Hello Europe! Alles over het Eurovisie Songfestival 2023

Hello Europe! Alles over het Eurovisie Songfestival 2023

Over iets meer dan een maand is het weer zover en barst het grootse muziekevenement ter wereld weer los. Het Eurovisie Songfestival 2023. Met 37 deelnemende landen, 100.000 tickets en 180 miljoen kijkers wereldwijd, belooft het weer een groot spektakel te worden. Vol onvergetelijke optredens, (niet zo) geweldige artiesten en spectaculaire outfits.

Eurovisie Songfestival 2023: Liverpool here we come!

songfestival 2023

Vorig jaar won Kalush Orchestra met het lied Stefania, waardoor traditioneel gezien Oekraïne het gastland zou zijn voor dit jaar. Helaas, kan dit door de oorlog niet doorgaan, waardoor er naar een vervangend gastland moest worden gezocht. Gelukkig, stelde het Verenigd Koninkrijk, de nummer 2 van 2022, zich beschikbaar om samen met de Oekraïense omroep dit feest te vieren. De 67e editie van het Eurovisie Songfestival zal daarom op 9, 11 en 13 mei 2023 in Liverpool plaatsvinden.

Het toepasselijke thema van dit jaar is “United by Music”. Dit symboliseert de unieke samenwerking tussen het Verenigd Koninkrijk en Oekraïne om het Songfestival naar een wereldwijd publiek te brengen en de kracht van muziek om ons bij elkaar te brengen. Ook verwijst het naar het ontstaan van het Eurovisie: Europa dichter bij elkaar brengen.

Alesha Dixon, Graham Norton, Hannah Waddingham en Julia Sanina zullen de presentatie voor hun rekening nemen, waardoor ook de presentatie een combinatie is van beide landen. Alesha Dixon is voornamelijk bekend als jurylid van Strictly Come Dancing en Britain’s Got Talent. Graham Norton is waarschijnlijk met zijn jarenlange talkshow en als commentator het meest bekend onder de mensen. Hij zal wel alleen in de finale te zien zijn. Hannah Waddingham is als actrice bekend van diverse musicals op West End en Broadway. De Oekraïense presentatrice van dienst en zangeres van de band The Hardkiss is Julia Sanina.

Tenslotte, zal ook de Oekraïense songfestivalcommentator en presentator Timur Miroshychenko tijdens de uitzending te zien zijn en presenteert hij samen met voormalig hockeyster Sam Quek de openingsceremonie op 7 mei.

….Douze Points!

De puntentelling van het Eurovisie Songfestival is eigenlijk net zo iconisch als het festival op zich. Vriendjespolitiek, mislukte grappen en natuurlijk de douze points. Toch zal er vanaf dit jaar een ander stemsysteem worden geïntroduceerd. Geen paniek, want de leuke rondjes langs de diverse landen blijft bestaan. Het heeft namelijk vooral impact op de halve finales.

Zo zullen de landen die zich kwalificeren voor de finale uitsluitend worden bepaald door de stemmen van de kijkers in plaats van de combinatie met jurystemmen. In de finale tellen de jurystemmen als vanouds wel mee. Hiernaast, kunnen nu ook voor het eerst mensen stemmen uit niet deelnemende landen. Denk landen als de Verenigde Staten, Zuid-Afrika en Japan. Deze stemmen worden bij elkaar opgeteld en omgezet in punten die hetzelfde gewicht hebben als één deelnemend land in zowel de halve als de finale. Vanaf nu, bepalen de kijkers wereldwijd wie door mogen naar de finale, waardoor stemmen op je favoriet nog belangrijker wordt. Dit terwijl Nederland het vaak juist van de jurystemmen moet hebben. Het wordt nog spannend dus.

wie vertegenwoordigt Nederland songfestival 2023

Wie vertegenwoordigt Nederland bij het Songfestival 2023?

Vorig jaar in november werd al bekend gemaakt dat Mia Nicola en Dion Cooper, samengebracht door de winnaar van 2019 Duncan Laurence, Nederland zullen vertegenwoordigen. Maar wie zijn deze twee artiesten?

Beiden werkten ze de afgelopen paar jaar voornamelijk aan hun solo-carrière. Zo bracht de 27-jarige Mia Nicolai in 2020 haar debuutsingle Set Me Free uit en met haar tweede nummer in hetzelfde jaar, Mutual Needs, verschijnt ze op de radar van de Amerikaanse radio-dj Zane Lowe. Na zijn deelname aan The Voice in 2015, debuteert de 28-jarige zanger met zijn EP Too Young Too Dumb, gevolgd door de single Fire, die binnen een paar maanden bij een miljoen keer werd gestreamd. Een jaar later toerde hij met Duncan Laurence.

Nu is er sinds begin deze maand ook een nummer bekend. Burning Daylight is het nummer die Nederland naar de overwinning zal moeten leiden. ’’Een ode aan vallen en opstaan.’’ Het is een popnummer dat volgens Dion Cooper gaat over ruzie en relatieproblemen en het opkrabbelen na dergelijke problemen. Een persoonlijk nummer waarin de ervaringen van alle schrijvers voorbij komen.

Hoever we gaan komen, dat is nog een mysterie. Ik ga er in ieder geval weer lekker voorzitten met een heerlijke schaal borrelhapjes. Jij toch ook?!

Afbeeldingen afkomstig van: Adita Chinchure, Ryan Warburton en Sebastiaan Stam op Unsplash

Reactie plaatsen

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *