Tips voor het maken van een weekplanning eten.

Tips voor het maken van een weekplanning eten.

Het maken van een weekplanning eten heeft vele voordelen. Of plannen nu wel of niet jouw sterkste kant is, het maken van een maaltijdplanning vergt in het begin wat tijd, maar je hebt er later veel profijt van. Zo scheelt het bijvoorbeeld erg veel tijd, omdat je nu nog maar één keer naar de supermarkt gaat. Zo houd je meer tijd over voor andere taken. Je weet van te voren al of je een dag uitgebreid de tijd hebt om te koken, of juist niet, waar je ook je boodschappenlijstje op aan kunt passen. Daarnaast scheelt het ook geld als je in één keer je boodschappen doet. Je past je lijstje aan met aanbiedingen van die week en doet minder impulsaankopen als je er bent. Kortom, een weekplanning eten creëert rust in je hoofd.

Hoe maak ik een weekplanning eten?

  • Het maken van een maaltijdplanning begint met wat je al in huis hebt liggen. Controleer al je keukenkastjes, koelkast en vriezer. Zijn er spullen die je al op kunt maken, restjes eten of een ingevroren maaltijd, maak dat dan eerst op.
  • Bekijk dan hoe de rest van je week eruit gaat zien. Eet je met je familie of huisgenoten, bepaal dan wat iedereen wil eten en voor hoeveel personen er gekookt moet worden. Heb je geen inspiratie wat je wil gaan maken, kijk dan op het internet voor lekkere recepten of maak je keuze op basis van de aanbiedingen van de supermarkt. Probeer ook een keer iets nieuws, zodat je ook variatie in je eten hebt.
  • Deel deze maaltijden op per dag en inventariseer welke ingrediënten voor welk gerecht nodig hebt. schrijf deze goed op! Doordat je de hele week al hebt gepland (of een groot deel ervan als dat fijner is om mee te beginnen), hebt je vastigheid en ga je minder impuls aankopen doen in de supermarkt.
  • Vergeet niet om andere boodschappen als wc-papier of schoonmaakmiddel ook op te schrijven. Loop je kastjes nog eens na en kijk wat er bijna op is en vervangen moet worden. Neem niet te veel voorraad mee, zo voorkom je dat je dingen moet weggooien.
  • Denk ook niet alleen aan een avondmaaltijd, maar ook ontbijt en lunch. Wat eet je graag of neem je mee naar je werk? Z=Zorg dan dat je daar ook genoeg voor hebt zodat je niet extra hoeft te kopen de dag zelf. Dit veroorzaakt weer stress, zorgt voor extra kosten en is vaak minder gezond.
Weekplanning boodschappen

Tips voor het plannen

Vind je het lastig om met deze tips te beginnen? Kijk dan eens op het internet naar templates voor een maaltijdplanning. Er zijn ook meerdere sites die boekjes of planningen aanbieden die je kunt aanschaffen. Wel zo makkelijk en scheelt je nog meer werk.

Een weekplanning voor jezelf of een grote weekplanning voor het hele gezin/alle huisgenoten kan je ook helpen om bij te houden wanneer er iemand thuis eet en wanneer niet. Laat iedereen het voor zichzelf opschrijven.

Werk met kleurtjes om het overzicht te houden. Zo kun je avonden dat je tijd hebt om te koken en avonden waarop je minder tijd hebt om te koken een bepaalde kleur geven. Zijn er speciale dingen, kun je die ook kleuren of opvallender maken met, bijvoorbeeld een rode kleur of dikker geschreven.

Wist je dat…

…het vandaag, 29 juli wereld Lasagne Dag is? En morgen, 30 juli, is het Nationale Cheesecake dag. Goed moment om nog geen weekplanning te maken, maar lekker te genieten van deze maaltijden. Kies een lekker recept uit van internet en smullen maar!

Foto van Glenn Carstens-Peters en Maddi Bazzocco op Unsplash

Reactie plaatsen

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *