Een nieuwe wasmachine kopen: hier moet je op letten!

Een nieuwe wasmachine kopen: hier moet je op letten!

Is je wasmachine al een tijdje aan vervanging toe en wordt het nu echt hoog tijd dat je een nieuwe uitzoekt? In de wereld van wasmachines is zo overweldigend veel keuze dat wij snappen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. In dit artikel helpen we je op weg. Waar moet je allemaal op letten bij de aanschaf van een nieuwe wasmachine?

Formaat

Een wasmachine neemt vrij veel ruimte in beslag en zeker als je klein woont, is dit niet altijd wenselijk. Kies dus voor een wasmachine klein. Hier kan misschien wat minder in, maar je hebt dan in ieder geval niet zo’n bakbeest in huis staan. Je kunt er ook voor kiezen om een was-droogcombinatie aan te schaffen als je weinig ruimte hebt, maar wel graag ook een droger wilt.

Vulgewicht

Het vulgewicht is de hoeveelheid was in kilo’s die je wasmachine aankan. Als je alleen woont heb je natuurlijk minder vulgewicht nodig dan wanneer je een gezin hebt met een partner en drie kinderen. 7 Kilo vulgewicht is ideaal voor mensen die alleen wonen of alleen met een partner. Mensen met kinderen kunnen beter gaan voor een vulgewicht van 9 kilo of meer.

Toerental

Het toerental zegt iets over de hoeveelheid rondjes die een wasmachine draait per minuut tijdens het centrifugeren. Hoe hoger het toerental, hoe droger je kleren zijn na een wasbeurt. Als je een droger hebt, of voldoende ruimte hebt om je was langere tijd te laten drogen, heb je natuurlijk een minder hoog toerental nodig. 1200 tot 1400 volstaat dan. Dit is ook een goed idee wanneer je veel delicate kledingstukken hebt die voorzichtig moeten drogen. Als je minder droogruimte hebt en je je was zo droog mogelijk uit de machine wilt halen, kun je het beste kiezen voor zo’n 1600 toeren.

Geluid

Als je gevoelig bent voor geluid of graag ’s nachts nog een wasje draait, wil je natuurlijk niet dat je wasmachine te veel lawaai maakt. In dat geval kan het geen kwaad om ook even kritisch te kijken naar de hoeveelheid geluid die jouw wasmachine produceert. De meeste wasmachines maken ongeveer 73-77 dB aan geluid. Een extra stille machine produceert zo’n 70 dB.

Energiezuinigheid

Ten slotte willen we natuurlijk een wasmachine die een beetje energiezuinig is. Goed voor de aarde én voor onze portemonnee. Check bij de aankoop van je nieuwe wasmachine dus het energielabel. Die worden sinds maart 2021 anders gemeten dan voorheen, dus let daar op. Voorheen wilde je graag een A+++ machine. Met de nieuwe manier van meten volstaat het om een wasmachine met A-label aan te schaffen. Je hoeft daar niet voor te zoeken. Het aanbod in wasmachines met A-label is bij de meeste fabrikanten gigantisch.

Afbeelding komt van PlanetCare op Unsplash

Reactie plaatsen

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *