Een nieuwe trap, waar moet je rekening mee houden?

Een nieuwe trap, waar moet je rekening mee houden?

Een nieuwe trap uitzoeken is een hele zoektocht. Wat zijn de mogelijkheden, waar moet je rekening mee houden, hoe weet je zeker dat hij past?

Verschillende modellen

Grofweg kunnen we ongeveer 5 modellen trappen onderscheiden. Rechte trappen, kwartslagtrappen, wenteltrappen, vlizotrappen en multi-inzetbare trappen. Elke trap heeft zijn eigen mogelijkheden en eigenschappen.

Rechte trap:

De rechte trap is de meest eenvoudige trap, gewoon recht omhoog. Deze is vaak te verkrijgen in een open en een dichte variant. Daarnaast kun je een rechte trap krijgen in verschillende hellingshoeken, daardoor past deze trap bijna altijd.

Kwartslagtrap:

Een kwartslagtrap maakt een of meerdere draaien. Je hebt trappen met kwartslag onder of kwartslag boven. Ook bestaan er dubbele kwartslagtrappen. Deze hebben zowel onder als boven een kwartslag. Als laatst heb je ook nog kwartslagtrappen die een of meerdere kwartslagen in het midden hebben. Vele mogelijkheden met de kwartslagtrap dus. Ook deze trap is vaak zowel open als dicht te verkrijgen

Wenteltrap:

Een wenteltrap wordt in de volksmond ook wel draaitrap/spiraaltrap/spiltrap genoemd. De trap gaat met een draaiende beweging omhoog waardoor hij weinig ruimte nodig heeft. De wenteltrap heb je eigenlijk in twee varianten. Een halve draai of een hele draai. Ze zijn vaak gemaakt van een combinatie van metaal en hout. Deze trap is eigenlijk altijd open, zodat je je voeten goed kunt plaatsen.

Vlizotrap:

Een vlizotrap is een niet vaste trap naar zolder. De meest bekende is de uitklapbare trap. Deze bestaan uit 3 of 4 delen die je naar beneden klapt als je de trap wilt gebruiken. Daarnaast heb je ook nog een uitschuifbare trap. De ladder van deze trap schuif je omhoog als je de trap dicht doet en naar beneden als je de trap wilt gebruiken. Dan is er nog een schaartrap. Deze vouwt als een schaar in elkaar en neemt daardoor weinig ruimte in. Tegenwoordig heb je ook nog een elektrische trap, dit maakt de trap ook toegankelijk voor oudere of mensen met bijvoorbeeld reuma. De vlizotrap is afhankelijk van welke soort je kiest te verkrijgen in hout of metaal. En is altijd met open treden.

Multi-inzetbare trap:

Dit is een trap die modulair op de bouwen is. Het frame is van metaal en de treden vaak van hout. Elke trede heeft een eigen frame die je als het ware op elkaar stapelt. Omdat elke trede los is kun je zelf de richting van de trede een beetje bepalen. Zo kun je er vaak een rechte trap, kleine kwartslag trap, wenteltrap met halve draai of een s-vorm mee maken.

Welke maten moet je weten voordat je een trap koopt?

Er zijn een aantal maten die handig zijn om op te meten voordat je gaat zoeken naar een nieuwe trap.

  • De hoogte van vloer tot vloer
  • De hoogte van vloer tot plafond
  • De lengte en breedte van je trapgat
  • De uitval (dit is de ruimte die je op de grond vrij hebt voor je trap)

Als je deze maten hebt, dan kun je zelf de juiste trap uitkiezen of je laat je helpen door een expert. Deze expert kun je bijvoorbeeld vinden bij Houtcompleet.nl. Zij bieden al deze soorten trappen aan en kunnen bij je op locatie komen inmeten als dit zelf niet zou lukken.

Afbeelding afkomstig van Unsplash

Reactie plaatsen

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *