Creëer overal een oase van groen met een verticale tuin!

Creëer overal een oase van groen met een verticale tuin!

Of je nu een grote of kleine tuin hebt, het moet doen met een balkon of helemaal geen buitenruimte hebt, met een verticale tuin maak je zo goed mogelijk benut van de ruimte die je hebt voor dat felbegeerde groen in huis. Gebruik je schutting, de balkon balustrade of de nog lege keukenmuur voor een verticale tuin binnen vol met lekkere kruiden. Benieuwd hoe je het beste aan de slag kan gaan met verticaal tuinieren? Volg onderstaande stappen voor een oase van groen in zelfs de kleinste hoekjes van je huis!

Verticaal tuinieren in maar 3 stappen.

Stroop je mouwen op, trek de werklaarzen dames, maar aan en ga aan de slag met je eigen verticale tuin!

Pick your spot

verticale tuin binnen

De eerste stap is natuurlijk om te bepalen waar de groene oase een plekje gaat bemachtigen. Belangrijk hierbij is om te bepalen of er veel zon schijnt op deze plek of dat je verticale tuin constant is de schaduw staat. Op basis hiervan kun je straks je planten gaan uitkiezen of doe het andersom en kies eerst je planten en zoek er daarna een geschikte plek voor uit.

Heb je de perfecte plek gevonden? Check dan voordat je allemaal plantenbakken of bloempotjes met speciale klemmen aan de muur gaat bevestigen of de muur wel geschikt is om in te schroeven. Is dit niet mogelijk? Geen paniek, want gelukkig zijn er genoeg andere opties om een prachtige verticale tuin te creëren. Maak bijvoorbeeld je eigen plantenrek of een verticale moestuin met houten pallets. Hoe je dit doet? Dat leggen we je iets verder in de blog uit!

Rozemarijn, ik kies jou!

verticaal tuinieren

Hangt of staat alles zoals je het wilt? Dan is het nu tijd om passende planten te selecteren. Hebben ze veel zon nodig of gaan ze juist goed in schaduw? Groeien ze de hoogte in of gaan ze juist over de bank heen hangen? Hebben ze een speciale soort verzorging nodig of is alleen water geven goed genoeg? Wees niet bang om in een tuincentra een medewerker te vragen voor de beste keuze in planten voor het verticaal tuinieren. Lavendel, zonnehoed, klimop, rozemarijn en Japans bloedgras zijn in ieder geval geschikt. Of wat dacht je van een eigen moestuintje? Kun je lekker zelf bietensap maken of verse bramenjam.

Voordat je ze gaat planten kun je ze het beste nog eerst met kweekpotje en al in de plantenbakken  zetten om te kijken of het staat en of het past. Zo kun je nog makkelijk verwisselen of toch andere planten kiezen.

Een verticale tuin onderhouden is behouden!

tuinieren

Je prachtige verticale tuin staat en om deze groene oase mooi te behouden moet je net als horizontaal, ook het verticaal tuinieren bijhouden. Net geplante tuinplanten verdrogen snel en kunnen minder goed tegen harde wind dus houd ze de eerste paar dagen even goed in de gaten. Hiernaast, heeft het weer een groter effect op de planten en grond in plantenbakken, dan in de normale bodem. Check dus af en toe of de grond nog vochtig is en niet is uitgedroogd. Om het jezelf makkelijker te maken kun je een watersysteem gebruiken die je planten druppelsgewijs water geeft.

Eigen huis en verticale tuin.

verticale tuin

Naast dat je natuurlijk verticale tuinen in de winkel kan kopen is het natuurlijk ook wel net zo leuk en goedkoper om er zelf een te maken. Dus trek je kluskleding (kijk eens bij Proforto) aan en ga aan de slag!

Materialen

  • Populierenhout paneel: 18 mm
    • 1 x paneel 18 mm: 45 x 60 cm
    • 1 x paneel 18 mm: 30 x 60 cm
  • Vurenhouten latten: kopmaat 18 x 44 mm
    • 4 x latten 100 cm
    • 2 x latten 63.6 cm
    • 3 x latten 60 cm
  • Schroeven:  3.5 x 40 mm en 4 x 60 mm

Gereedschap

  • Rolmaat
  • Potlood
  • Schuurpapier
  • Schroefmachine
  • Houtboortje 3 mm
  • Verzinkboor
  • Winkelhaak
  • Nijptang

Stap 1. Als je handig bent kun je natuurlijk zelf het hout op maat zagen, maar ben je toch niet zo zeker? Ga dan naar de bouwmarkt en laat het voor je op maat zagen. Dan weet je in ieder geval zeker dat je rechte planken krijgt.

Stap 2. Om de een staander te maken leg je twee latten van 100 cm aan de bovenzijde over elkaar. Je moet zorgen voor voldoende overlap, maar laat de latten niet te ver uitsteken. Boor hierna op ongeveer 3 cm van de bovenkant een gat met een 3 mm boor. Verbind de twee latten daarna met een 60 mm-schroef. Draai de schroef nog niet aan en laat hem nog uitsteken.

Stap 3.  Boor nu op 9, 11, 44.5 en 46 cm van de onderkant en op 3 à 4 cm van de zijkant gaten met de 3 mm boor. Zet samen met iemand anders de staanders rechtop en bevestig de 4 dwarslatten (2 x 63.6 en 2 x 60) met de 40 mm schroeven.

Stap 4. Om het onderste paneel (45 cm) vast te zetten met 40 mm schroeven, zet je de staanders zover uit elkaar dat aan beiden zijden het paneel 2.5 cm uitsteekt. Boor het eerst voor en verzink dan de schroefkop. Hetzelfde principe geldt ook voor het bovenste paneel (30 cm). Zorg dat beide kanten evenveel uitsteken en schroef ook dit vast.

Stap 5. De laatste lat van 60 cm kun je nu aan de bovenkant, tussen de staanders, plaatsen. Draai nu ook de eerder geplaatste schroeven van 60 mm aan, zodat deze lat ook vast komt te zitten.

Afbeeldingen afkomstig van: Altifarm Enverde, Cherry Laithang, Jonathan Kemper en Huy Phan op Unsplash

Reactie plaatsen

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *