Een gezonde pizza is dichterbij dan je denkt

Een gezonde pizza is dichterbij dan je denkt

Pizza, een maaltijd waar de meesten de hele dag naar uitkijken! Een korkante bodem met lekker veel kaas en tomatensaus, het water loopt je in de mond. Toch meer zin in een gezonde maaltijd? Zoek niet verder. Het recept voor je date-night is namelijk de gezonde pizza met bijvoorbeeld een groentebodem. Deze kant-en-klare pizza’s zie je steeds vaker terug in de supermarkten, maar wist je dat je ze prima zelf kan maken? Zelf bepalen welke ingrediënten er wel of niet op komen, waardoor je echt kan genieten van deze gezonde cheat-meal en daar hoef je je helemaal niet schuldig over te voelen! Ik zeg, aan tafel!

Starting from the bottom

De pizzabodem bevat vaak alleen maar bloem, gist en water. Ook is er vaak veel zout en suiker aan toegevoegd. Hierdoor zit er aan de bodem zelf weinig smaak en krijg je weinig voedingsstoffen binnen. Door een deel van de bloem te vervangen door bloemkool krijgt de bodem meer vezels en voedingsstoffen. Geen zin om zelf een pizzabodem te maken? Maakt niet uit. Bijna alle supermarkten liggen tegenwoordig vol met pizzabodems gemaakt van bloemkool, spinazie, courgette of wortel. Genoeg om uit te kiezen dus! Doordat de bloem in een bodem grotendeels wordt vervangen door groente, wordt de bodem ook gelijk koolhydraat armer. Perfect als je een koolhydraat arm/beperkt dieet volgt of gewoon wat gezonder wilt eten.

Één gezonde pizza met heel veel saus a.u.b.

Een pizza zonder saus? Nee, dat kan echt niet! Rustig maar, dat hoeft ook zeker niet om er een gezonde pizza van te maken, maar minder saus is wel beter. Je zou denken dat tomaat een groente is, waardoor het gezond is, maar helaas is dat niet het geval. In kant-en-klare saus uit de winkel of op een pizza zitten erg veel slechte toevoegingen, zoals suikers, zout en oliën. Hierdoor is de pizzasaus een echt dikmaker. Deze saus is natuurlijk gewoon te gebruiken, maar doe er wat minder van op je pizzabodem. Een andere gezonde optie is om de saus zelf te maken. Een makkelijke keuze als je de bodem al zelf hebt gemaakt, want deze kan mooi rijzen terwijl jij met de saus bezig bent. Gebruik voor het gemak een blik gepelde tomaten of tomatenblokjes en begin maar met sausen!

Gezonde pizza topping

Gezonde pizza toppings

Begin jij ook al te watertanden van een heerlijke pizza met extra veel kaas? Helaas is dat oorzaak nummer 3 waardoor een pizza niet gezond is. Probeer hierin te minderen of kijk eens naar andere opties om je pizza te beleggen met kaas. De standaard optie is mozzarella, maar kijk eens voor een 30+ variant van kaas of vervang het door geitenkaas.

Een andere goede tip om een pizza gezonder te maken is het vermijden van vettig vlees. Rauwe ham, mager rundgehakt of kipfilet zijn gezondere opties om je pizza mee te beleggen. Of ga voor een meer vegetarische optie en gebruik geen vlees op je pizza. Beleg hem rijkelijk met groente. Je kunt het zo gek niet bedenken, maar bijna alle groentes kunnen wel op een pizza. Maak het ook leuk voor de kinderen door voorgesneden groenten op tafel te leggen en hen de pizza zelf te beleggen met bijvoorbeeld een stukje paprika als mond en plakken tomaat als ogen. Olijven of champignons als pupillen en vergeet niet om je eigen pizza haar te geven. Zo komt je pizza helemaal tot leven en is het niet alleen leuk om te eten, maar ook harstikke gezond!

Het internet staat vol met talloze recepten voor gezonde pizza’s. Nog meer trek gekregen van deze blog? Bekijk deze pagina eens met meer ideeën van gezonde borrelhapjes!

Foto’s van Pexels

Reactie plaatsen

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *