Gewichtsverlies met een elektrische fiets? Het is mogelijk!

Gewichtsverlies met een elektrische fiets? Het is mogelijk!

Die elektrische fietsen duiken steeds vaker op en dan kun je je afvragen, is dat nou wel gezond? En is gewichtsverlies met een elektrische fiets wel mogelijk? En wat is het verschil tussen al die elektrische fietsen? Kies ik een elektrische fiets middenmotor of een met voormotor? Het antwoord is nog niet zo simpel als dat je zou denken. Dit ligt namelijk aan een aantal factoren, je fietst minder zwaar als je op een elektrische fiets rijd dan op een gewone fiets, dus in verhouding moet je meer doen. Het blijft wel dat fietsen een gezonde en makkelijke manier is om gewicht te verliezen.

Wat voor elektrische fiets heb ik nodig?

Na heel wat jaren in ontwikkeling van fietsen, wordt het verschil tussen een dames- en herenfiets steeds kleiner. Mannen gaan vaker het voordeel inzien van een fiets met een lage instap. Daarnaast kan de accu van een elektrische damesfiets netter worden weggewerkt. Dit is een persoonlijke keuze natuurlijk.

Tevens zit er ook een verschil in wat voor elektrische fiets je kunt kiezen. Je hebt een fiets met voorwiel-, achterwiel- en middenmotor. Dat verschil zit hem in waar de motor dus zit en hoe de fiets wordt getrokken, of geduwd. Een fiets met middenmotor lijkt het meeste op een gewone fiets. Deze wordt het vaakst gekozen en is perfect voor de woon-werk fietser of recreatieve fietser. Een elektrische fiets met voorwielmotor is goed voor korte afstanden binnen in de stad en minder intensieve ritten. Een elektrische fiets met achterwielmotor is geschikt voor de sportieve fietsers en eventueel ook woon-werk fietser die wat verder weg woont.

Fietsen en gewichtsverlies

Dat fietsen goed is voor de gezondheid en daarbij bijdraagt aan gewichtsverlies is geen geheim meer. Het is een makkelijke manier van bewegen die toch erg effectief is, het geeft en boost aan je weerstand en conditie. Daarnaast is het minder belastend voor de gewrichten, verlaagt je stressgehalte en stimuleert het de spijsvertering. Of dit op een gewone fiets is of op een elektrische fiets, maakt niet erg veel uit. Je moet op een elektrische fiets iets meer doen, omdat je een trapondersteuning hebt. Als je op een gewone fiets er een kwartier over doet om ergens te komen, is dat met een elektrische sneller, maar je verbrand minder calorieën. Hierdoor zou je met een elektrische fiets een langere afstand moeten fietsen om dezelfde calorieën te verbranden.

Veel mensen die een elektrische fiets hebben, doen dat ook al automatisch. Ze pakken vaker de fiets voor kleine ritten om bijvoorbeeld even iets te halen bij de supermarkt of gaan met lekker weer toeren.

Maak gewichtsverlies met een elektrische fiets leuk

Houd je er nou niet van om in je vrije tijd te gaan fietsen, of heb je er gewoon minder tijd voor. Kies er dan voor om tijdens je vaste fietstocht wat extra’s te doen. Probeer bijvoorbeeld om intervallen te plannen met lantarenpalen of bomen of rijd een stukje om als je naar je werk gaat of terug komt. Rijd eens een keer langs het water in plaats van direct over het industrieterrein. Dit werkt positief voor je humeur en draagt bij aan die extra beweging. Zou je wel liever een aparte tocht willen doen? Zorg dan voor afleiding. Luister een leuke podcast of muziek, let wel op dat je het verkeer om je heen nog hoort, of ga fietsen met een maatje. Speel spelletjes terwijl je fietst of praat bij over wat je allemaal al hebt gedaan. Kies ook vooral voor routes die je niet zo vaak fietst of waar wat afwisseling is, zodat je route niet saai wordt.

Foto’s van Unsplash

Reactie plaatsen

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *