Het Spijt Me! Oprecht je excuses aanbieden dat doe je zo!

Sorry. Voor de een is het makkelijker om te zeggen dan voor de ander, maar wanneer je een goede relatie wil opbouwen en behouden is je excuses aanbieden cruciaal. Het belangrijkste hierbij is natuurlijk dat het oprecht overkomt. En hiervoor hoef je echt niet per se te schrijven naar “Het Spijt Me” of van Rotterdam naar Papendrecht te kruipen om sorry te zeggen, want het zou wel echt balen zijn als diegene niet thuis is (if you know, you know). Om ervoor te zorgen dat je excuses oprecht overkomt staan hieronder wat tips waardoor het bijna niet fout kan gaan.
SOS! Hoe zeg ik sorry?
Fouten maken is menselijk en dus ook niet erg, maar je moet er wel zo af en toe je excuses voor aanbieden. En dat is nu net iets wat we als mensen in het algemeen niet van nature doen en moeten leren. Daarom hieronder wat dingen om op te letten, zodat je straks op een goede manier sorry zegt.
Zo trots als een pauw? Nu eventjes niet!
Zoals er net al werd gezegd is fouten maken menselijk en ben je dus ook echt niet de enige die soms domme dingen doet of een vergissing maakt. In het algemeen gebeurt dit vaak niet eens bewust of heb je het zeker niet zo bedoeld. Hierdoor moet je dus af en toe je trots even opzij zetten en sorry zeggen. Bedenk je dat excuses aanbieden niet gelijk betekent dat je ‘verliest’ en ook niet dat de ander volledig gelijk heeft. Door sorry te zeggen op het juiste moment toon je je kwetsbaarheid en kracht.
This is the moment!
Maar wanneer is nu het juiste moment? Het juiste moment om sorry te zeggen is het moment dat je beseft dat je iets fout hebt gedaan. Dit kan even duren, maar zodra je het door hebt moet je je excuses aanbieden. Pas wel op. Maak je te snel of te laat excuses dan kan het overkomen alsof je het niet serieus neemt en zal er weinig geloofwaardigheid inzitten. De ander moet namelijk wel het gevoel krijgen dat je begrijpt wat het probleem is. Neem dus ook de verantwoordelijkheid voor je fout en laat zien dat je weet dat je iets verkeerds hebt gedaan.
Excuses aanbieden? Wees oprecht!

Wil je dat je excuses echt iets betekent? Zeg dan alleen sorry wanneer je het echt meent. Oprechtheid kun je namelijk niet faken en dat zal de ander terugzien in je lichaamstaal. Denk maar eens aan vroeger toen je klein was en je te horen kreeg: “Nu, dat is niet zo lief, zeg maar even sorry tegen Piet.” Tuurlijk deed je dat toen braaf, maar was dit nu een echte oprechte sorry of deed je het gewoon omdat je moeder of juf tevreden te stellen?
Soms geen sorry zeggen is dus eigenlijk beter. Je zal het misschien wel herkennen, maar mensen hebben vaak de gewoonte om constant sorry te zeggen, zelfs wanneer ze niet echt iets verkeerds hebben gedaan. Hierdoor, zal op den duur een sorry niet meer zo veel betekenen. Bedenk dus goed voor jezelf waarom en waarvoor je sorry zegt en wat je aandeel was in de situatie.
Hoe dan ook, bied wanneer mogelijk je excuses face to face aan. De ander kun je dan echt beoordelen op je oprechtheid en zien dat je echt spijt hebt, waardoor je waarschijnlijk ook sneller vergeven zal worden. Want laten we eerlijk zijn, hoeveel is een sorry via een appje nu echt waard. Kan het echt niet in persoon? Bel ze dan even op.
De no-go’s!
Voordat je ook echt je excuses aan gaat bieden zijn er nog een paar no go’s die je in je achterhoofd moet houden.
De brug stond open. Je moet natuurlijk uitleggen waarom je iets hebt gedaan, maar draai er niet omheen. Geen smoesjes, maar gewoon een oprechte sorry en een goedmaker.
Ja, maar jij! Een fout toegeven is nooit leuk en dan zijn we als mensheid toch geneigd om het zo te draaien dat de schuld nooit bij ons ligt maar bij een ander. Zodra er een ‘maar’ achter een sorry wordt geplakt ben je al klaar. Het is lastig, maar neem die verantwoordelijkheid en houd het bij jezelf.
Excuses aanbieden? Geef de ander tijd!
Je hebt je excuses aangeboden, wat betekent dat je deel er voor nu opzit. Geef de ander dan nu ook de tijd om hierop te reageren en te bepalen wat er met je verontschuldiging zal worden gedaan. Soms zijn alleen woorden niet genoeg. Gaat het om fysieke schade? Bied dan aan om dit te vergoeden. Is hier geen sprake van? Vraag of je iets voor de ander kunt doen. Luister goed naar de wensen van de ander.
Heb je een zwaardere fout gemaakt? Denk bijvoorbeeld aan micro cheating, dan is het onrealistisch om te denken dat één ‘sorry’ genoeg zal zijn. Het is dan belangrijk om bereid te zijn om meerdere keren je excuses aan te bieden.
Afbeeldingen afkomstig van: Vie Studio op Pexels en Priscilla du Preez op Unsplash