Een kleine slaapkamer inrichten voor je kind? Volg deze tips!

Een kleine slaapkamer inrichten voor je kind? Volg deze tips!

Een kinderkamer is vaak niet de grootse ruimte in je huis en dat is ook totaal niet erg. Klein kan namelijk heel fijn zijn! Kijk maar naar je kind(eren). Je moet alleen creatief zijn in de manier waarop je de ruimte benut. Ga bijvoorbeeld voor een gave hoogslaper. Een leuke uitdaging toch? Zie je er toch een beetje tegenop en heb je geen idee hoe je dit moet aanpakken? Met onderstaande tips wordt een kleine slaapkamer inrichten voor je kind echt kinderspel.

Klein wordt heel fijn met deze tips!

Terwijl je kinderen over tijd ouder worden en groeien, is dit vaak niet het geval met een slaapkamer. Volg je onderstaande tips dan kun je de kleine slaapkamer inrichten van je kind op zo’n manier dat met wat kleine aanpassingen hier en daar, het een fijne en gezellige kamer blijft totdat ze uit huis gaan.

Een goede voorbereiding is het halve werk.

Wanneer je een kleine slaapkamer gaat inrichten is het belangrijk om te weten hoeveel je ruimte je precies hebt, zodat je de ruimte die je hebt ook zo goed mogelijk kan benutten. En dan hebben we het natuurlijk niet alleen over het aantal vierkante meters. Bekijk de kamer eens goed wanneer deze leeg is en breng ook de lengte van de muren, het schuine dak, inbouwkast, de ramen, de hoogte tot aan het plafond en het lichtinval in kaart en maak er een plattegrond van. Op deze manier kun je makkelijk zien of die leuke kast wel echt gaat passen of dat hij net een tikkeltje te groot is.

Less is more bij een kleine slaapkamer inrichten voor je kind.

less is more

Waarschijnlijk kom je erachter dat niet alle leuke kinderkamer accessoires die je hebt gezien gaan passen. En dat hoeft ook niet! Door een kleine slaapkamer, of andere kleine ruimte in huis, ‘vol te proppen’ met alle leuke spulletjes die je hebt gezien oogt het juist al snel rommelig en klein. Bedenk daarom goed welke meubels echt nodig zijn om er een fijne kinderkamer van te maken en kies daarin voor één of twee echte eyecatchers. Een slaapkamer is zoals de naam al zegt bedoeld om te slapen, dus het grote deel van het speelgoed en/of de kledingkast zou ook in een andere kamer opgeborgen kunnen worden.

Kies voor praktisch en multifunctioneel!

stapelbed

Zoals we net al zeiden is het belangrijk om een slimme keuze te maken over welke meubels je in de kinderkamer gaat zetten. Om de ruimte die je inneemt met deze meubels ook zo goed mogelijk te benutten kun je bij het inrichten van een kleine slaapkamer het beste kiezen voor multifunctionele meubels. Denk bijvoorbeeld aan een bed met opberglades of een stapelbed wanneer je kinderen samen op een kamer slapen. Is er binnenkort een kleine op komst? Koop dan geen enorme commode, maar ga voor een inklapbare variant die je aan de muur kunt ophangen. Zie je pukkeltjes? Lees dan ons artikel over baby acne.

Een ander perfecte optie om de ruimte goed te benutten is een hoogslaper. Ga voor een halfhoogslaper wanneer je kinderen nog klein zijn en creëer een speelhutje onder het bed. Worden ze wat ouder? Vervang hem dan met een hoogslaper met bureau. Ideaal voor wanneer ze huiswerk moeten maken.

Een kleine slaapkamer inrichten voor je kind? Ga de hoogte in!

kleine slaapkamer inrichten kind

Om alle ruimte van de vloer naar het plafond zo goed mogelijk te benutten moet je ook de hoogte ingaan. Door hoge kasten te gebruiken die bijna aan het plafond komen kun je super veel spullen opbergen. Kies hierbij voor schuifdeuren zodat je geen extra ruimte nodig zal hebben om de kastdeur open te doen. Ook de ruimte boven de deur is ideaal om wat plankjes op te hangen. Door wat zwevende planken op te hangen creëer je een speels effect en maak je de kamer ruimer.

Licht is je vriend.

Bij het inrichten van een kleine slaapkamer voor je kind is het belangrijk om lichte en frissen kleuren te gebruiken. Deze kleuren reflecteren namelijk het natuurlijke licht dat naar binnenvalt en laten de ruimte groter lijken. Gebruik je donkere kleuren en drukke prints, dan wordt de kinderkamer een stuk kleiner en donkerder.

Wil je toch liever een leuk behang met print op de kamer? Dat kan, maar gebruik dan bijvoorbeeld een behang met horizontale strepen om een smalle muur breder te laten lijken of kies voor een lambrisering op twee derde van de muur waardoor de ruimte optisch hoger lijkt.

Ook verlichting speelt een belangrijke rol bij het inrichten van een kinderkamer. Door naast het midden van de kamer ook nadruk te leggen op de hoeken van de slaapkamer, zal de kamer dieper ogen. Dit kan perfect met spotjes, maar ook leuke wandlampen of lichtslingers.

Een kleine slaapkamer inrichten doe je met wat bedrog.

vloerkleed

Met een paar tricks kun je een kleine kinderkamer door optische illusie groter laten lijken. Een goed voorbeeld hiervan zijn spiegels. Door de weerspiegeling geeft het je kamer een ruimer gevoel. Hiernaast, is het ook, in verband met het besef van een eigen identiteit, heel goed voor jonge kinderen om hun eigen spiegelbeeld te zien.

Heb je een kleine kinderkamer ga dan naast een spiegel ook voor een groot vloerkleed. Door de grote oppervlakte van het vloerkleed zal ook je kamer groter aanvoelen. Ga ook niet voor te groot, want dat kan de ruimte juist weer verkleinen. Schuif hem voor een derde deel onder het bed en ook het bed zal groter lijken.

Afbeeldingen afkomstig van: Collov Home Design, Sidekix Media, Bruce Mars, Toa Heftiba op Unsplash

Reactie plaatsen

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *