezig bent met schoonmaken, ben je vaak niet meer te stoppen. Om te voorkomen dat je als een kip zonder kop door het huis heen gaat rennen met je sopje, is het handig om een stappenplan te maken.

Hebben we geen antikalk?

grote schoonmaak

Het schoonmaken van je huis gaat natuurlijk het makkelijkst als je ook alle benodigde spullen bij de hand hebt. Maak daarom van tevoren een lijstje met welke spullen je nog nodig hebt. Denk hierbij aan flessen schoonmaakmiddel, maar ook de kleinere hulpmiddelen als doekjes, sponzen en stoffer en blik.

Zak, zak, zak, zak maar lekker door!

grote schoonmaak

Je hebt alles in huis, maar waar begin je? Het handigste is om van boven naar beneden te werken, zowel in de kamer als het gehele huis. Door op het hoogste punt in de kamer te beginnen en van links naar rechts door de kamer te gaan voorkom je dat je iets overslaat of dubbel werk doet. Heb je een zolder? Begin dan daar met opruimen en schoonmaken, zo creëer je hier weer ruimte om andere spullen op te bergen. Hetzelfde geldt natuurlijk voor wanneer je spullen in de schuur of een andere ruimte bewaart. Hiernaast, zal de grote schoonmaak ook een stuk sneller gaan wanneer je niet ruimte voor ruimte schoonmaakt, maar het opdeelt in grote shifts via de OSSD-volgorde. Opruimen, stoffen, stofzuigen en dweilen.

Een grote schoonmaak kan niet zonder Marie Kondo.

marie kondo

Nu je alles in huis hebt om het eens grondig aan te pakken, is de eerste stap: opruimen. Ruim dan niet alleen de losse rommel en accessoires op, maar ruim ook al je kasten uit. Gebruik hier bijvoorbeeld de ‘vier dozen methode’ voor. Zo heb je een doos voor wat er terug moet in de kast, een voor wat naar een andere plek moet, een andere voor spullen om weg te gooien en de laatste met spullen die je kan weggeven. Denk hierbij ook aan Marie Kondo. Maakt het item je niet blij? Dan hoef je het niet te houden.

Stoffer klaar? Afstoffen maar!

afstoffen

Nu alles is opgeborgen heb je een vrij werkvlak waardoor je alles gemakkelijk in één keer kunt afstoffen zonder steeds elk item op te hoeven pakken. Begin van boven naar beneden eerst met een droog doekje, daarna een warme eindig weer met een droog doekje. Alleen de hardnekkige vlekken, vaak in de keuken en badkamer vragen om schoonmaakmiddel. Vergeet ook niet om de stopcontacten en je planten goed af te stoffen. Dit laatste kun je doen door ze even onder de douche te sproeien of een plantenspray te gebruiken. Tenslotte, stof je alle items uit de dozen af en zet je ze netjes terug.

De grote schoonmaak: voetjes omhoog!

vloerkleed schoonmaken

Waarschijnlijk is een groot deel van het stof weer lekker naar beneden gedwarreld en onder de bank liggen vast en zeker nog kruimels, dus is het tijd om stof te zuigen. Doe niet alleen de vloer, maar neem ook de vloerkleden, de plinten en de meubels mee. Haal daarna een vochtig doekje over de plinten en maak de grote schoonmaak af met dweilen.

Afhankelijk van je type vloer zijn er nog wel extra dingen om op te letten. Heb je bijvoorbeeld een pvc visgraat vloer? Pak dan de stofzuigerkop met een borstelstand. Zo voorkom je dat de kop over de vloer schuift en er krassen ontstaan.  Voor het dweilen kun je het beste lauwwarm water gebruiken met een vleugje schoonmaakazijn of speciale reiniger. Heb je een vloerkleed? Dan kan het helpen om de slang uit de buis te halen en zo de stukken waarop veel gelopen wordt extra goed te zuigen. En vergeet ook zeker niet om onder het vloerkleed te dweilen.

Beetje extra aandacht voor….

grote schoonmaak

Naast de standaard sopbeurt, vragen de badkamer en de keuken net iets meer aandacht. Doe zeker eens een rondje in de keuken, want misschien is het wel eens weer tijd om de waterkoker te ontkalken of de oven van de binnenkant eens goed schoon te maken. En wat dacht je van het fornuis en de tegeltjes erachter? In de badkamer moet je naast de standaard schoonmaakbeurt, inclusief lege shampooflessen weggooien en make up opbergen, aan de slag met antikalk tegen de witte strepen en goed de voegen borstelen.  

Spotless met deze schoonmaak tips!

schoonmaakt tips

Om deze voor velen vervelende bezigheid iets makkelijker te maken hebben we nog enkele tips.

Een glanzend fornuis. Door met het sap van twee citroenen het fornuis in te wrijven, het daarna even laten intrekken en met een vochtige doek er af te halen, lijkt je fornuis zo goed als nieuw.

Schone voegen. Het is een tijdrovend klusje, maar het zeker waard. Maak een oude tandenborstel iets wat vochtig en dip het in de baking soda. Schrob nu over de voegen en je hebt heerlijke glanzende tegels.

Vloerkleed vlekjes. De makkelijkste vlekjes krijg je er wel uit met wat zeepwater. Vetvlekken? Maak dan een sopje van half azijn en half lauw water met wat druppeltjes wasmiddel. Even deppen, daarna goed spoelen met water en klaar! Echt hardnekkige vlekken pak je het beste aan met wat druppels ammoniak. Ook hierna weer goed spoelen met water.

Een frisse nachtrust. Ook voor je matras blijkt baking soda weer een echte must. Strooi redelijk wat over je matras en laat het even liggen. Zuig het hierna met de stofzuiger op en zo heb je niet alleen een fris matras, maar ook een frisse stofzuiger. Win-win!

Afbeeldingen afkomstig van: Jeshoots.com, Everdrop, No Revisions, Anette Miller en Precious Plastic op Unsplash en Ron Lach en Karolina Grabowksa op Pexels

Reactie plaatsen

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *