Dit is waarom trouwjurken wit zijn!

Dit is waarom trouwjurken wit zijn!

In Nederland kiest zo’n 90 procent van de vrouwen voor een witte trouwjurk. En daarin zijn we niet uniek. Veruit de meeste bruiden trouwen in het wit. Dit roept de vraag op: waar komt de traditie van de witte trouwjurk eigenlijk vandaan? Om antwoord te kunnen geven op die vraag, word je in dit artikel tot wel honderden jaren mee terug de geschiedenis in genomen.

1.Oorsprong

Het lijkt erop dat bruiden sinds ca. 1500 witte trouwjurken begonnen te dragen. Het ligt voor de hand dat het trouwen in zo’n witte trouwjurk voortkomt uit het Christendom. In de christelijke traditie staat wit namelijk voor reinheid, onschuld en maagdelijkheid. Daarom wordt de kleur wit ook wel ‘maagdelijk wit’ genoemd. Trouwen in een witte trouwjurk zou aantonen dat de bruid nog ‘onbevlekt’ is. Vrouwen die voor een tweede keer gingen trouwen, dienden om die reden dan ook een andere kleur trouwjurk te dragen.

Het zou echter ook kunnen dat de oorsprong van de witte trouwjurk nóg verder terug in de geschiedenis ligt, in de Romeinse tijd. In die tijd droegen bruiden eveneens vaak wit. Wit stond bij de Romeinen voor feestelijkheid.

2.Opmars

Al werd er sinds het jaar 1500 veelvuldig wit gedragen door bruiden, het was zeker nog niet zo vanzelfsprekend als dat het nu is. Er werd namelijk ook veelvuldig getrouwd in donkerdere kleuren, zoals zwart, groen en (donker)rood.

Toen de Britse koningin Victoria er in 1840 wél voor koos om in het wit te trouwen, maakte de witte trouwjurk weer een flinke opmars. Met name in de rijkere kringen, wegens de kostbaarheid van een trouwjurk in het wit. Vanaf omstreeks 1920 werd de witte trouwjurk definitief een vaste modetraditie voor elke vrouw. Tenminste, in Nederland (en vele andere Westerse landen)!

3.Nu

Tegenwoordig is de witte trouwjurk niet meer weg te denken uit de trouwtraditie. Waar onze hedendaagse mode dynamisch is en veelvuldig wisselt, is de trouwjurk ontzettend stijlvast. Niet zo vreemd, want een prachtige witte trouwjurk, zoals een White One trouwjurk, staat fris, licht en stralend. En stralen is natuurlijk alles wat je wilt als bruid!

Afbeelding afkomstig van: Benigno Hoyueala op Unsplash

Reactie plaatsen

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *