Microneedling: de ins en outs van deze behandeling!

Een dagje ouder worden. De meesten van ons hebben hier, gelukkig maar, last van. En er zitten ook heel veel voordelen aan! Zo groeit wijsheid met de jaren en heb je met die groeiende levenservaring soms echt wel een beentje voor. Helaas, gaat niet alles lekker op ouder worden. Zo krijgt je huid er namelijk steeds minder zin in om collageen te produceren en identificeert het zich steeds meer als een plank dan elastiek. En al ben ik het er helemaal mee eens dat je met rimpels er echt niet minder stralend uitziet, heb je hier nu wel echt last van dan is het natuurlijk wel belangrijk om dit op een veilige manier te behandelen. Zo heeft een microneedling behandeling weinig tot geen risico’s.
Wat is microneedling?
Klinkt natuurlijk hartstikke mooi een jongere en/of frissere huid, maar wat is microneedling nu precies? Ook wel collageen-inductie therapie genoemd, microneedling is een niet-chirurgische behandeling. De kleine naaldjes penetreren de huid doelgericht en op een zachte en gecontroleerde manier. Waar je aan de oppervlakte van de huid hier niets van zult zien, gebeurt er binnenin van alles.
Microneedling zorgt namelijk voor gecontroleerde wondjes in de huid, die het natuurlijke wondgenezingsproces activeert en de aanmaak van o.a. elastine en collageen stimuleert. Zo kan er op een effectieve manier niet alleen de zichtbaarheid van lijntjes en rimpels worden verminderd, maar ook die van pigmentvlekken en (acne)littekens. Het zorgt voor in het algemeen een meer gladde en frisse huid, een verbeterde huidstructuur en fijnere poriën.
Wie o wie?

In principe is een microneedling behandeling geschikt voor alle volwassenen die hun huid wel eens graag een opfrisbeurt willen geven, mits je net als bij vele andere behandelingen zoals microblading in een goede gezondheid verkeert. Er zijn relatief weinig risico’s, maar microneedling wordt voor zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven wel afgeraden. Ook wanneer je een actieve huidaandoening als eczeem of rosacea hebt, is microneedling misschien niet de behandeling voor jou.
Daarnaast, kan het soms ook zorgen voor een koortslip. Tenslotte, wordt er bij sommige apparaten, zoals de dermapen, gebruik gemaakt van naaldjes die van nikkel zijn gemaakt. Vraag hier dus goed naar, mocht je allergisch zijn. Overleg dus altijd met je behandelend arts of huidtherapeut.
Wat zijn de voor- en nadelen van microneedling?
Naast dat er natuurlijk vele voordelen zijn, heeft microneedling natuurlijk ook wel wat nadelen. Niks is namelijk perfect.
Voordelen
- Het daadwerkelijke microneedling duurt maar 15 minuten.
- De hersteltijd is meestal maar een paar dagen.
- Er zijn zowel korte- als langetermijnvoordelen. Op de korte termijn krijgt je huid een mooie gezonde glow, terwijl op langere termijn je collageenproductie wordt vergroot.
- De behandeling kan worden aangepast om plaatselijke probleemgebieden te behandelen.
- Er wordt geen warmte afgegeven waardoor het veilig is voor alle huidtinten zonder een risico voor pigmentvlekken.
Nadelen
- Microneedling is veilig, maar onervaren behandelaars of DIY-apparaten kunnen je huid beschadigen en zelfs littekens achterlaten. Doe dus goed onderzoek naar een betrouwbare kliniek of goed beoordeelde microneedling apparaten.
- Mogelijke bijwerkingen zijn zwelling, roodheid/irritatie, en/of bloeding op de plaatsen waar de naald is ingebracht. En wanneer je hier gevoelig voor bent kan het een koortslip veroorzaken.
- Je hebt een reeks behandelingen nodig om de voordelen volledig te benutten, en er zullen vervolgbehandelingen nodig zijn om ze te behouden.
- Microneedling kan helpen bij een verslapte huid, maar kan de huid niet aanzienlijk liften en strakker maken zoals bij een facelift.
- Je huid zal na de behandeling erg gevoelig zijn voor de zon en zal je directe blootstelling aan Uv-straling moeten vermijden.
Stap voor stap

Misschien ben je nu wel geïnteresseerd of was je dat al en wil je nu eigenlijk gewoon weten hoe de behandeling zal gaan verlopen, lees dan lekker verder.
Lekker babbelen
In het algemeen, vindt er voor een microneedling behandeling een consult plaats. Tijdens dit eerste consult bespreek je de diverse methodes, verwachtingen/wensen en realistische resultaten, waarna er een persoonlijk behandelplan wordt opgesteld. Ook wordt er besproken wat je thuis nog ter voorbereiding kan doen. Denk bijvoorbeeld aan het vermijden van de zon/zonnebank.
De huid voorbereiden op microneedling
Microneedling kan pijnlijk zijn, dus wordt er soms (verschilt per kliniek) een uur voor de behandeling, wanneer je dit wilt, een verdovende crème aangebracht. Hierna, wordt je huid goed gereinigd en gedesinfecteerd. En wordt de huid verdeeld in zones om zo per zone de dieptewerking te bepalen. Uiteindelijk, wordt er, afhankelijk van het probleem, een serum aangebracht. Denk aan bijvoorbeeld vitamine C voor pigmentvlekken.
Prikkie hier, prikkie daar!
Zoals we al eerder zeiden, maakt een microneedling behandeling gecontroleerde beschadigingen in de huid. Hierdoor komt een genezingsproces op gang die de productie van o.a. collageen en elastine stimuleert. Ook kan er door deze kleine wondjes het serum goed worden opgenomen.
De meeste microneedling apparaten hebben een verstelbare naaldkop waardoor ze verschillende dieptes kunnen bereiken, afhankelijk van het huidtype en deel van het gezicht. Zo is de huid op je wangen veel dikker dan de huid op je voorhoofd. Hiernaast, kunnen ze hierdoor ook minder druk zetten of herhalingen maken waardoor de huid ook minder zal beschadigen.
Zodra alle gebieden gelijkmatig bloeden en rood zijn, is de behandeling klaar en wordt er vaak nog een op maat gemaakt serum en verkoelend masker aangebracht om de huid te helpen kalmeren. Soms worden er ook nog rode LED-lampen gebruikt om de genezing te versnellen.
Take care of yourself!
Is de behandeling klaar, dan zie je er in eerste instantie nog uit alsof je iets te lang bent blijven liggen in de zon. Dit zal zo’n 24 tot 48 uur duren, afhankelijk van je huidskleur. Heb je een lichte huidtint dan zul een dag of twee langer roze blijven dan wanneer je een donkere huidtint hebt.
Naast roodheid, is je huid meestal ook gevoelig, licht gezwollen, kun je wat korstjes hebben en kan de huid strak aanvoelen. Binnen een week zal je huid kalmeren en er al weer wat mooier uitzien. Door gebruik te maken van huidverzorging van medische kwaliteit zorg je voor een goed herstel en maximale resultaten. Ook is het belangrijk om de huid tijdens het herstel te hydrateren met een niet-verstoppende vochtinbrengende crème.
Draag hiernaast ook tot 2 dagen na de behandeling geen make-up. Omdat het wel belangrijk is om de huid tegen de zon te beschermen, is een zonnebrandcrème van hoge kwaliteit wel toegestaan. Gebruik dan minimaal factor 50 en smeer dit elke 2-3 uur. Uiteindelijk is het gewoon belangrijk om goed naar je behandelend arts of huidtherapeut te luisteren. Zij weten precies hoe jij het beste resultaat kan behalen.
Afbeeldingen afkomstig van: Kim Carpenter, Chris Jarvis en Karelys Ruiz op Unsplash